Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Komp do Full HD z 5Dmk2

Zablokowany

Domyślnie

No system przy tylu gb to chyba przechodzi do pamieci, tak? Ja mam na 32 bit windowsa xp pro I zalozone 4 gb RAM, ale system pokazuje tylko 3gb. Komputer kupilem w sklepie Lenovo, ktory to sam przed sprzedaniem seryjnie zrobil w tych modelach downgrade z visty do xp, chwala im za to. Czy mozliwe ze gdzies zostawili te viste ktora moze mi cos zwalaniac czy zajmowac RAM? Wiedzajacy mi sie czesto DPP przy balansie bieli, szukam powodow doslownie wszedzie. Jak to sprawdzic?

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

winda xp 32bit nie jest w stanie użyc wiecej niz 3 gb

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Komputer kupilem w sklepie Lenovo, ktory to sam przed sprzedaniem seryjnie zrobil w tych modelach downgrade z visty do xp, chwala im za to. Czy mozliwe ze gdzies zostawili te viste ktora moze mi cos zwalaniac czy zajmowac RAM?
    Downgrade dotyczy kwestii formalnej licencji uzytkowania Windowsa, kupujac odpowiednia wersje Visty mozesz legalnie korzystac z odpowiedniej wersji XP, co nie wymaga instalacji najpierw Visty a na to XP wiec zakladam, ze sklep w ogole nie instalowal Visty na Twoim kompie.

Uzależniony

Domyślnie

Hmmm... panowie do ODTWARZANIA filmu z 5Dmk2 piszecie że 4GB RAMU to mało?? Jakoś jakieś 3-4 lata temu jak zacząłem się bawić w full HD, 512 MB w zupełności wystarczało (i jeśli chodzi o XP to wciąż wystarcza)...

W dzisiejszych czasach wystarczy najtańszy procesor i praktycznie dowolna karta (nawet zintegrowane sobie radzą, choć są pewne problemy). Wystarczy odpalić DXVA. Najlepsze są pod tym względem wciąż karty od nvidia.

PS: Obróbka to oczywiście zupełnie inna bajka.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No to jeszcze taka ciekawostka:
    zmieniłem kartę graficzną z Gigabyte HD4890 na mniej wydajnego HISa 5770 1GB (na Radeonie HD 5770) - Indeks wydajności systemu Windows dla grafiki zmniejszył wskaźnik do 7,4. W praktyce efekt był taki, że h.264 nadal płynnie odtwarzało się w Media Player Classic ale już Windows Media Player wychodziła kolorowa kaszana. Jakiś czas później pojawiła się nowa wersja Catalysta - oznaczona 10.2. Wgrałem. Zaraz potem wymieniłem stockowe, głośne i mało wydajne chłodzenie i5 na Scythe Mugen 2 (polecam, bo jest i ciszej i chłodniej). Włączyłem komputer, odświerzyłem Indeks wydajności systemu i tu szok. RAM z 5,9 wskoczył na wynik 7,5 - do dzisiaj nie wiem jak to się stało, bo poza wymienionymi wyżej czynnościami, nic więcej nie robiłem. Dodam, że przy najnowszym Catalyście, h.264 odtwarza się płynnie zarówno w Media Player Classic jak i Windows Media Player. Na koniec doszedłem do wniosku, że przy konfiguracji takiej, jaką ma mój PC-et najsłabszym ogniwem, odpowiedzialnym za kaszanienie filmów z 5DmkII są sterowniki kart graficznych ATI.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Jaki masz zasilacz do tego zestawu?

Domyślnie

Ja posiadam pł. gł. Asus Extreme, Quada 2200, grafika GForce x260 Asus, ram 4gb 1066, dysk Raid 2x 500gb 32mb cache. Nie mam problemów z oglądaniem, przycinaniem, odtwarzam w QuickTime.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    Ja posiadam pł. gł. Asus Extreme, Quada 2200, grafika GForce x260 Asus, ram 4gb 1066, dysk Raid 2x 500gb 32mb cache. Nie mam problemów z oglądaniem, przycinaniem, odtwarzam w QuickTime.
    . Winda Vista 32bit Premium
    Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    . Winda Vista 32bit Premium
    , kodeki Gordian Knot
    Ostatnio edytowane przez mk307 ; 11-03-2010 o 14:39 Powód: Automerged Doublepost
    Canon FF i słoików kilka

Domyślnie

ja mam laptopa z prockiem i3 - 2,2 GHz
    4 giga ramu, Windows 7 (widzi 3 GB),
    karta graficzna zintegrowana, - pobiera pamięć z RAM-u.

plik z 5d mark II odtwarzany jest płynnie.
    próbowałem edytować to w sony vegas studio 9 - podgląd działa dosyć płynnie,
    nawet z kilkoma efektami (unsharp mask, jakieś korekcje kolorków).

więc edycja pliku z 5d II możliwa jest na maszynce za 2-3 tys zł.
    (mówię tu o edycji prostej - czyli montaż, korekcje kolorków,przejścia)

czy można chcieć więcej ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Jaki masz zasilacz do tego zestawu?
    Jeżeli o mnie chodzi, to za zasialanie odpowiada: Chieftec APS-550S (550W).
    Miałem go zmieniać na Antec TPN, bo wydawało mi się że jest głośny, ale jak wyrzuciłem firmowe chłodzenie i5, to w zasadzie nie ma się do czego przyczepić.

Cytat Zamieszczone przez mk307
    Ja posiadam pł. gł. Asus Extreme, Quada 2200, grafika GForce x260 Asus, ram 4gb 1066, dysk Raid 2x 500gb 32mb cache. Nie mam problemów z oglądaniem, przycinaniem, odtwarzam w QuickTime...
    Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski
    ja mam laptopa z prockiem i3 - 2,2 GHz
    4 giga ramu, Windows 7 (widzi 3 GB),
    karta graficzna zintegrowana, - pobiera pamięć z RAM-u...
    I to jest kolejny dowód na poparcie tezy, że w moim przypadku najsłabszym ogniwem były sterowniki ATI.

A tak z ciekawości, czy udało się komuś uzyskać prawidłowe odtwarzanie h.264 z 5DmkII na jakimkolwiek netbooku z procesorem atom i zintegrowaną grafiką?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zakręcony Zobacz posta
    A tak z ciekawości, czy udało się komuś uzyskać prawidłowe odtwarzanie h.264 z 5DmkII na jakimkolwiek netbooku z procesorem atom i zintegrowaną grafiką?
    Materiał w HD i owszem, natomiast płynne FullHD na takim netbooku jest w mojej ocenie niewykonalne. Chyba, że posiada on mocniejszą od Intelowskiej grafikę w postaci Nvdia Ion 2, ale takich konstrukcji nie ma jeszcze za wiele na rynku.

Mówiąc inaczej, aby materiał Full HD był odtwarzany płynnie potrzebuje albo bardzo mocnego procesora (4 rdzeniowy, wysokie taktowanie) albo współczesnej karty graficznej, obsługującej sprzętowe dekodowanie takich filmów. Większość netbooków nie posiada ani jednego ani drugiego. Mocny procesor jest z samego założenia wykluczony z takiej konstrukcji, natomiast pojawiają się pierwsze jaskółki z bardziej przyzwoitymi grafikami, niż wbudowane w płytę główna marki Intel GMA coś tam. I takie coś ma szansę zadziałać. Wtedy procesor w ogóle traci na znaczeniu.

Ale jak ktoś słusznie zauważył, co innego oglądanie, a co innego obróbka, zwłaszcza komfortowa obróbka. Do obróbki nie ma za szybkiego komputera.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów