Jaki masz zasilacz do tego zestawu?
Jaki masz zasilacz do tego zestawu?
Jeżeli o mnie chodzi, to za zasialanie odpowiada: Chieftec APS-550S (550W).
Miałem go zmieniać na Antec TPN, bo wydawało mi się że jest głośny, ale jak wyrzuciłem firmowe chłodzenie i5, to w zasadzie nie ma się do czego przyczepić.
Zamieszczone przez mk307
I to jest kolejny dowód na poparcie tezy, że w moim przypadku najsłabszym ogniwem były sterowniki ATI.Zamieszczone przez michal_sokolowski
A tak z ciekawości, czy udało się komuś uzyskać prawidłowe odtwarzanie h.264 z 5DmkII na jakimkolwiek netbooku z procesorem atom i zintegrowaną grafiką?
Materiał w HD i owszem, natomiast płynne FullHD na takim netbooku jest w mojej ocenie niewykonalne. Chyba, że posiada on mocniejszą od Intelowskiej grafikę w postaci Nvdia Ion 2, ale takich konstrukcji nie ma jeszcze za wiele na rynku.
Mówiąc inaczej, aby materiał Full HD był odtwarzany płynnie potrzebuje albo bardzo mocnego procesora (4 rdzeniowy, wysokie taktowanie) albo współczesnej karty graficznej, obsługującej sprzętowe dekodowanie takich filmów. Większość netbooków nie posiada ani jednego ani drugiego. Mocny procesor jest z samego założenia wykluczony z takiej konstrukcji, natomiast pojawiają się pierwsze jaskółki z bardziej przyzwoitymi grafikami, niż wbudowane w płytę główna marki Intel GMA coś tam. I takie coś ma szansę zadziałać. Wtedy procesor w ogóle traci na znaczeniu.
Ale jak ktoś słusznie zauważył, co innego oglądanie, a co innego obróbka, zwłaszcza komfortowa obróbka. Do obróbki nie ma za szybkiego komputera.
W takim razie to jakaś nowsza wersja karty graficznej Intela, która musi w tym maczać palce. Pod innymi systemami niż Windows, gdzie sterowniki rzadko wspierają sprzętowe dekodowanie przez kartę graficzną, procesor musi być naprawdę konkretny, żeby Full HD śmigało jak trzeba.
Ale to co piszesz, to dobra wiadomość. Inna rzecz, że grafiki Intela w netbookach mają celowo obniżone taktowanie, żeby wydłużyć prace na baterii i obniżyć temperaturę, więc są wolniejsze od identycznych odpowiedników u większych braci, jakim są normalne laptopy.
Nie mam bardzo szerokiego rozpoznania, żeby wyciągać bardzo szczegółowe wnioski, jedno czego jestem pewien, to, że posiadanie w miarę nowej grafiki dramatycznie zmniejsza wymaganie co do reszty podzespołów komputera przy odtwarzaniu materiałów Full HD.