Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 89 z 89

Wątek: Panorama sferyczna

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
    Otóż. Pojawiła się możliwość, by wykonać za całkiem dobre pieniądze pewne zlecenie. Chodzi o wirtualną wycieczkę.
    Chodzi Ci o takie coś jak u Zbooya (mapa + geotag + opis + panoramy)? Bo takie a'la Myst to nie będzie łatwo zrobić.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zdaje się, (nie mam pewności bo dawno tego nie używałem) że Panorama Factory coś takiego jest w stanie zrobić - na zdjęciach zaznacza się punkty które są linkami do kolejnych fotografii. Można w ten sposób "łazić" po całym mieszkaniu.

EDIT: Sam program jako program do składania jest marny :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Chodzi Ci o takie coś jak u Zbooya (mapa + geotag + opis + panoramy)? Bo takie a'la Myst to nie będzie łatwo zrobić.
    zdRAWki
    Pierwszy link nie działa Chodzi mi o coś takiego, jak np. kilka stron wcześniej użytkownik mpanorama dał przykład panoram sferycznych. Nie musi być skomplikowane, ale gdzieś widziałem wersje z mapkami i takimi tam. Też fajna sprawa. Jest do tego program?

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zdaje się, (nie mam pewności bo dawno tego nie używałem) że Panorama Factory coś takiego jest w stanie zrobić - na zdjęciach zaznacza się punkty które są linkami do kolejnych fotografii. Można w ten sposób "łazić" po całym mieszkaniu.

EDIT: Sam program jako program do składania jest marny :-)
    Dzięki Ale pytanie: można to ładnie zapisać na dysku, wprost do publikacji w Internecie? Ktoś wie?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....Ale pytanie: można to ładnie zapisać na dysku, wprost do publikacji w Internecie? ...
    Tak można. 5 lat temu sprzedawałem mieszkanie i taki filmik zrobiłem dla pośrednika. :-) Cały czas usiłuje sobie przypomnieć którą aplikacją to robiłem. Wydaje mi się, że to było Panorama Factory :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Z tego co pamiętam funkcje wstawiania "Hot Spots" ma większość programów do panoram które używałem ... choć by funkcjonalny Pano2VR.
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

dzięki wam! jak tylko znajdę czas, to na pewno to wszystko wypróbuję!

panoramy360
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    cakper- dzięki za linka widocznie musze dalej próbować

Alde no nie mam zbytnio 2 tysie do dyspozycji ale jak bym miał to też bym się tak nie bawił jak teraz :P

dla mniej zasobnej kieszeniu dobry bedzie samyang-8-mm jakieś 900zł a allegro

ktoś tu spominał chyba o gowicy za 250zł chyba tej z allegro qtvr , dobra głowica jeśłi planuje sie zrobić tylko kilka panoram, potem na samą myśl o pracy z ta głowica odechce sie Wam panoram.

Test głowic panoramicznych kilka najbardziej popularnych modeli przetestowanych przez redakcje DFV.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Otóż. Pojawiła się możliwość, by wykonać za całkiem dobre pieniądze pewne zlecenie. Chodzi o wirtualną wycieczkę.

Odnośnie składania panoram, sprzętu, itp. itd. wiem praktycznie wszystko co wiedzieć powinienem. Problem pojawia się co do złożenia wirtualnej wycieczki. Przyjmijmy, że mam już porobione zdjęcia i muszę z nich złożyć wycieczkę. Nie mam żadnego doświadczenia w programowaniu, pisaniu programów... Potrzebuje programu co bym w nim zrobił wycieczkę, i ładnie zapisał, tak by była gotowa do wrzucenia na stronę internetową i by bez większych problemów to działało (np. we flashu, najlepiej /tak mi sie wydaje/).

Co powinienem o tym wiedzieć? Są jakieś darmowe programy do tego? Jeśli są, to pewnie są na nich reklamy, a to nie wchodzi w grę. Mogę też kupić takie oprogramowanie jeśli zajdzie potrzeba, ale tu pojawia się pytanie - ile coś takiego kosztuje i co w związku z tym polecacie? Ma może ktoś większe doświadczenie na tym gruncie?

Pozdrawiam
    Aby wykonać wirtualne ziwedzanie

potrzeba dwóch zestawów oprogramowania

1) obróbka graficzna fotografii składowych

2) Soft do składania panoram

3) Odtwarzacz panoram lub program to tworzenia gotowego pliku swf.

Ad 3)

Naj mniej skomplikowanym prgramem do tego typu zadań jest tourweaver jednak cena jest porażająca pewnie dla wielu amatorów wirtualnych wycieczek około 2 500zł .

innym rozwiązaniem jest inwestycja w playery KRpano lub FPP które jednak juz nie sa tak proste w obsłudze ja wymieniony powyżej TW. W tych playerach wirtualna wycieczke pisze sie z tzw palca - programując każdy element. Ich cena to około 200zł -400zł nie kojarzę teraz dokładnie.
    Ostatnio edytowane przez panoramy360 ; 19-01-2010 o 13:37 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madroz Zobacz posta
    Tu poruszyłem ten temat http://canon-board.info/showthread.php?t=5925
    a tu sprzęt do robienia sferycznych panoram ...cholernie drogi...
    http://www.panoscan.com/MK3/ReadMore.html
    Znadziesz tam eszcze wiele innych linków.
    Dobry sprzęt do panoram jest rzeczywiści drogi, ale można inaczej. Oto panorama zrobiona bez głowicy panoramicznej i bez statywu, "z ręki". Minusem ręcznego robienia panoramy jest mnóstwo błędów łączenia i potrzeba kilku godzin godzin na wyretuszowanie wszystkich błędów. Oto panorama jeziora Titicaca .

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów