Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Komp do Full HD z 5Dmk2

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Jaki masz zasilacz do tego zestawu?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Jaki masz zasilacz do tego zestawu?
    Jeżeli o mnie chodzi, to za zasialanie odpowiada: Chieftec APS-550S (550W).
    Miałem go zmieniać na Antec TPN, bo wydawało mi się że jest głośny, ale jak wyrzuciłem firmowe chłodzenie i5, to w zasadzie nie ma się do czego przyczepić.

Cytat Zamieszczone przez mk307
    Ja posiadam pł. gł. Asus Extreme, Quada 2200, grafika GForce x260 Asus, ram 4gb 1066, dysk Raid 2x 500gb 32mb cache. Nie mam problemów z oglądaniem, przycinaniem, odtwarzam w QuickTime...
    Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski
    ja mam laptopa z prockiem i3 - 2,2 GHz
    4 giga ramu, Windows 7 (widzi 3 GB),
    karta graficzna zintegrowana, - pobiera pamięć z RAM-u...
    I to jest kolejny dowód na poparcie tezy, że w moim przypadku najsłabszym ogniwem były sterowniki ATI.

A tak z ciekawości, czy udało się komuś uzyskać prawidłowe odtwarzanie h.264 z 5DmkII na jakimkolwiek netbooku z procesorem atom i zintegrowaną grafiką?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zakręcony Zobacz posta
    A tak z ciekawości, czy udało się komuś uzyskać prawidłowe odtwarzanie h.264 z 5DmkII na jakimkolwiek netbooku z procesorem atom i zintegrowaną grafiką?
    Materiał w HD i owszem, natomiast płynne FullHD na takim netbooku jest w mojej ocenie niewykonalne. Chyba, że posiada on mocniejszą od Intelowskiej grafikę w postaci Nvdia Ion 2, ale takich konstrukcji nie ma jeszcze za wiele na rynku.

Mówiąc inaczej, aby materiał Full HD był odtwarzany płynnie potrzebuje albo bardzo mocnego procesora (4 rdzeniowy, wysokie taktowanie) albo współczesnej karty graficznej, obsługującej sprzętowe dekodowanie takich filmów. Większość netbooków nie posiada ani jednego ani drugiego. Mocny procesor jest z samego założenia wykluczony z takiej konstrukcji, natomiast pojawiają się pierwsze jaskółki z bardziej przyzwoitymi grafikami, niż wbudowane w płytę główna marki Intel GMA coś tam. I takie coś ma szansę zadziałać. Wtedy procesor w ogóle traci na znaczeniu.

Ale jak ktoś słusznie zauważył, co innego oglądanie, a co innego obróbka, zwłaszcza komfortowa obróbka. Do obróbki nie ma za szybkiego komputera.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Materiał w HD i owszem, natomiast płynne FullHD na takim netbooku jest w mojej ocenie niewykonalne. Chyba, że posiada on mocniejszą od Intelowskiej grafikę w postaci Nvdia Ion 2, ale takich konstrukcji nie ma jeszcze za wiele na rynku.

Mówiąc inaczej, aby materiał Full HD był odtwarzany płynnie potrzebuje albo bardzo mocnego procesora (4 rdzeniowy, wysokie taktowanie) albo współczesnej karty graficznej, obsługującej sprzętowe dekodowanie takich filmów. Większość netbooków nie posiada ani jednego ani drugiego. Mocny procesor jest z samego założenia wykluczony z takiej konstrukcji, natomiast pojawiają się pierwsze jaskółki z bardziej przyzwoitymi grafikami, niż wbudowane w płytę główna marki Intel GMA coś tam. I takie coś ma szansę zadziałać. Wtedy procesor w ogóle traci na znaczeniu.

Ale jak ktoś słusznie zauważył, co innego oglądanie, a co innego obróbka, zwłaszcza komfortowa obróbka. Do obróbki nie ma za szybkiego komputera.
    no ja mam laptoka z i3 2,2 Ghz - więc jest to dwurdzeniowiec, nie tak bardzo znowu szybki - są szybsze - i działa. Te 4 rdzenie nie są konieczne.
    karta zintegrowana intela - tak jak pisałem.
    Edycja jest możliwa- sprawdząłem w Sony Vegas.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W takim razie to jakaś nowsza wersja karty graficznej Intela, która musi w tym maczać palce. Pod innymi systemami niż Windows, gdzie sterowniki rzadko wspierają sprzętowe dekodowanie przez kartę graficzną, procesor musi być naprawdę konkretny, żeby Full HD śmigało jak trzeba.

Ale to co piszesz, to dobra wiadomość. Inna rzecz, że grafiki Intela w netbookach mają celowo obniżone taktowanie, żeby wydłużyć prace na baterii i obniżyć temperaturę, więc są wolniejsze od identycznych odpowiedników u większych braci, jakim są normalne laptopy.

Nie mam bardzo szerokiego rozpoznania, żeby wyciągać bardzo szczegółowe wnioski, jedno czego jestem pewien, to, że posiadanie w miarę nowej grafiki dramatycznie zmniejsza wymaganie co do reszty podzespołów komputera przy odtwarzaniu materiałów Full HD.

Uprawnienia umieszczania postów