Ej, mam w stopce DSa, ale 19 lat skończyłem już jakiś czas temu i nie brałem żadnych dotacji! No chyba że od małżonki.
Ej, mam w stopce DSa, ale 19 lat skończyłem już jakiś czas temu i nie brałem żadnych dotacji! No chyba że od małżonki.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Niestety, z mojej obserwacji wynika że szybkość edukacji małżonek w dziedzinie foto jest wprost proporcjonalna do wzrostu wartości kupowanego sprzętu.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Założyłem sobie FOTOBLOGA
5D, 350D, 35L, 17-40, 70-200 f4, 50 f1.4, 85 f1.8, 580 EX II
Przeczytałem cały wątek i wiem tylko co wiedziałem na początku - wszystko i nic. Każdy preferuje coś innego - jeden stałki , drugi zoomy, trzeci - mix.
Niestety nie stać mnie za super fajne i super jasne Lkii musi mi starczyć to co mam teraz , czyli: C 400D , 17-40 F4 L , 50 1.4 , 70-200 F4 L , lampa 580EX II .
Jeśli dopisze szczęście i otrzymam dotacje to dokupię 5D mk2 i 35 1.4 L :-)
Każdy sie pyta co najlepsze ale pytanie czy każdego stać od razu na najlepszy sprzęt?
Raczej nie dlatego trzeba zacząć od czegoś w miarę dobrego aby dorobic się czegoś L-epszego.
Za chwilę pewnie znajdzie sie ktoś kto stwierdzi że tym co mam to nie da sie nic zrobic ale czasem trzeba robić tym co się ma tylko ważne żeby umieć wykorzystać swój sprzęt :-)
Podsumowanie: to ślubów zawsze jest najlepszy najdroższy ( bo najlepszy) sprzęt i mało kto się ze mną nie zgodzi.
Nie ma co przesadzac L - ja nie mam i chyba nie bede mial. A tym bardziej na taka rzez jak sluby/reportaz - bo bylobymi chyba szkoda. Za to mam dwa FF, kiedys mialem 2xkliszaki i wkladalem lepsze filmy teraz wole te lepsze matryce. Co do szkiel do reporterki wole mniejsze i bardziej poreczne szkla. W Canonie do wyboru do koloru. U mnie to 20, 28, 50, 100.
Kolego a dlaczego chcesz się zająć fotografią ślubną? Nie rozumiem tej filozofii - jak dostanę dotację to kupię 5d, jak nie to będę robił zdjęcia 400D czyli beznadziejnym body dla początkujących fotoamatorów? Nie masz z czego żyć czy jak, bo ja takiej desperacji nie rozumiem...
5D+grip x2, C 28 1.8, C 50 1.4, C 85 1.8, T 17-35 2.8-4, lampa itp, itd.
Tu był adres strony ale ktoś miał zły dzień...