Chcesz obrabiac fotografie (do druku jeszcze nie daj co) na blyszczacym monitorze? Brr...
Chcesz obrabiac fotografie (do druku jeszcze nie daj co) na blyszczacym monitorze? Brr...
Ostatnio patrzyłem na monitorki w mac'ach. Generalnie jedyny monitor o jakości takiej, jak w moim MBP 15" - czyli znowu, nie rewelacja, jest ACD 30". Reszta to lipka, iMac'i, MacBooki, MBP, MacBooki Air, nie brałbym tego do zastosowań innych, niż internet.
Moim zdaniem opcja Mac Mini z jakimś NEC, albo EIZO byłaby o wiele, wiele lepsza. Niedługo sam pójdę w tym kierunku, ale raczej jakiegoś starego Mac'a Pro, żeby móc kilka dysków tam wrzucić.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Ostatnio edytowane przez wojkij ; 29-01-2010 o 23:30
Monitor w iMacu 27" nie jest najgorszy, bo wreszcie da się go przyciemnić, jest przyzwoicie zlinearyzowany i ma sakramencką rozdzielczość, ale oczywiście musieli coś spieprzyć, więc nadal ładują tą cholerną szybę. ColourConfidence ma teraz wprawdzie przepiękne osłony przeciwsłoneczne z alu pasujące do tych maczków, ale niestety kosztują one forutnę.
Osobiście zdecydowanie wolałbym NEC-a.
Wojkij to co gadasz nie można porównać. Natomiast, CZornyj gada dobrze, pod warunkiem, że naprawdę mocno angażujesz się w to co robisz, bo jak dla siebie tylko, bierz iMaca- nie pożałujesz- zawsze możesz uzupełnić go o monitor zewnętrzny w przyszłości.
http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...
czy moze pogrzebac teorie Maca i kupic sobie Intel Xeona + ram ECC + dysk SAS 15000rpm i karta quadro z niskiej polki i wyniesie mnie z 800 zl drozej niz Mac Mini ale to bedzie juz miazga dla tego Maca jesli chodzi o wydajnosc. tylko czy bedzie stabilnosc na Windows 7 z takim sprzetem ????
Ostatnio edytowane przez don ; 30-01-2010 o 02:20
Moja CaroLina
Tej stabilności się obawiam właśnie. Wiem, że coś takiego, jak komputer tylko do photoshop'a by u mnie nie miało miejsca, więc pewnie za raz by zaczął zamulać, i w ogóle. To zabawne jest, biorąc dwóch użytkowników komputerów, którzy tak samo dbają o komputer (czyli nie dbają), obie maszynki chodzą tak samo. Tyle, że jedna ma trzy lata i starusieńki procek G4 1,6, druga ma Core 2 Duo 2,2
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mnie nieco przeraził, swoimi kolorkami. Ale, jeśli da się to jakoś przestawić softwareowo, to czemu nie?
Niemniej, wracając do tematu, nadal wolałbym Mac'a Mini z ekranem. Ewentualnie zastanowiłbym się nad używanym PowerMaciem G5 wypasionym, albo najtańszym Maciem Pro, który spokojnie daje radę, a z dyskami i pamięcią możemy sobie poszaleć zdrowo![]()
Ostatnio edytowane przez _igi ; 30-01-2010 o 04:11 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 30-01-2010 o 05:17
I znowu wojny systemowe się zaczną, boszszsz...
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący