Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: G11 + i -

Allora
    Guest

Domyślnie jeszcze dwa minusy

Cytat Zamieszczone przez Allora Zobacz posta
    MINUSY
    [...]
    – brak możliwości włączenia funkcji „sekwencji zdjęć ze zmienną ostrością” w trybie innym niż „manualne ustawienie ostrości”. Często wykonuję zdjęcia makro bez statywu w trybie „programowej automatyki ekspozycji” i bardzo by mnie ucieszyła możliwość wykonania serii 3 zdjęć z różną ogniskową
    – denerwująca, silnie świecąca lampka wspomagania AF (irytuje zwłaszcza podczas robienia zdjęć samowyzwalaczem, kiedy niemiłosiernie mruga po oczach osób czekających na zdjęcie)
    – relatywnie wysoka cena np. w porównaniu do niektórych lustrzanek
    po kilku tygodniach użytkowania dodam jeszcze dwa minusy:
    - brak ikony, która informuje o stabilizacji obrazu. Ikona ta pojawia się na chwilę po włączeniu aparatu, jednak zaraz potem znika. Robię sporo zdjęć ze statywem i nigdy nie pamiętam o tym, żeby wyłączyć stabilizację. Dziwne to bo np. w Canonie PowerShot A1100 IS taka ikonka jest
    - drugi minus wiąże się z pierwszym. Jest to brak możliwości przypisania funkcji stabilizacji obrazu do klawisza skrótu. Pewnym rozwiązaniem jest przypisanie tej funkcji do tzw. Mojego Menu, jednak zawsze to o jedno kliknięcie więcej.

darqi
    Guest

Domyślnie Super macro ?

Czy może mi ktośz uzytkowników napisac czy G11 posiada funkcję super macro - tak jak jest to w przypadku SX1?

Allora
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darqi Zobacz posta
    Czy może mi ktośz uzytkowników napisac czy G11 posiada funkcję super macro - tak jak jest to w przypadku SX1?
    nie ma. Ostrzy makro od około 1 cm

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pro_fill Zobacz posta
    analizując specyfikację G11 do G10:
    - szybsza migawka [+]
    - większe ISO [+]
    - mniejsza ilość pikseli [-]
    - mniejszy wyświetlacz [-]
    - wyświetlacz obrotowy [+]
    - większy zasięg wbudowanej lampy [+]
    Kod:
    http://www.fotopolis.pl/spec.php?listkat=2&lista[]=1103&lista[]=1193
    czy te zmiany są warte tej ceny?

zmniejszenie ilości pikseli przy niezmienionej fizycznie wielkości matrycy to wg mnie wyraźny + !!!!!!!

poczytaj trochę o zależności ilość pikseliVSwielkość fizyczna matrycy...
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Markeos
    Guest

Domyślnie PowerShot G11 i EOS 50D

Witajcie!

Kilka tygodni temu kupiłem G11. Chciałem jeszcze przed urlopem pobawić się, nauczyć.
    Teraz - po powrocie z fajnego wyjazdu na Cypr - chciałbym się podzielić z Wami kilkoma spostrzeżeniami.

1. Zrobiłem kilka zdjęć tych samych motywów (plaża, widoki z balkonu) Canonem EOS 50 D z obiektywem 24-70 2.8 L, czyli w sumie niezłym zestawem oraz tym nowym G11. Przy przeglądaniu zdjęć w domu, na dosyć dużym monitorze - NIE widać różnicy między zdjęciami. Dopiero po spooorym powiększeniu widać, że bardzo odległa palma na zdjęciu EOS ma jeszcze rozpoznawalne liście a w G11 - jest to już nieco nieostra, zielona plama. Jest to wynikiem różnicy 15 megapiksli do 10 Mega.

2. Bawiłem się fotografowaniem wewnątrz tamtejszych kościołów. Zdjęcia wychodzą bardzo dobrze. BEZ lampy! Wystarczy oprzeć aparat o ławkę i zrobić kilka zdjęć polichromii. Stabilizator obrazu pracuje bardzo wydajnie.
    Używałem przeważnie ISO 100.

3. Robiłem zdjęcia rozległych katakomb pod ziemią, grobów, grot. Przy większych rozmiarach tych pomieszczeń - wbudowana lampka błyskowa była nieco słaba przy ISO 100. Wystarczyło jednak przekręcić pokrętło na ISO 400 i już było dobrze. W jednym wypadku zmieniłem ustawienie lampy z 0 na +1 EV i dała więcej światła. Oglądane na ekranie - zdjęcia są niezłe, nie widać szumów.

4. Zrobiłem również kilka zdjęć ryb przez szybę w akwarium. Bez lampy. Wyszły ostro i ładnie. Na dwóch - ryby była za szybka i się nieco rozmyła. Tam jednak, gdy zatrzymała się przed (przytkniętym do szyby) obiektywem - wyszło wszysko dobrze.

Tak więc - jest ten aparat niezłą alternatywą dla ważącego 2 kilogramy EOS 50 D ze sporym obiektywem. Do średnich powiększeń - nie widać różnic.
    Robi solidne, dobre zdjęcia i jest niezwykle przyjemny w użyciu.

Wasz

Markeos

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Markeos Zobacz posta

1. Zrobiłem kilka zdjęć tych samych motywów (plaża, widoki z balkonu) Canonem EOS 50 D z obiektywem 24-70 2.8 L, czyli w sumie niezłym zestawem oraz tym nowym G11.
    [...]

Tak więc - jest ten aparat niezłą alternatywą dla ważącego 2 kilogramy EOS 50 D ze sporym obiektywem. Do średnich powiększeń - nie widać różnic.
    Robi solidne, dobre zdjęcia i jest niezwykle przyjemny w użyciu.
    No miło mi (nam?) to słyszeć, a jakbyś znalazł chwilę czasu i poparł to co mówisz samplami to było by naprawdę super - z góry dzięki. Ciągle się waham nad wymianą mojego G7 na właśnie G11, głownie dla szerszego kąta i lepszego wyższego iso (z drugiej strony ten Panasonic GF-1 też fajny się wydaje), liczę na to, że zdjęcia z życia (podróży) a nie kartek i butelek mnie w końcu przekonają :grin:

Markeos
    Guest

Domyślnie Chętnie!

Witaj Christof!

Chętnie się podzielę plonami urlopowymi.
    W najbliższy weekend wstawię kilka zdjęć do Fotosika i do naszego forum.
    Mają to być na przykład dwie pary: EOS i G11 z podobnym motywem czy jedynie kilka fajnych fotek G11, w grobowcach, kościele i w plenerze?
    Czyli - w nieco trudniejszych warunkach i jedno w normalnych, dziennych?

Markeos

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Markeos Zobacz posta
    Witaj Christof!

Chętnie się podzielę plonami urlopowymi.
    W najbliższy weekend wstawię kilka zdjęć do Fotosika i do naszego forum.
    Mają to być na przykład dwie pary: EOS i G11 z podobnym motywem czy jedynie kilka fajnych fotek G11, w grobowcach, kościele i w plenerze?
    Czyli - w nieco trudniejszych warunkach i jedno w normalnych, dziennych?

Markeos
    Powiem tak: im więcej tym oczywiście lepiej Mnie interesuje szczególnie wyższe iso (ale nie tylko! niskie też mile widziane), zachowanie w krajobrazie na 28mm, ale też zestawienie z Twoją lustrzanką z eLką Sam analizując zdjęcia 30D + T 17-50 z G7, dochodzę do wniosku, że może nie warto targać czasem tego zestawu, bo przy np 900x600 obrazy są porównywalne (zdjęcia na dworze, dobre oświetlenie, duża głębia ostrości - żeby nie było...) Brakuje mi jednak tych kilku stopni na krótkim końcu, a może i odchylany ekranik w makro znalazł zastosowanie. Dzięki i czekam na wiadomości o zdjęciach!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    przy np 900x600 obrazy są porównywalne (zdjęcia na dworze, dobre oświetlenie, duża głębia ostrości - żeby nie było...)
    Sorry, ale przy tak nikłej rozdzielczości, dobrym świetle i dużej głębii to chyba każdy aparat wypadnie tak samo... być może nawet co lepsze komórki...
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Dopiero zaczyna Awatar MFor
    Miasto
    Grajewo

Domyślnie

Sporo fotek z G11 jest np. tutaj.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów