Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: G11 + i -

Domyślnie

analizując specyfikację G11 do G10:
    - szybsza migawka [+]
    - większe ISO [+]
    - mniejsza ilość pikseli [-]
    - mniejszy wyświetlacz [-]
    - wyświetlacz obrotowy [+]
    - większy zasięg wbudowanej lampy [+]
    Kod:
    http://www.fotopolis.pl/spec.php?listkat=2&lista[]=1103&lista[]=1193
    czy te zmiany są warte tej ceny?

Coś już napisał Awatar RedWine
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Remol 71

garść dokumentów ?? tu trzeba patrzeć na fotki ... i na to co się zmienia w tej serii , poczynając np. od G5 (bo jakość zdjęć między G6 a G11 ) niewielka ..

odsyłam np. do :

http://www.dpreview.com/gallery/canong11_preview2/

dodatkowo

• popatrz na minusy powyżej przy zakładaniu postu , są trafne

• nie patrz na fotki z ISO 80 czy 100 , to nie trzeba bardzo się wysilać żeby uzyskać dobre zdjęcie,takie same uzyskasz w G9 albo 10
    • brak formatu HD (w aparacie kompaktowym , tej, klasy ,w tym czasie żeby nie było, )
    • mały wizjer
    • brak matrycy CMOS (już komórkach nawet są)

Jak wspomniałem , ktoś kto wozi sie G serią od kilku latek i chece zrobić skok do przodu w przypadku przesiadki z ktoregoś wczesniej , nie "skoczy " za daleko natomiast kase napewno wyda niezłą. Ktoś kto nigdy nie miał kompakta a chce kupić (już?) na uzupełnie np. lustra, zagadzam się kupować .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    profill wtym wypadku zmniejszenie matrycy - dałbym na plus bo na co komy 15 Mp ?? i taki głupi wyścig w MP ?? wreszcie ktoś wziął pod uwage poprzednie wersje i brak jakości idący za wzrostem MP i zmądrzał obniżając ..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    to zmniejszenie matrycy to raczej na plus wyszło ..
    Ostatnio edytowane przez RedWine ; 06-12-2009 o 19:48 Powód: Automerged Doublepost

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Też sądzę że zmniejszenie ilości pikseli to wielki PLUS. Rozpiętość tonalna jak na kompakt jest bardzo dobra.

Dopiero zaczyna Awatar serhij

Domyślnie

RedWine, tak spytam - masz G11 ? Miales G7, G9 albo G10 ? Nie zebym chcial byc zlosliwy, ale do porownania i wydania opinii trzeba troszke wiecej danych niz klika fotek na dpreview.
    pozdrowienia,
    serhij

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Rozpiętość tonalna jak na kompakt jest bardzo dobra.
    Właśnie to mnie najbardziej interesuje. Bo szczerze mówiąc, poza shutter lagiem to mnie ciągle najbardziej odpycha od zabierania kompaktu nawet na przysłowiowy spacer. Używam od kilku lat G7 i ostatnio pożyczyłem G10 i za każdym razem zdjęcia w kontrastowych scenach po prostu mnie załamują, przepaść pomiędzy 30D. Ale nie sądzę, żeby z takiej matrycy dało się dużo wycisnąć, rzucicie jakimś samplem z tego typu sceny?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam wszystkich ,
    serhij - odpowiadajac na pytanie , zgadzam się - nie mam G11 ani poprzedników dlatego choć "ostrze sobie zęby" na niego odkąd pojawiła się zajawka na canonrumors jako uzupełnienie do lustra, gdyż uważam serie G za dobrą , i nie zmieni tego kosmetyka albo marketing canonowski , wersji G11, (którego notebene nie ma...)

"Cały" dysk mam zapełniony , fotkami z G5 , G6, G10 przy podobnych ustawieniach, opiniami kolegów którzy mają, dodatkowo czarę gorzyczy przelał kolega zawodowy fot. z Niemiec, który własnie kupił G11 do po awarii G5 i powiedział , że przepłacone i od tego sa krytyczne fora aby zbierać opinie z lewa i prawa )(

stad nie neguję jak ktoś ma już , albo chce kupić ok. ale dla mnie za mały skok (!)
    technologiczny pomiedzy ostatnimi wersjami aby wydać tyle kasy i jestem pewien że canona stać, na więcej .

Kto wie może w nowej G12 będzie touch-screen jak patentuje Canon dla lustrzanek, mniej przycisków, szczelniejsza, psuzka , skupią się

ktoś coś słyszał o tym ?

Pozdrowienia

RedWine and D'SLR

Dopiero zaczyna Awatar serhij

Domyślnie

Zapomnij o takim aparacie. Zapomnij o nieprawdopodobnym skoku technologicznym pomiedzy wersjami. Ani w dSLR ani w kompaktach zaden producent nie pozwala sobie na takie numery, chyba, ze konkurencja wymusi gwaltowne dzialania.
    Super kompakt nigdy nie powstanie, bo jesli jakoscia dzialania i zdjec zblizylby sie zbytnio do lustrzanek zaczalby kanibalizowac rynek innym produktom. Kto kupilby np. 1000D albo 500D, gdyby G11 mialo super uszczelnienia, ultra jakosc itd. Stad moja dosc krytyczna ocena - G7 byl ladny, ale niedopracowany (brak RAW to byl skandal). G9 tylko usunal najwieksze niedoroby/pomylki marketingowe. G10 poszedl w kierunku narzuconym przez rynek (duuuzo megapixeli itp.) a G11 to pierwszy od dawna ruch w dobrym kierunku - obracany wyswietlacz, mniej megapixeli, sensowna (jak na kompakt bardzo dobra) jakosc zdjec przy ISO800. Kupilem i naprawde nie zaluje. G7 pozbylem sie po 3 miesiacach uzywania, G11 zostanie ze mna conajmniej tak samo dlugo jak Pro1. Naprawde dobry sprzet, gdy nie mamy ochoty/mozliwosci taszczenia dSLR z torba pelna sloikow.
    pozdrowienia,
    serhij

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A wrzucisz tutaj coś ze wspomnianej przeze mnie kontrastowej sceny i też coś z ISO800? Dzięki!

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie powiem , to ciekawe argumenty warte rozważenia, pożyjemy zobaczymy , na razie czekam jeszcze new " PRO 2 " zobaczymy co tu się zmieni , może puszczą już na CeBita ( ?)

Póki co , sił mi na razie wystarczy aby cieszyć się możliwościami "słoików" jak to nazwałeś

RedWine and D'SLR

Markeos
    Guest

Domyślnie PowerShot G11 - kilka uwag użytkownika

Witajcie!

Jakiś czas temu kupiłem PowerShot G11.
    Mam Canon EOS 50 D z obiektywem 24-70 2.8 L USM. Kto ma - ten wie, że to niezłe ale dosyć ciężkie szkiełko.

Małem też takiego małego "Kazia" - Casio Exilim Z77. Nie byłem jednak zadowolony ani z obsługi ani z jakości zdjęć. Pozbyłem się go więc.

Chciałbym Wam powiedzieć, że mając wypomnianego już EOS 50 D i tego nowiutkiego PowerShota G11 wykonałem oczywiście sporo zdjęć, by porównać te dwa urządzonka. No i? - No i nic! W normalnych warunkach - pod dostatkiem światła nie widać większych różnic. Dopiero, gdy się niezwykle mocno powiększa - można odkryć, które zdjęcie którym aparatem zrobione. Ale G11 ma pewne zalety, nawet w porównaniu z takim, w sumie niezłym zestawem jak mój EOS. Niezła głębia ostrości w połączeniu ze stabilizatorem obrazu sprawiają, że łatwiej czasem uchwycić "na gorąco" jakiś obiekt w ruchu.

Jakość zdjęć jest naprawdę niezwykle zadowalająca. Ale to nie wszystko.
    Ważna jest wygoda obsługi. Guziki i pokrętła są takie, jak być powinny. Choć - będąc dokładnym - muszę wspomnieć, że to obrotowe kółko na prawo od ekranu jest nieco "tanie". Plastikowe w wykonaniu i w dotyku.
    Cała reszta jest jednak nienaganna.

Chciałbym pochwalić Canona za fajne, wyraźne menu.
    Jak już wspomniałem - miałem Casio Exilima. Potrzebowałem okulary, by sprawdzić ustawienia i je odpowiednio zmienić.

Gdy w G11 chcę np. zmienić tryb pracy lampy błyskowej - pojawia się spooora ikona na środku ekranu i widzę, co jest. Po chwili ikonka ta zmiejsza się i odpływa w pobliże krawędzi ekranu. Lupa pozwalająca ocenić, czy ostrość jest należyta też jest przydatna. Czasem nieco przeszkadza przy kompozycji obrazu ale można ją wyłączyć. Pokrętła są podświetlone, mają przyjemny "klik". W sumie jestem niezwykle zadowolony z tego zakupu i przyznam, że czasem zostawiam EOS 50 D w domu a zabieram G11 bo lżejszy a w sporej ilości przypadków - NIE gorszy.

Wasz

Markeos

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów