Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: W który system wejść? 50D vs. D90 + szkła + lampa itp.

prestigemedia
    Guest

Domyślnie W który system wejść? 50D vs. D90 + szkła + lampa itp.

Spoję przed dużym dylematem. Mianowicie sprzedałem cały system Olympusa i chcę wejść albo w Canona albo w Nikona.

Na początku rozważałem zakup starszych konstrukcji używanych np 40D, D200 czy chociażby używanego D300.... natomiast zrezygnowałem i w chwili obecnej biorę pod uwagę TYLKO Canona 50D i Nikona D90.

Ujmując rzecz ogólnie lepiej podoba mi się 50`tka, zdecydowanie lepiej wykonany, lepiej leży w ręce, solidny, wszystko ok.

Ale Nikon D90 też jest bardzo dobrym aparatem, odziedziczył wiele po D300, nie podoba mi się natomiast jego plastikowy korpus! i mniejsze rozmiary, oraz karty SD. Natomiast jest wiele tańszy!

A dodatkowo ma filmiki (nie jest to jakiś priorytet dla mnie, ale lepiej jak ma niż nie) + system CLS (sterowanie lampami), którego w Canonie nie ma i zostałoby mi latanie z kablami :neutral:

W chwili obecnej mogę mieć 50D za 3399zł natomiast D90 za 2725 zł.
    Jakby nie liczyć to różnica ponad 600zł !!!

Kolejna kwestia to obiektywy.

Jeśli wziąłbym Nikona to z kitem 18-105 VR + 50 1.8 ewentualnie 35 1.8 ewentualnie zamiast kita 18-70. Dodatkowo kupiłbym Grip i SB-900. Później dokupiłbym 85 1.8.

Jeżeli wybór padnie na Canona to na pewno brałbym 50 1.8, ale problem miałbym z wyborem standardowego zooma...???
    Bo te canonowskie zoomy są moim zdaniem sporo gorsze niż nikonowskie.
    Więc zostaje Tamron 17-50 lub Sigma...???
    A to już wyższe kwoty na pewno.
    Dodatkowo także grip + lampa 580 II. Później dokupiłbym 85 1.8.

Zarówno w 1 jak i w 2 opcji kolejno chciałbym mieć także zoom 70-200. I tak w wypadku Nikona byłaby to Sigma ze światłem 2.8, a w wypadku Canona albo ta sama Sigma albo eLka/4.0.

Jak widzicie wybór mam ciężki. Dodam, że potrzebuje zestawu dość uniwersalnego. Zarówno jeden jak i drugi ma swoje plusy i minusy.
    Liczę na waszą konstruktywną opinię w który zestaw lepiej wejść, zarówno pod względem możliwości, rozwoju jak i obecnie - cenowym.

Z góry dzięki za pomoc!

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No trudny wybór masz...
    Sterowanie lampami możesz załatwić chińczykami (np. phottix strato), albo samą 580exII (którą zamierzasz kupić) w podczerwieni.
    Zauważ, że do canona jest zwyczajnie większy wybór wśród obiektywów, niż do nikona.
    A i ceny jakby znośniejsze. Te 600zł różnicy tu może nieco zniknąć.
    C-F-K - forever

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

na tej polce zdecydowanie bralbym 18-105 VR
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Wszystko byłoby prostsze gdybyś już teraz planował zestaw 50D + C17-55/2,8IS +C70-200/4IS L lub C70-200/2,8L. W takim zestawie wygrywasz cenowo nad Nikonem bewzględnie (jakosciowo też pięknie :smile.
    Swoją drogą te 600 zł różnicy nie zawsze rozpala wyobraźnię:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=54094
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

prestigemedia
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Swoją drogą te 600 zł różnicy nie zawsze rozpala wyobraźnię:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=54094
    Zgadza się ale raczej już zdecydowałem się na NOWY, ten z linka ma jeszcze tylko miesiąc gwarancji ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja bym głównie brał pod uwagę szkła nie obiektywy. Body prędzej czy później możesz zmienić - jeśli dopasujesz sobie szkła to będziesz wygrany .

BTW: filmami w D90 bym się nie podniecał .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Stałem przed podobnym wyborem rok temu ... wybrałem 50D, polecam iść w tę samą stronę

prestigemedia
    Guest

Domyślnie

Zgadza się filmami się nie podniecam zależy mi tylko na fotografii

BTW. Jeśli bym się zdecydwał na 50D to co polecicie ze szkieł?

Chciałbym kupić 50 1.8 + jakiś zoom na początek, ale nie mam pojęcia w co pójść, czy bawić się w zestawowe zoomy, czy tamron 17-50 czy co?

Oczywiście mam ograniczony budżet i na Lki mnie na razie nie stać

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prestigemedia Zobacz posta
    BTW. Jeśli bym się zdecydwał na 50D to co polecicie ze szkieł?
    z Canona: 18-55 IS albo 18-135 IS.
    z firm trzecich: Tamron 17-50

Sigmie osobiscie nie ufam. ale jesli organoleptycznie sprawdzisz, ze dany egzemplarz nie ssie, to mozesz brac
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może po prostu 50D + 17-55 2,8 IS od Canona? Skoro mówisz o kit'ach, gripach i lampkach do Nikona, to może po prostu pójdź w stronę jednego dobrego uniwersalnego obiektywu?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów