Strona 208 z 378 PierwszyPierwszy ... 108158198206207208209210218258308 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 071 do 2 080 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Jeśli można wiedzieć, co co wy robicie ze swoimi fotkami, do czego ich później używacie, że wymagane jest aż tak dokładne odwzorowanie kolorów, które można uzyskać na monitorze za kilka K złotych i do tego odpowiednio skalibrowanym ?

Macie swoje laby, na których możecie też ustawić swoje parametry?
    no bo do zwykłego lab-u chyba wszystko traci sens...
    co z tego, że będzie ustawione idealnie skoro ludki z labu i tak sp... wszystko..?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Jeśli można wiedzieć, co co wy robicie ze swoimi fotkami, do czego ich później używacie, że wymagane jest aż tak dokładne odwzorowanie kolorów, które można uzyskać na monitorze za kilka K złotych i do tego odpowiednio skalibrowanym ?
    Ja swoje oglądam.. dodatkowo czasem ktoś je jeszcze ogląda jak się ślub trafi.. i lubię gdy kolor skóry moich dzieci na zdjęciach nie przypomina topielców ani innych "ufoków"

co z tego, że będzie ustawione idealnie skoro ludki z labu i tak sp... wszystko..?
    To zależy co masz na myśli pisząc "swoje laby" - oczywiście swojej maszyny nie mam (oprócz epson stylus pro 3800 ale to się nie liczy bo fotek mało drukuję) ale owszem - zdjęcia które mają być "w punkt trafione" wysyłam do takiego labu gdzie fotki mam robione na oprofilowanej maszynie i 100% powtarzalność i zgodność.. za tylko nieco wyższą cenę niż w labie "na rogu" ale ta cena jest warta mojego zadowolenia..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pewnie, mam nawet coś o niebo lepszego niż lab:
    ...a ponieważ rolka papieru foto z tego usrojstwa ma 61cm, dokupiłem sobie monitorek, który odpowiada jej szerokością (nawet z hakiem, bo ma 64x40cm):

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jeśli można wiedzieć, co co wy robicie ze swoimi fotkami, do czego ich później używacie, że wymagane jest aż tak dokładne odwzorowanie kolorów, które
    Do nieczego generalnie

Oprofilowaną drukarkę, poza tym zwykłe laby omijam z daleka a jak już muszę to idę to takiego gdzie wiedzą o co chodzi...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

no spoko. Z ciekawości pytałem w sumie. Myślałem, że może pracujecie w jakimś studio reklamowym, albo czymś takim

W moim miasteczku nie ma dobrego labu (a przynajmniej jeszcze takiego nie trafiłem). Możecie polecić jakiś dobry w sieci?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W moim miasteczku nie ma dobrego labu (a przynajmniej jeszcze takiego nie trafiłem). Możecie polecić jakiś dobry w sieci?
    cyfrowaciemnia.pl
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy ktoś potrafi powiedzieć coś wiecej niż sieciowa sieczka na temat monitora na trojkolorowych LEDach. HP LP2480zx - bawilem się tym trochę i wrażenia b. Pozytywne.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

Po analizach różnych opinii, forum a także "internetowej sieczki" - chciałem zapytać o opinie "naszych" fachowców na temat LaCie 321 (12-bit gamma correction). Przymierzam sie do niego - w sieci jest troche krytyki co do "bad pixels". Czy można z nim używać różnych kalibratorów czy raczej tylko LaCie Blue Eye. Moze ktoś pracuje na tym LaCie?
    Pozdrawiam.

Janusz - też oglądałem ten monitor "na żywo" i to jeszcze wczoraj. Wrażenia OK ale to oczywiście za mało. Cena ok 2600 funtów trochę mnie wstrzymuje ale jeśli ktoś może coś więcej powiedzieć pozytywnego to kto wie..
    Ostatnio edytowane przez Max13 ; 20-01-2010 o 16:04

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max13 Zobacz posta
    LaCie 321
    LaCie 321 = NEC 2190UXi + Spectraview Profiler + brak serwisu w PL.

PS. Kalibrować można kolorymetrem.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

Tom01
    Dziękuję - co to znaczy "=" - ta sama klasa?, tak samo wadliwy? "nie warto przepłacać"?

Na mva.pl pisales o NECu:"Wymaga jasno oświetlonych pomieszczeń lub światła dziennego. Źle sprawuje się w warunkach domowych. Wieczorami i nocą, przy właściwym wówczas poziomie oświetlenia, łatwo wychodzą wady czerni w postaci placków i "świecenia". Zakres regulacji jaskrawości ekranu jest bardzo duży, ale dolna granica powoduje spadek kontrastowości obrazu." - to samo dotyczy tego LaCie?
    Ostatnio edytowane przez Max13 ; 20-01-2010 o 16:15

Strona 208 z 378 PierwszyPierwszy ... 108158198206207208209210218258308 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów