heh 2 x w mojej wypowiedzi to ta sama firma. To klijent zlecil firmie zrobienie www i zdjec na nia. Moja fucha to tylko zdjeciano i tak wlasnie kiedys czytalem ze studia fot. za takie zlecenia biora okolo 5 zl za zdjecie. Z tego co mowisz 100pln/h to chyba dobra cena zwlaszcza ze oferuja mi 250 zl a sadze ze wlasnie zajelo by mi to z 2,5godziny.. Czy nie tak? ;d
50D + grip + 17-40 L + speed light 580II ex ....
ps. wsumie to sprzęt skradziony ;( zbieram od nowa !
Trochę marny to sklep który daje 250zł na 100 fotek produktów. Żeby dobrze wyeksponować buty potrzeba przynajmniej 3 fotek pary do tego kwestia obróbki wyciągnięcie max ze zdjęcia to nie jest 5min.
Witam, a ja mam taki nietypowy problem. Ostatnimi czasu dużo ludzi chce żebym im zrobił sesje. W rzeczywistości to nic innego jak 'fotki do lansu' na naszą-klase, czy facebooka, ale każdy chce mieć jak najlepsze. Najgorsze jest to, że nikt nawet nie myśli o zapłaceniu za zdjęcia, bo myślą, że to jest proste, a ja robię to dla zajawki i na bank każdemu z chęcią zrobię. Najgorsze, że jestem młody, mam ogrom znajomych, łatwo do mnie dotrzeć i wiadomo każdy by chciał zdjęcia. Powiem szczerze, że nie mam najmniejszej ochoty poświęcać 2 godzin gdzieś w plenerze na robienie zdjęć, a potem jeszcze z 6 godzin na obróbke tylko po to żeby usłyszeć - "ooo, super zdjęcia, dziękuje bardzo." po czym znaleźć je na wszystkich możliwych portalach społecznościowych. Jeśli chce zrobić zdjęcia dla siebie to mogę zaprosić na nie jakąś koleżanke, która mi odpowiada w roli 'modelki'. Myślę czy nie zacząć mówić wszystkim chętnym wprost, że mogę im zrobić zdjęcia, ale nie za darmo. O ile nieznajomym można mówić to bez problemu, to ze znajomkami jest już gorzej.
Co wy o tym sądzicie, czy ktoś przechodził przez coś podobnego? Jeśli mówić, że zdjęcia za pieniądze to ile? 50zł za sesje? A może 100zł, w końcu jest to niełatwe i czasochłonne, a wydaje mi się, że zdjęcia nie najgorsze. Polecam zajrzeć na mojego bloga )jest w stopce) , mam tam trochę świeżych zdjęć tego typu. Oceńcie ile mógłbym brać za takie sesje i jak rozwiązać ten dziwny, ale kłopotliwy problem.
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
50zl? zartujeszwycen swoja godzine pracy na przedzial 75-500zl w zaleznosci od tego jak dobry jestes. plenerowa sesja slubna (4godzinna) to koszt minmum 1000zl ... a czym te sesje roznia sie od slubnych, oprocz tego ze nie ma sukni slubnej?
![]()
Każda relacja ze znajomymi powinna być bez niedomówień, od poczatku do końca. Jeśli czujesz dyskomfort, robiąc takie sesje za darmo, czemu o tym nie powiedziec?
Zrób to tak samo szczerze, jak napisaleś tutaj. Powiedz, że to Ciebie kosztuje kupe czasu (sesja, dojazd, obróbka), że sprzet kosztuje, oprogramowanie kosztuje i nie dostałeś tego za darmo. Powiedz to tak, jak sam chcialbyś usłyszeć, zeby nie poczuć się źle.
A jeśli ktos tego nie akceptuje, są aparaty w telefonach i można poprosic przechodnia na ulicy, żeby cyknął fotę.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
on ma 17 lat , robi to nielegalnie ( w sensie braku DG ) , wiec porownanie do komercyjnej sesji slubnej troche nie bardzo ;]
bierz 200 zl od sesji ( bez wizazu itp rzeczy ), oddawaj z 10-15 zdjec , a jak dla kogos 200 zl to duzo to niech buja sie na drzewo , inaczej bedziesz mial co dzien prosby o zdjecia za "50 zl" ...
no comment...
Brak DG i wiek poniżej 18 lat nie oznacza niemożności rozliczenia się z US a więc nie implikuje nielegalności.
"Nieletnie dzieci, które osiągnęły dochody z tytułu umów cywilno-prawnych, zobowiązane są rozliczyć się samodzielnie tak jak osoba dorosła. Dochodów tych nie łączy się z dochodami rodziców. Nieletnie dziecko powinno złożyć zeznanie na formularzu PIT-37 ze swoimi danymi osobowymi oraz swoim numerem NIP. Zeznanie to podpisuje w imieniu dziecka rodzic."