Strona 19 z 28 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r2d2 Zobacz posta
    Tak tez sie dziwilem AniaCzajka, a zarazem nieco zazdroscilem ze masz lepsza 30tke. Moja z lampa czy bez dziala ok dopoki obiekt jest w miare blisko i obejmuje jakąś tam część kadru. Dziwnie to brzmi, ale tak jest i nauczylem sie używac swoj egzemplarz 30tki a bardzo ja lubie za te cenę. 35L wiec mnie nie przekonujena na razie, chyba wlasnie przez cenę. A moze C28 1.8?
    Problem jest tylko po podpięciu lampy i przy obiektach dalszych niż 1-1,5 metra. I to nie zawsze (z tego co potestowałam). Nieważne, szkoda mi czasu na zastanawianie się czy trafił, czy nie trafił. Mam wątpliwości i to przesądza sprawę - w poniedziałek wysyłam i gromadzę kasę na 35L.
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Domyślnie

To jest wlasnie to, o czym Ci pisalem, ze chodzi o dalsze obiekty. Sama przeslalas mi celne zdjecie na 1.4 i w dodatku celne. Choc pozostaje przy tym co juz mam jesli chodzi o Sigmy, to tez juz w Sigmy nie zamierzam inwestowac. Szkoda, bo slychac o nowosciach typu 85 1.4.
    A C28 1.8???

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Sigmy gubią się gdy jest włączone wspomaganie AF na lampie

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zmartwiliście mnie tym wątkiem, bo cały czas czaję się na Sigmę 30/1.4 (czaję=czekam na spadek ceny)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Sigmy gubią się gdy jest włączone wspomaganie AF na lampie
    A to chyba zależy od egzemplarza. Moja S50/1.4 w świetle żarowym i przy wspomaganiu lampą trafia znacznie lepiej niż w świetle dziennym.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

mathom na allegro można wyrwać spokojnie o wiele taniej i na gwarancji (zwykle co widziałem to min. 1,5 - 2 lata gwary pozostaje) a bez kalibracji to i tak się raczej nie obejdzie - tak jest tylko w nielicznych przypadkach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    No szlag mnie trafi!!! Myślałam, że mam dobry egzemplarz 30 1,4: celny, powtarzalny, ostry. I psinco! Zauważyłam wczoraj, że z 580EX ma duży, stały BF Bez lampy jest w punkt, z 580ex 10cm BF, z wbudowaną to samo, ostrzone na LV z 580ex jest ok.

Mam już tego dość, mam dość wpatrywania się chorobliwie z zdjęcia z tych cholernych Sigm i drżenia, czym znów zostanę zaskoczona.
    W poniedziałek leci do sprzedawcy, nie będę się bawiła w serwis w Gdyni i kilka tygodni bez korpusu. Jak oddadzą pieniądze to kupuje 35L. Do kasy za 50-150 dołożę i kupię 135L. Będę szczęśliwsza.

Podsumowanie w kontekście tytułu wątku: miałam do tej pory 6 sigm:
    - 17-35 2,8-4 - masakra niekalibrowalna, dodatkowo detal jak namalowany pędzlem, zero kontrastu.
    - 50 1,4 - zwrot do sprzedawcy w 10 dni - FF.
    - 50 1,4 - cuda się działy (z bliska FF, z daleka BF kilkanaście metrów) - 3 kalibracje i serwis rozłożył ręce.
    - 50-150 2,8 II - 3 kalibracje i serwis rozłożył ręce.
    - 18-50 2,8 - FF, sprzedawca miły mi wymienił na 30 1,4 ...
    - 30 1,4 - fajne w zastanym, porażka z lampą. Czy serwis rozłoży ręce?
    Nikomu nie polecę kupienia Sigmy (może coś klasy 70-300, 10-20). To oszukiwanie klienta i sprzedawanie bubli. Ja też ponoszę odpowiedzialność za te sytuację kupując te produkty. Ale ani więcej.
    Bardzo Ci dziękuję za tego posta - właśnie skutecznie mnie wyleczyłaś z myślenia typu, "a może by zaoszczędzić i kupić sigmę". Wielkie dzięki. Jednocześnie współczuje problemów. Nie mam dużo szkieł, ale wszystkie Canona i dzięki bogu nie mam z nimi problemów.
    A 35L polecam, nie będziesz miała z nim żadnych problemów. Sorry za OT.

Coś już napisał Awatar WrocArt
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To może i ja dołożę swoje pięć groszy - do tej pory używałem tylko szkieł systemowych z puszką 50D ale w którymś momencie zabrakło mi nieco szerszego kąta (najkrótszy to Canon 28-135) i kupiłem na Allegro Sigmę 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM - nówka z gwarancją itd. od pewnej poznańskiej firmy. Skusiły mnie opinie i testy na "optycznych", które w połączeniu z ceną nie pozwoliły na inna decyzję jak tylko KUPIĆ. Cena "okazyjna" 777,00 stanowiła ok. 60 % ceny pozostałych sprzedwaców. Jednak po podpięciu szkiełka przyczyna promocji stała się oczywista - AF celował jakieś 8 cm przed punktem. Kombinacjom i testom nie było końca - mikroregulacja w puszce nieco ratowałą sytuacje w pewnym zakresie ogniskowych ale nie rozwiazuje ona problemu, bo jak wiadomo jest skuteczna tylko dla stałek, a dla zmiennoogniskowych tylko serwis. Jednak po tym co tu czytam odechciewa się jakichkolwiek prób skalibrowania szkiełka w serwisie. Nie dość, że ryzyko wysłania puszki niemałe, to jeszcze efekt niegwarantowany. A szkoda, bo to naprawdę całkiem sympatyczne szkiełko jeśli chodzi o własności optyczne - reczna regulacja ostrości daje niemal "brzytwę" :-) Dla uniknięcia sugestii dot. "rozjechania" body zaznaczam, że ze szkłami Canona nie ma najmniejszych problemów - ostrzy jak żyleta co do milimetra.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Wysłanie do kalibracji ma jak najbardziej sense jeżeli szło jest tylko rozkalibrowane, a nie walnięte.. Zrobią to w tydzień i będziesz zadowolony, a jak masz pecha to zostaniesz bez puszki na miesiąc
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Coś już napisał Awatar WrocArt
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No i właśnie o tę loterię chodzi - jeżeli już miałbym szukać w niej emocji to raczej grając w totka :-)

Strona 19 z 28 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów