Strona 343 z 608 PierwszyPierwszy ... 243293333341342343344345353393443 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 421 do 3 430 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    APS-C ma byc kulawy jak najdłużej (brak jasnych szerokich stałek) - dopóki uda się utrzymać cenę FF na stosunkowo wysokim poziomie. Jak FF spowszednieje i APS-C zacznie tracić znaczenie, to pojawią się długo oczekiwane (i optycznie dobre) obiektywy stałoogniskowe EF-S.
    moim zdaniem wlasnie wtedy te obiektywy sie nie pojawia.

Canon celuje w sprowadzenie FF na polke zaawansowanego amatora/semi pro. poki rynek (Playstation, moze Samsung) tego nie wymusi to sobie poczekamy, ale docelowo musi pojawic sie FF-trabant w cenie rynkowej na poziomie 1200 EUR.

racja bytu APS-C w Canonie beda wtedy male, byc moze bezlusterkowe trabanty na niskiej polce, nieco wieksze i mocniejsze xxD (ale to nie bedzie xxD takie jak znamy, bo i tansze!) i 7D mk, czyli crop full-wypas. z czego ta ostatnia dzialka bedzie zyc, owszem, stalkami, ale o 3-cyfrowych ogniskowych. a tej pierwszej, w ramach jakiegos tam miniaturyzowania gabarytow zostanie rzucone cos w desen EFS 35/1.8 i raczej nic wiecej.
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Ma i nie ma jednocześnie - pojawienie się 7D strasznie skomplikowało ten segment u Canona.
    Wymyślniejsza pułapka?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

przy czym nie jestem pewien tego xxD w cropie. moze sie okazac, ze 60D to jest wlasnie ten trabant FF. a Canon zostawi 3 linie cropowe: 7D, 550D (dla amatora to jest, powiedzmy sobie szczerze - totalny wypas!) i najtanszy super-wydmuszkowe czterocyfrowki (2000D itp.), w ktorych upychac bedzie nadmiar czesci z xxxD.
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    moim zdaniem wlasnie wtedy te obiektywy sie nie pojawia.

...
    racja bytu APS-C w Canonie beda wtedy male, byc moze bezlusterkowe trabanty na niskiej polce, nieco wieksze i mocniejsze xxD (ale to nie bedzie xxD takie jak znamy, bo i tansze!) i 7D mk, czyli crop full-wypas. z czego ta ostatnia dzialka bedzie zyc, owszem, stalkami, ale o 3-cyfrowych ogniskowych. a tej pierwszej, w ramach jakiegos tam miniaturyzowania gabarytow zostanie rzucone cos w desen EFS 35/1.8 i raczej nic wiecej.
    Ja dopuszczam także wariant, w którym Canon będzie się starał, aby przynajmniej co poniekórzy mieli po dwa komplety body i szkieł.
    Jasne rozdzielenie segmentów chyba nie jest na rękę C - to by pozwoliło przyjąć dalekosiężną strategię nieco bardziej świadomym użytkownikom. Zamieszanie i mętlik jest korzystniejsze dla C - dzieki niemu więcej haotycznych zakupów i zdublowanych zestawów. Załózmy, że format FF jest już przystępny cenowo - wtedy pojawia się na przykład (drogi - a jakże !) EF-S 17-55/2.0 IS. I mamy ruch na rynku...

Początki nałogu

Domyślnie

Tak czytam kolejny raz o stałkach EF-S. Widział ktoś kiedyś jakąś stałkę EF-S czy ja o czymś zapomniałem?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    Tak czytam kolejny raz o stałkach EF-S. Widział ktoś kiedyś jakąś stałkę EF-S czy ja o czymś zapomniałem?
    60 macro - zapomniałeś
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    EF-S 60/2.8 macro. ŚWIETNA!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    60 macro - zapomniałeś
    faktycznie, przepraszam
    jedyny ef-s w moim życiu to był kit : )

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Ja dopuszczam także wariant, w którym Canon będzie się starał, aby przynajmniej co poniekórzy mieli po dwa komplety body i szkieł.
    nie wydaje mi sie z jednego wzgledu - na chwile obecna jak masz FF, to zakup cropa musi wynikac z jakiejs realnej potrzeby (i vice versa poniekad). ja sam nosze 5D do kompletu z 450D, bo po zapieciu 70-200 ten drugi daje znacznie wiekszy zasieg a optycznie (przy ISO100/200 na statywie) jest zupelnie w porzo. biorac pod uwage wage (i cene!) jest to dla landszafciarza lepsze rozwiazanie niz dokupienie 300/4 USM

landzafciarstwo to nie jedyny temat, dlatego probuje sobie wyobrazic inne zastosowanie cropa rownolegle do FF (pomijajac robienie za backup). i tak w sumie nie bardzo to wyglada w Canonie. mozna miec spacerowe xxxD + 18-200 jako druga puszke (a to Canon ma kryte) i pewnie czesc uzytkownikow chcialaby xxxD/xxxxD + jasna standardowa stalka. ale poza tym...?

Jasne rozdzielenie segmentów chyba nie jest na rękę C - to by pozwoliło przyjąć dalekosiężną strategię nieco bardziej świadomym użytkownikom.
    powiem tak: dopoki sam mialem glownie cropa to tez mi sie tak wydawalo. ale z punktu widzenia juz "mania" FF to strategia Canona wydaje sie absolutnie klarowna - powyzej polki poczatkujacych(*) i potrzebujacych(**) to ma byc FF. gdzie poczatkujacy to 3- i 4-cyfowe trabanty a potrzebujacy to 7D i 1D, czyli juz konkretne zabawki. z czego do 1D tak czy siak sa szkla od FF. dlatego tez brak parcia na rozbudowe szklarni EF-S jest dosc logiczny. ona ma z jednej strony zapewniac pokrycie tych przyczolkow, ale tez odpowiednio "zachecac" do zakupu FF
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...
    ale z punktu widzenia juz "mania" FF to strategia Canona wydaje sie absolutnie klarowna - powyzej polki poczatkujacych(*) i potrzebujacych(**) to ma byc FF. gdzie poczatkujacy to 3- i 4-cyfowe trabanty a potrzebujacy to 7D i 1D, czyli juz konkretne zabawki. z czego do 1D tak czy siak sa szkla od FF. dlatego tez brak parcia na rozbudowe szklarni EF-S jest dosc logiczny. ona ma z jednej strony zapewniac pokrycie tych przyczolkow, ale tez odpowiednio "zachecac" do zakupu FF
    To co piszesz jest logiczne - niewykluczone, że tak będzie. Ja jednak obstawiam, że Canon będzie chciał utrzymywać politykę "trudnego wyboru" - w momencie, gdy zbyt wielu użytkownoków jakąś drogę zacznie uznawać za oczywistą, pojawi się "coś", co zachwieje ich w pewności. To "coś" w konsekwencji będzie oznaczać większy przypływ gotówki dla Canona.
    Jest jeszcze jedna sprawa - powoli, bo powoli, ale nadchodzi zmierzch lustra (przynajmniej w niektórych segmentach) - niewykluczone, że pojawi się trzecia (bardziej opłacalna dla C) droga...

Strona 343 z 608 PierwszyPierwszy ... 243293333341342343344345353393443 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów