Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: G11 + i -

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Mam prośbę do posiadaczy Canona G11. Skrobnijcie tutaj na ile w rzeczywistości wystarcza w pełni naładowany akumulator. W jednym teście czytałem, że udało się testującym wykonać prawie 900 zdjęć (ale chyba to możliwe tylko w przypadku korzystania jedynie z wizjera optycznego). A dla Canona G7, którego posiadam, podali liczbę 500 zdjęć a mnie się udaje zrobić niecałe 200 na jednym ładowaniu (wszystkie z wyświetlaczem, z 10 % z lampą błyskową, niewiele przeglądania). Canon A610 korzystający z 4 akumulatorków AA starczał np. na zrobienie około 400 zdjęć na urlopie dwutygodniowym bez doładowania... Czy to norma, że jeśli mamy aparat z dedykowanym akumulatorem to ciężko liczyć na więcej niż 200 zdjęć na jednym ładowaniu ?

pozdrawiam serdecznie

Rafał

Domyślnie

Witam Wszystkich serdecznie.
    Na forum jestem po raz pierwszy. G11 posiadam od miesiąca.

W odpowiedzi dla Ralfi_79: wczoraj robiłem zdjęcia w plenerze i na naładowanej (na max) baterii zrobiłem dokładnie 564 zdjęcia, w tym ok. 15 z lampą (i bateria padła). Zdjęcia robiłem korzystając z monitora LCD.

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Kupiłem też Canona G11 i po dwóch cyklach ładowania akumulatora mogę potwierdzić, że jest on w 100 % wystarczający. Po drugim ładowaniu akumulatora zrobiłem trochę ponad 400 zdjęć, w tym prawie 30 z lampą błyskową i około 1/3 z włączoną stanbilizacją obrazu. Jeszcze nie padł, ale pojawił się już wskaźnik, że jest mało energii (dwie kreski na symbolu baterii).

Tak przy okazji zauważyłem, że raczej ważne jest odpowiednie "uformowanie" akumulatora - czyli trzy razy pod rząd rozładować go zupełnie i naładować do pełna. No bo np. po pierwszym ładowaniu zrobiłem połowę zdjęć z tego co teraz (około 200) i padł. Z tym że co najmniej dwa razy więcej z lampą błyskową. Ale niewykluczone, że po trzecim ładowaniu wydajność akumulatora jeszcze nieznacznie wzrośnie, jak u mojego przedmówcy

pozdrawiam !

Rafał

przecinek
    Guest

Domyślnie

Generalnie jestem zdecydowany na G11. Jestem totalnym amatorem,mój obecny aparat to Kodak C713

Chce się jednak pobawić w robienie ładniejszych fotek na co nie pozwala mi mój obecny aparat.

Szczerze to jestem w rozterce bo gdy czytam na forach opinie o aparatach to zawsze te pozytywne przeplatają się z negatywnymi.

Czy uważacie że dla amatora na początek zabawy dobry będzie G11?

Domyślnie

Jako posiadacz g11 nie do końca jestem zadowolony jak na razie z wykonanych zdjęć. Choć porównując je ze zdjęciami z innych aparatów to jednak nie są takie złe. Według mnie tym aparatem trzeba troszeczkę się nauczyć robić zdjęcia. Wcześniej miałem Olympusa 5060. Z tego aparatu zdjęcia wychodziły prześliczne. Ingerowałem jedynie w ok. 20% wykonanych zdjęć. A teraz jak na razie ok. 80% musiałem poprawiać w programie graficznym. To i tak jest już mniej niż na początku. To jest statystyka z ostatniej sesji plenerowej gdzie zrobiłem ok. 500 zdjęć. Głównie do poprawy było nasycenie kolorów. Podczas robienia zdjęć w aparacie miałem włączony "i_kontrast"... i to raczej był błąd. Na LCD aparatu zdjęcia wyglądały idealnie a na komputerze były za jaskrawe i często były za jasne. (nie wiem czy mam dobrze wykalibrowany monitor ale zdjęcia z Olympusa wyglądają dobrze a wcześniej z nich robiłem odbitki). Myślę jednak, że to był dobry wybór (stosunek jakości do ceny), jeszcze trochę nauki i poszerzenia wiedzy fotograficznej i będzie ok. Teraz mocno zastanawiam się nad zakupem zewnętrznej lampy błyskowej gdyż wbudowana również nie zawsze spełnia swoje zadanie. Pozdrawiam

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów