Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: zmiana 50/1.8 na 50/1.4

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie zmiana 50/1.8 na 50/1.4

Witam, chciałabym zrobic zmianę taką jak opisąłam w tytule, tylko czy jest sens? zależy mi na lepszej jakości i ostrości. Czy 1.4 lepiej bedzie łapał ostrośc ? czy 1.4 będzie dużo jaśniejszy ? i nurtuje mnie cena na all, kiedyś jak patrzyłam to canonowska 1.4 kosztowała 1999 a teraz ? teraz za niecałe 1400 można kupic, czy ta zmiana jest czyms spowodowana ? pozdrawiam .

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

1.4 będzie szybszy precyzyjniejszy w ostrzeniu i nie będzie to kawałek plastiku tylko obiektyw, znaczących róznic w ostrości nie zaobserwowałem

ja ostatnio nabyłem za 1400 u beasu

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nocka Zobacz posta
    Witam, chciałabym zrobic zmianę taką jak opisąłam w tytule, tylko czy jest sens? zależy mi na lepszej jakości i ostrości. Czy 1.4 lepiej bedzie łapał ostrośc ? czy 1.4 będzie dużo jaśniejszy ? ...
    Kiedys planowałem podobną zamianę. Miałem okazję spokojnie i w dogodnych warunkach przetestować jeden egzemplarz 50/1.4 i porównać go z moim 50/1.8 - wtedy robiłem to na 400D. W zakresie f/1.8 do f/2.2 ten konkretny egzemparz 50/1.4 był zauważalnie mniej ostry niż "wydmuszka" 50/1.8. Dla większych przysłon nie było znaczącej różnicy. Być może to przypadek, bo sprawdzałem tylko jeden egzemlarz 1.4... Ostatecznie zrezygnowałem z wymiany, bo interesowały mnie najbardziej przysłony w okolicach 2. Dodatkowo na cropie 50/1.4 dla przysłony 1.4 okazał się dla mnie za słaby. Oprócz tego całkowicie otwarty lub tylko nieznacznie przymknięty 50/1.8 nie ma aż tak niepokojącego bokeh, jak po domknięciu.
    Wysdawało mi sie przez pewien czas, że być może 50/1.4 który sprawdzałem był jakiś szczególnie felerny, bo zauważyłem, że miał jedną stronę gorszą dla bardzo małych przysłon. Sądziełm tak, dopóki nie zobaczyłem testu wielu 50/1.4.
    http://www.slrgear.com/articles/vari...canon50f14.htm

Podsumowując - bez bezpośredniego sprawdzenia raczej nie wymieniaj, chyba że mocno dokwiera ci budowa wersji 1.8 i jej losowy AF.

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Lekko przymknięty 1.4 to i tak jaśniej niż lekko przymknięty 1,8. Generalnie dobra 50/1.4 jest lepsza pod każdym względem od 50/1.8, a czy jej potrzebujesz musisz odpowiedzieć sobie sam.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galekeg Zobacz posta
    Lekko przymknięty 1.4 to i tak jaśniej niż lekko przymknięty 1,8. Generalnie dobra 50/1.4 jest lepsza pod każdym względem od 50/1.8, a czy jej potrzebujesz musisz odpowiedzieć sobie sam.
    Problem był w tym, że dla egzemplarzy, które sprawdzałem, 50/1.4 przymknięty do 2 był w sumie gorszy optycznie niż 50/1.8 w pełni otwarty. Na dodatek otwarty 50/1.4 miał wyraźnie widoczną asymetrię jakości obrazu. Może akurat zdarzyło się takie zestawienie 50/1.4 i 50/1.8 - może...

Początki nałogu

Domyślnie

Ja dokonałem takiej zamiany i zgodzę sie z tym, co napisał tezmarek. Jeśli chodzi o AF to w 1.4 jest lepiej niż w 1.8, ale spodziewałem się bardziej precyzyjnego, 85f1.8 i 28-105II USM, do których mogę się odnieść są pod tym względem, przynajmniej te, które miałem, lepsze. Optycznie 1.4 też aż tak bardzo mnie nie zachwycił,chociaż musze przyznać, że 1.4 czasem ratuje sytuację i nawet nie jest mydlany, chociaż mój 1.4 demonem ostrości też nie jest. Wydaje mi się, że 1.4 dość słabo pracuje pod światło.
    Pozostaje jeszcze kwestia budowy obiektywu, 1.4 solidniejszy i ma metalowy bagnet, chociaż jak ktoś dba, to 1.8 może mu posłuzyć, ja używałem 1.8 prawie rok i sprzedawałem w zasadzie w stanie sklepowym. No i 1.4 jednak większy i dużo cięższy. Generalnie, jak napisał tezmarek - bez bezpośredniego sprawdzenia raczej nie wymieniaj.
    Moja zamiana wyniosła niecałe 700 zł, tj. sprzedałem 1.8 za coś ok. 300 zł, a kupiłem 1.4 w stanie w zasadzie sklepowym od forumowicza za 1000 zł.
    Pzdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nocka Zobacz posta
    Witam, chciałabym zrobic zmianę taką jak opisąłam w tytule, tylko czy jest sens?
    Zdania podzielone. Jak masz już inne ogniskowe w torbie to można rozważyć taką zamianę. Zawsze jaśniej nieco.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Obydwie sztuki 50 1.8 jakie miałem (jedną mam nadal) były na 1.8 ostrzejsze niż pożyczona od kumpla 50 1.4 na 1.4 i nawet na 1.8. Nie wiem, czy to kwestia egzemplarzy zarówno w moich 1.8 jak w tej 1.4, ale nie przekonała mnie ona do zakupu 1.4. Prędzej poszukam jakiegoś Takumara na M42 niż zainwestuję w Canona 1.4.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

sens tak naprawde jest wtedy gdy zalezy Ci na lepszym AF. Optycznie porownywalem swojego 1.4 z 1.8 i roznic szczegolnych nie bylo. Wiadomo - 1.4 ma lepszy bokeh ale to tez kwestia gustu, swiatelko lepsze i pomiedzy 1.4 a 1.8 jest to roznica. Mysle, ze i ta kzadko korzysta sie z 1.4. Pomiedzy 1.8-2.0 spokojnie mozna trzaskac w kiepskim swietle
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów