Strona 48 z 49 PierwszyPierwszy ... 3846474849 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 490

Wątek: Canon EOS 500D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Widzę że kolega planuje rzecznikiem prasowym firmy zostać. Ja to widzę tak - przykładzik z życia wzięty tzw. fakt autentyczny z trochę innej branży:
    A ja to widzę tak, że znów zamiast argumentów są wycieczki osobiste :wink:.

Nie nie planuję zostać niczyim rzecznikiem nawet dałem wiele razy podpowiedź - jest na rynku firma, która nie ma tak "wrednych księgowych" jak Canon i daje często za to samo dużo więcej - nazywa się Pentax. Wszystkich zawsze do niej odsyłam. Już trzech moich znajomych namówiłem na K7 (jeden właśnie dziś odbiera nową zabawkę :-D). Tylko że większość się uparła, że chce Canona - nie wiem niższa litera alfabetu czy jak :rolleyes Także trafiasz "kulą w płot" kolego.

Ja po prostu nie uznaję takiego nieustannego jojczenia, a które powoli staje się domeną tego forum. No niestety Canon to firma z bardzo wyrafinowanym marketingiem i takie postępowanie to u nich norma.

Moja recepta:
    1. Omijać tę firmę z daleka.
    2. Nie kupować nowości.
    3. Jeśli już kupujemy coś nowego to z pełną świadomością, że ten produkt ma sporo zaszytych ograniczeń marketingowych, bo taka jest specyfika tego producenta dlatego najlepiej kupować tuż przed pojawieniem się następcy albo po pierwszych obniżkach - wtedy przynajmniej kac mniejszy.
    4. No i dobrze przemyśleć czego tak na prawdę chcemy (o czym pisałem wcześniej). Może inny producent bardziej wychodzi naszym potrzebom na przeciw, może jednak warto dopłacić za wyższy model - u Canona im wyżej (drożej) tym mniej wycinanek. Tym mniejsza szansa, że będziemy przeżywać takie frustracje jak tutaj niektórzy.
    5. Kupować Canona i cieszyć się że można mieć tyle świetnych szkieł w tym systemie, a body traktować jako zupełną przejściówkę.

Biadolenie po forach nie jest żadnym sposobem na popchniecie własnych spraw do przodu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-03-2010 o 15:32
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ależ Jasiu - kupiłeś wszystko zgodnie ze specyfikacją. Teraz jest w ofercie coś co Ci być może NIECO bardziej podchodzi i strasznie Cię to frustruje. Moja rada: nie kupuj więcej nowości.

Na pocieszenie Ci powiem, że kto wie, może np. 550d okaże się awaryjnym szmelcem, podczas gdy Twój 500d nabierze za kilka lat cech kultowego aparatu?

Ja też mam skłonności do narzekania: zwykle polegające na tym, że wywaliłbym ze swojego 1000d połowę rzeczy których nie używam w zamian za pewniejszy AF. Ale wolę się z tego pośmiać, albo odprężająco porobić trochę zdjęć
    A wyobraź sobie że nie kupiłem nowości, wyobraź sobie że nawet sporo testowałem zanim kupiłem i jeszcze ci powiem że jestem zadowolony, zdjęcia robiłem wczoraj - dzisiaj też coś pewnie zrobię i jestem mega zadowolony (z wczorajszych zdjęć) autofocus mi działa światłomierz również bf/ff nie widzę więc nie sprawdzam, zrobiłem 4 zdjęcia w godzinę i zastanawiam się które jest lepsze co nie oznacza że jestem uszczęśliwiony polityką firmy ale myślę że moja frustracja lub jej brak nie jest tematem wątku - przed chwilą była mowa o technicznych możliwościach więc się ponownie zapytam gdzie jest @%%#%! moje ręczne sterowanie i fpsy, temat lcd i pomiaru światła pozostawiam tym którzy tego potrzebują.

To może jeszcze dopiszę odpowiedź na post powyżej w momencie mojego zakupu 500D jedynym innym modelem który realizował podobną funcjonalność w zakresie video był 5D Mk2 - więc rady na temat zakupu wyższego modelu są conajmniej takie sobie.

A tak na koniec żeby nie ciągnąć tej dyskusji bo chyba wszyscy mamy wyrobioną opinię i nie mamy zamiaru jej zmieniać to jedyną wadą modelu 500D z mojego bardzo osobistego punktu widzenia jest brak 100% pokrycia wizjera wada dość ochydna - bo również marketingowa i pewnie się nie zmieni w najbliższym czasie w tym segmencie rynku, inne wady tego korpusu dostrzegam ale jakoś sobie z nimi lepiej lub gorzej radzę.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 01-03-2010 o 15:45
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A mógłbyś bez tych literackich przenośni napisać jasno o jaką to "wyświechtaną politykę sprzedaży" chodzi? Najlepiej jak rozumiem żeby sprzedawali puszki o właściwościach Ds-a po 100$ - o przepraszam - najlepiej jakby je rozdawali .

To znaczy co jest niepełnowartościowe w 500D . Opowiadasz jakieś niestworzone rzeczy.

Nie no najlepiej to było za socjalizmu gdzie zarabianie w ogóle nie było ok. :wink:8).

Nie wiem o jakich kartelach mowa, "sztucznie regulowany postęp" - jednym słowem spisek "bryi" przeciw wszystkim. Jakbym qrczę ekologów słyszał .
    I skąd to przekonanie o jedynie słusznej drodze postępu - zupełnie mi Marksem to zalatuje.

Oczywiście - jak brak argumentów to najlepiej zejść na wycieczki osobiste :-D.
    Wyświechtana polityka... napisałem Ci całe wyjaśnienie, w poście, do którego się odniosłeś Wróć, przeczytaj raz jeszcze proszę.

Dalej...
    Co w 500d jest wybrakowane?
    To że kręci filmy w 20fps w 1080p a nie w 30 fps.
    To że nie ma wejścia mikrofonu a tajemnicą nie jest i każdy to wiedział, że rzężenie będzie denerwowało
    To że nie ma manualnych ustawień do filmowania.
    Widać jak na dłoni, że te funkcje były, ale je zabrano i wypuszczono dopiero w 550D.

Nie mówię o segmentacji produktów (xxxD, xxD, xD) tylko o tym, że taka polityka jest niesmaczna.

Jakbym dostał 500d i wiedział że kręci 30fps, bo na więcej nie pozwala technologia, że nie ma gniazda do mikrofonu, bo nie da się go zrobić, że nie ma manualnych nastawów (dlaczego nie ma - nie potrafię dać głupiego przykładu nawet), to powiedziałbym - OK - mam nowoczesny towar w swojej półce. Mogę mieć lepszy (np 1D) ale muszę zapłacić i było by to fair.

Ale jak wiem, że nie ma bo to wynika z polityki 'teraz nie damy, zwiniemy kasę, damy za rok, zarobimy dwa razy' to mi się zwyczajnie, nie podoba.
    To hamuje postęp, nie ma konkurencji, rywalizacji...

Natomiast szukanie sensu z Twojej strony, tam gdzie go nie ma, czyli w socjaliźmie, jest całkowicie błędne, gdyż ja mówię o polityce wolnorynkowej, ty nie wiem poco chcesz w to wplątywać niezbyt fajny ustrój.
    Masz inne zdanie - oblej kogoś szambem socjalizmu - nie ważne o czym mówi, przyrównaj do nielubianego ustroju, niech się źle kojarzy.
    Kiepski chwyt dyskusyjny, czekam na lepszą ripostę
    Ostatnio edytowane przez Kyokushin ; 01-03-2010 o 21:01
    Pozdrawiam,
    Andrzej
    Mój sprzęt: Canon 500D + 18-55 IS

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyokushin Zobacz posta
    Dalej...
    Co w 500d jest wybrakowane?
    To że kręci filmy w 20fps w 1080p a nie w 30 fps.
    To że nie ma wejścia mikrofonu a tajemnicą nie jest i każdy to wiedział, że rzężenie będzie denerwowało
    To że nie ma manualnych ustawień do filmowania.
    Widać jak na dłoni, że te funkcje były, ale je zabrano i wypuszczono dopiero w 550D.
    Nie chcę wyręczać Kolekcjonera, ale skąd wiesz że były i je zabrano?
    Skąd wiesz, że "każdy to wiedział..."? A może filmy w 500d to był eksperymentalny gadżet, dosztukowany na chybcika, a ponieważ "zaskoczył", w 550d doszlifowano go po prostu? Że to był wynik właśnie tego, że ludziom się filmiki z 500d - SPODOBAŁY?

Jakbym dostał 500d i wiedział że kręci 30fps, bo na więcej nie pozwala technologia, że nie ma gniazda do mikrofonu, bo nie da się go zrobić, że nie ma manualnych nastawów (dlaczego nie ma - nie potrafię dać głupiego przykładu nawet), to powiedziałbym - OK - mam nowoczesny towar w swojej półce. Mogę mieć lepszy (np 1D) ale muszę zapłacić i było by to fair.
    Wszystko da się zrobić. A wolny rynek polega między innymi na tym, że skoro "każdy to wiedział, że rzężenie będzie denerwowało", niech nie kupuje - wymusi tym samym pozytywną reakcję u producenta, który nie jest monopolistą i musi liczyć się z odpływem klienteli do konkurencji.

To hamuje postęp, nie ma konkurencji, rywalizacji...
    Ależ to tylko daje szansę konkurencji, żeby zmiażdżyć Złego Pana Canona.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Filmy były eksperymentem ale w 5D mk2 (mogę się mylić bo aż tak dokładnie nowinek sprzętowych nie śledzę) podczas premiery 500D była to technologia "dość okrzepła", do gniazda mikrofonu się nie czepiam brak hardwaru to brak hardwaru jakiś nie do końca sprawny umysłowo (nie wnikam czy projektant czy księgowy) pożałował 20centów na wtyczkę w korpusie za 800$ w związku z czym sensowne nagrywanie dźwięku jest znacząco utrudnione ale cóż bywa i tak - ktoś podjął taką decyzję i tak jest (trochę mi to przypomina taki idiotyczny klakson w znanej i szanowanej marce samochodu uderzam w środek kierownicy i nie trąbi bo klakson to takie dwa małe przyciski po bokach - kto temu homologację dał i na jakiej podstawie pojęcia nie mam - następnym razem niech dadzą klakson na dodatkowym pedale obok hamulca - pewnie homologacja też bez problemu będzie), natomiast sterowanie recznę oraz fpsy nie wymagają (najprawdopodobniej) żadnego ekstra hardwaru może wasia i grisza zrobią update - zobaczymy.

A tak z ciekawości zapytam kto jeszcze z aktywnych w tej dyskusji używa 500D może większości z was problem nie dotyczy? Ja na to patrzę tak - zapłaciłem i oczekuję wsparcia od poważnej firmy - nie będzie wsparcia to może nie będzie następnych pieniążków - a korpus się zmienia co 2-3 lata - warto aby księgowi pamiętali że decyzje użytkowników są z pozoru irracjonalne jak nie nie wierzą to niech poczytają żólte forum wydaje się że błache sprawy powodują że użytkownik mówi dość i zmienia system - nigdy nie wiadomo która kropla przepełni nocnik
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 02-03-2010 o 00:00
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Nie chcę wyręczać Kolekcjonera, ale skąd wiesz że były i je zabrano?
    Skąd wiesz, że "każdy to wiedział..."? A może filmy w 500d to był eksperymentalny gadżet, dosztukowany na chybcika, a ponieważ "zaskoczył", w 550d doszlifowano go po prostu? Że to był wynik właśnie tego, że ludziom się filmiki z 500d - SPODOBAŁY?

Ależ to tylko daje szansę konkurencji, żeby zmiażdżyć Złego Pana Canona.
    Wiem 'od kuchni' jak projektuje się takie urządzenia, jak to działa. Zresztą, proces produkcji tego tajemnicą nie jest, każdy może się dowiedzieć - nawet na discovery było Proces sprzedaży, podobnie.

Tutaj nie ma złego pana Canona. Ilu mamy graczy na rynku? Kilku.

Każdy ma swoją niszę, swoje segmenty, w drogę sobie nie wchodzą. Niby konkurują o coś gdzieś na jakimś polu, raz ten ciut naprzód, raz tamten, ale równym, równie wolnym, krokiem idą do przodu stosując tą samą metodykę... nikt przed szereg nie wyjdzie, bo poco.

P.S.
    A filmy w aparacie fotograficznym, to absolutnie żadna nowość.
    Po prostu ktoś powiedział 'no dobra, trzeba coś dorzucić, Waldek otwórz szufladę, zobaczmy jak to 10 lat temu Kowalski zaprojektował, mają w compactach, kilka lat im wmawialiśmy z sukcesem że w lustrzance się nie da, to teraz powiemy że się da i o, będą mięc zagwozdkę 'jakto' - ano 'takto'.
    Ostatnio edytowane przez Kyokushin ; 02-03-2010 o 00:01
    Pozdrawiam,
    Andrzej

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Kiepski chwyt dyskusyjny, czekam na lepszą ripostę
    No to się nie doczekasz :-P.
    Ja myślę, że większość argumentów tu padła i nie ma co dalej młócić tych samych plew (żeby się znów ktoś honorem nie uniósł to kieruję to także do siebie ).
    Chcecie bić pianę i wylewać żale - pewnie nikt nie broni. Ja bym tylko jednak skłaniał się do tego, że lepiej na producenta zadziała jeden niezadowolony, który zagłosuje portfelem i następnym razem nie kupi jego produktu niż 100 takich co będą wypisywać setki postów na forum, a i tak grzeczniutko pójdą później do sklepu i kupią produkt jedynie słusznej firmy dalej biadoląc jak to zostali perfidnie oszukani :-D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

... a i tak grzeczniutko pójdą później do sklepu i kupią produkt jedynie słusznej firmy dalej biadoląc jak to zostali perfidnie oszukani :-D.
    Brzmi jak diagnoza syndromu sztokholmskiego
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Ja tam na producentach samochodów psów nie wieszam ale jakoś nie dostrzegam związku, rozumiem że sugerujesz że producenci aut najpierw blokują moc silnika wkładając zaślepkę w wydech a następnie po roku wyjmują tą zaślepkę i mają nowy silnik - raczej nie bo pan Miecio z zakładu za rogiem wyjmie taką zaślepkę po 2 miesiącach.

W zasadzie producenci samochodów właśnie dokładnie tak robią. Np. nabywamy Hondę CR-V 2009 a tu pojawia się Honda CR-V 2010 z tym samym silnikiem ale bez zaślepki, tzn. ma wiecej mocy a pali mniej benzyny . Zmiany, które można było równie dobrze zrobić pięć albo dziesięć lat temu. A producent chwali się w reklamach najbardziej, że w auto sprzedawane ( w Polsce) za dobrze ponad 100 tys. (PLN, o ile sie nie myle) ma teraz (rok 2010) nawet gniazdko USB!

Takie trywialne patenty (ale nie dla pana Miecia): "For 2010, power and efficiency improvements result from the engine's compression ratio increasing to 10:5:1 from 9.7:1, fuel injectors with a finer spray pattern, larger intake valves, spark plugs with extended electrodes, friction-reducing piston rings, higher-precision timing sensor and a higher flow-rate exhaust system."

Więc jasne, masz rację, ale to oczywiste, że tak się świat od dawna kręci.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 02-03-2010 o 08:39

Domyślnie

No to się nie doczekasz :-P.
    Ja myślę, że większość argumentów tu padła i nie ma co dalej młócić tych samych plew (żeby się znów ktoś honorem nie uniósł to kieruję to także do siebie ).
    Chcecie bić pianę i wylewać żale - pewnie nikt nie broni. Ja bym tylko jednak skłaniał się do tego, że lepiej na producenta zadziała jeden niezadowolony, który zagłosuje portfelem i następnym razem nie kupi jego produktu niż 100 takich co będą wypisywać setki postów na forum, a i tak grzeczniutko pójdą później do sklepu i kupią produkt jedynie słusznej firmy dalej biadoląc jak to zostali perfidnie oszukani :-D.
    Myślę że opinię jednak wystawiać warto, co się myśli o 'systemie', natomiast zgadzam się że nie kupuje się 'jedynej słusznej marki' tylko to co jest po prostu lepsze.

Ja nie wiem co będzie następne, to co mam, do moich małych potrzeb wystarcza
    Pozdrawiam,
    Andrzej

Strona 48 z 49 PierwszyPierwszy ... 3846474849 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów