Strona 22 z 65 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Swoją droga ciekaw jestem ilu ludzi pluje sobie teraz w brode, ze kupilo 7d?
    Też jestem zaskoczony, że Canon nie obciął nigdzie filmików w stosunku do 7d. Może właśnie Canon sobie pluje w brodę...

Coś już napisał

Domyślnie

Swoją droga ciekaw jestem ilu ludzi pluje sobie teraz w brode, ze kupilo 7d?
    A niby dlaczego mieliby sobie pluć w brodę?

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek-dorado Zobacz posta
    No nie przesadzajmy, 7D to jednak aparat do trochę innych zastosowań. Ja np potrzebuję body do fotografii przyrodniczej, gdzie liczy się każda fps, dobry AF itp. Tego chyba nie da mi 550D? Oczywiście jeżeli głównym kryterium wyboru są filmy, to 550D chyba wystarczy w zupełności.
    czyli prosta sprawa. kup 7d i nie marudz na 550 :-)

Kanonowicz
    Guest

Domyślnie filmowanie lustrzanką

Witam,

Odnośnie filmowania za pomocą aparatów to nie można zapominać o tym że niektóre sceny w tak kasowym i znanym filmie jak "Slumdog" były kręcone przy użyciu 5D Mark II, nie wspominam o teledyskach znanych piosenkarzy i reklamach w telewizji kręconych nie kamerą tylko aparatem. Myślę że Cannon 550d z dobrym jasnym szkłem będzie robił świetne filmy. Kamera w aparacie to wygoda, noszenie np. do lasu aparatu i dużej kamery i potem "żonglowanie" sprzętem, noszenie go to naprawdę ciężka i męcząca sprawa. Kamera w aparacie to już nie rewolucja, a raczej standard i dalsza ewolucja w kierunku zwiększania ilości klatek na sekundę i innych spraw poprawiających jakość filmów, dźwięk itp. Polecam świetny blog o filmowaniu lustrzanką:
    http://inspiredbylife.pl/podrecznik-...ia-lustrzanka/
    W 550d martwi mnie zapis filmów na pliki mov, rozumiem że najlepiej mieć maca w domu i to z górnej półki, trochę mi to nie pasuje, no ale cóż...

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Ogólne bicie piany.
    Kto normalny da puszce w 99,99% ustawianej na tryb tematyczny(na świecie) drogie technologie typu: jasny wizjer, skomplikowany AF itp.
    Dla 0,01% Polaków aspirujących do segmentu PROFI ze sprzętem XXXD?
    Proszę się nie obrażać ale to jest nasza rzeczywistość.

cyt. z optycznych czy żółtych nieważne.

"a tymczasem Canon tymi 18Mpix sprzedaje 7D jak swieze buleczki, a ze znacznie tanszy 550D bedzie schodzic jeszcze lepiej to chyba nie trzeba nikomu tlumaczyc... gleboko w d* majac placze teoretykow, ktorzy i tak by tego aparatu nie kupili, i tak..."
    Ostatnio edytowane przez galekeg ; 10-02-2010 o 19:43
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doleslav Zobacz posta
    A niby dlaczego mieliby sobie pluć w brodę?
    mam na mysli wylacznie tych, ktorzy kupili 7d dla filmowania. to jest spora grupa nabywcow.
    mam nadzieje, ze canon wypusci kiedys takiego 550d wylacznie do filmowania. z tylu uchylny lcd 4,3 cala i jazda :-)

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daromo Zobacz posta
    Jak widzę jak ktoś pisze ze chciał kupić 7D a się zastanawia nad 550D to zalatuje to totalna amatorszczyzna. Ludzie nie porównujcie profesjonalnego sprzętu potrafiącego przy dobrym użytkowaniu wykonać świetne zdjęcia, który został stworzony aby sprostać oczekiwaniom ludzi myślących o fotografii coś więcej do aparatu, dla klubu "zielonego kwadracika". To tak jakby porównać ferrari z 1995 roku do nowego fiata 126p tzn co z tego ze nowy i mniej pali jak głośny i więcej niż 2 tam nie wejdzie, a o bezpieczeństwie nie wspomnę.
    Ja chciałem kupić 7D, a teraz zastanawiam się nad 550D. Porównuję oba te aparaty (przy czym 550D wyłącznie na podstawie opisu i nielicznych jeszcze sampli) i dobrze się czuję w kategorii "amatorszczyzna". Być może dlatego, że sprzętem xxxD również można robić zdjęcia bez użycia "zielonego prostokąta" (bo w tych aparatach to jednak jest prostokąta), świetnie ujmując kadry i myśląc przed i w trakcie naciskania spustu migawki.

Analogia do ferrari AD 1995 z nowym "maluchem" (są jeszcze takie?) jest chyba mocno chybiona. Tym drugim (w dodatku starym) w 1995 roku byłem w górach wyższych niż następca 1000D i kierowca nowiutkiego ferrari zrobił sobie w nim (zmieścił się) zdjęcie (Canonem). Pewnie jakiś amator amatorszczyzny.

Po drugie kto z kupujących 550D wydrukuje sobie zdjęcie większe niż 20x30 cm?? wg mnie to mały odsetek. Sam bylem użytkownikiem 350D nauczyłem się na nim wiele, drukowałem zdjęcia 20x30 max. Teraz przyszła pora na coś lepszego. Jeśli nie zamierzacie podarzac droga rozwoju to kupcie sobie coś niższego np 400D który będzie pewnie 2 razy tańszy a ma 10.1 MPIX co w zupełności wystarczy każdemu początkującemu amatorowi.
    Jeśli Ty robiłeś takie odbitki, to jest nas już dwóch. W dodatku nadal to robię. I przypuszczam, że odsetek osób postępujących podobnie jest nieco większy, niż jesteś w stanie sobie wyobrazić. Teraz rzeczywiście przyszła kolej na coś lepszego i sugeruję, żebyś przyjął pokornie, że inni mogą uznać, iż właśnie 550D jest tym czymś lepszym (niż 350D). W dodatku niekoniecznie muszą chcieć dać się zakwalifikować do kategorii "początkujący amator" i członek klubu "zielonego kwadracika"

Na koniec dodam - NIE POPADAJMY CHOROBĘ O NAZWIE "MEGAPIKSELE"
    A ja dodam - nie popadajmy w żadną chorobę. To niezdrowe.
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Coś już napisał

Domyślnie

mam na mysli wylacznie tych, ktorzy kupili 7d dla filmowania. to jest spora grupa nabywcow.
    Nie wiem czy spora, ale nawet jeżeli, to aby poważnie myśleć o filmowaniu 7D musieli jeszcze do tego wydać kilka-kilkanaście tysięcy na konieczny osprzęt (rigi, steadycamy, mikrofony, monitory, follow-focusy i inne bajery). O obiektywach nie wspomnę, bo zakładam że już mieli... Myślisz że tacy ludzie naprawdę żałują, że nie poczekali na 550D? Filmowanie lustrzanką może być nową możliwością dla filmowca, ale dla amatora-fotografa pozostanie intrygującą i nęcącą ciekawostką, niczym więcej. Filmowanie przez fotografa kończy się zazwyczaj na paru kilkuminutowych testach i poznaniu ogromnych możliwości i ograniczeń. Marzeniem filmowca pozostanie i tak profesjonalna kamera.

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doleslav Zobacz posta
    Marzeniem filmowca pozostanie i tak profesjonalna kamera.
    Jasne. RED.

Uzależniony

Domyślnie

Poczekajmy może do pierwszych filmików z 550D, np w 500D obraz się "łamie" nie wiadomo czy nie pozostawili tego w 550D.

Strona 22 z 65 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów