a tu kieruję moje pytanie do iso, jak sprawują twoje dwa szkiełka z m42? no i podpinasz je do swojego 500d? a to jest niemalże to samo co 450d xD
Canon 40D | Canon 24-85 + szkła m42 | powoli zbieram zabawki...
40-2 jest boski, ale okrutnie ciężki więc zrobienie jakiegoś sensownego zdjęcia wymaga oparcia go o coś stabilnego. Na LV da się wyostrzyć na 5x przybliżeniu przy f/1.5 i jest w miarę przyzwoicie. 44M-4 na LV bez żadnego powiększania da się wyostrzyć praktycznie w punkt i to z ręki bo waży tyle co dekielek od 40-2. Ostatnio go rozkręciłem (nie róbcie tego! złożenie i dopasowanie tego diabelstwa zajęło mi kilka godzin), wyczyściłem stary smar, i zasmarowałem na nowo WD-40 i pierścień ostrości chodzi jak masełko - a o to sprawdza się w filmach i nie tylko. Używam zwykłej przejściówki bez chipa. Generalnie jestem zadowolony ale chyba będę zmuszony zainwestować w matówkę z klinem jak tak dalej pójdzie.
ładna cena tego 40-2 (prawie tysiak), szkoda że jestem biednym studentem, co musi bardzo długo odkładać na cokolwiek. a czy mogę Cie prosić o parę zdjęć zrobionych przez ciebie tymi obiektywami?
te wszystkie obiektywy na m42, są można by powiedzieć bardzo wytrzymałe, stosunkowo stary sprzęt, ale w jakich świetnych kondycjach można je na allegro znaleźć. Nieraz się widzi canony w "opłakanym stanie".
a tak w ogóle jak to jest z matówkami do 450d? wymiana coś zmienia?
fotografie z Heliosa 40-2 były już na forum kilkukrotnie przytaczane
tu masz kilka sampelków
http://remigiuszscout.deviantart.com.../helios%2040-2
jak już się trafi to jest bardzo bardzo ciekawie
Moher
ale na 1,4/50 masz większą GO niż na 1,5/85
tym obiektywem bardzo trudno się ostrzy
Co do obiektywów to różnie.. Pancolar ma b. fajną plastykę, lepszą od Canona 50mm 1.8, Heliosa kupisz za grosze - oraz sporo innych, także się opłaca. Zeissy - ciekawe. Możesz też dostać Takumara 50mm 1.4.