Witam
Jak wykonać panoramę sferyczną??
Jaki trzeba posiadać sprzęt, programy itd ...
Witam
Jak wykonać panoramę sferyczną??
Jaki trzeba posiadać sprzęt, programy itd ...
Sprzęt --> mój zestaw
fotografia ślubna --> www.slub.e-fotografik.pl
świnoujście --> www.e-swinoujscie.pl
Pstrykasz zwykłe fotki ze statywu, później składasz je w całość w oprogramowaniu, które umożliwia robienie takich pano. Przykładami mogą być Panorama Factory, RealViz, Canon PhotoStitch itd itd. Ważne by fotki naświetlać na jednych nastawach. Będzie Ci tym łatwiej zrobić dobre pano, im dalej będziesz od fotografowanych obiektów (perspektywa).
Jeżeli chodzi o zwykłe panoramy to nie mam z tym kłopotów
Zapraszam na moją stronkę gdzie jest kilka http://www.e-swinoujscie.pl/panorama/
Chodzi mi o panoramy sferyczne, wystarczy zwykły odiektyw np sigma 10-20 czy trzeba mieć " sigme 8 rybe oko" i ststyw ze specjalną głowicą
Sprzęt --> mój zestaw
Realviz to firma a program to StitcherZamieszczone przez rysiaczek
Do zrobienia panoramy sześciennej (cubic) potrzebujesz conajmniej aparatu z manualnymi nastawami ekspozycji (w celu minimalizacji błędów w naświetleniu) z manualnym AF (duzo szybciej się robi przy stałej głębi ostrości) no i z obiektywem np. 35mm. Szkła mogą być różne ale nie zaleca się ani super szerokich ze wzgędu na dużą krzywiznę (KuchateK już wspomniał) ani za wąskich ze względu na dużą liczbę ujęć i trudności z ułożeniem głowicy szczególnie w przypadku panoram sześciennych.Zamieszczone przez szysz.pl
Programów do panoram sześciennych jest jak na lekarstwo. Osobiście za najlepszy (czyli najprostrzy, szybki, funkcjonalny i przyjazny dla usera) uważam program Realviz Stitcher 4, ale jest drogi. Widziałem też swego czasu kilka mniejszych programów, ale nie mam namiarów pod reką. Polecam na końcu zaglądnąć jeszcze tutaj: http://www.pano2qtvr.com jeśli ktoś che tworzyć (za darmo) wirtualne wycieczki pomiędzy panoramami.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Zamieszczone przez Diodak
Wielkie dzięki
Czy muszę kupować specjalną głowicę /cena mnie powala prawie 2000zł/ czy wystarczy statyw ze zwykłą głowicą
Sprzęt --> mój zestaw
Do panoram cylindrycznych potrzebujesz taką głowicę jak np. moja tutaj. Do sześciennych musi być inna, bardziej skomplikowana, bo potrzebujemy obrotu w pionie, ale samo regulowanie głowicy statywu nie wystarczy - znowu musimy unieruchomić punkt nodalny czyli jakby robimy dwie takie same głowice do panoram cylindrycznych i mocujemy je prostopadle do siebie z możliwością płynnej zmiany ułożenia między nimi. Kupowanie oryginalnej głowicy jest zbędne oczywiście pod warunkiem, że potrafisz wykonać nie mniej funkcjonalny substytutZamieszczone przez szysz.pl
. Kilka godzin pracy w warsztacie z paroma blaszkami i śrubami i masz głowicę dającą takie same efekty jak ta za 2000 zł... i jeszcze jaka satysfakcja
.
Ostatnio edytowane przez Diodak ; 19-11-2005 o 23:32
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Zamieszczone przez Diodak
A może znasz namiar na kogoś kto potrafi zdziełać taką głowicę do sześciennych panoram za niewielkie pieniądze - mam pewien kłopot z majsterkowaniem
Sprzęt --> mój zestaw
Glowica sluzy do eliminacji paralaksy. Pomaga (i to sporo), zwlaszcza jesli twoj program nie jest za dobry i slabo radzi sobie z tymi bledami oraz robisz panoramy gdzie generalnie obiekty fotografowane sa dosyc blisko aparatu. Warto sie zainteresowac tym tematem bo mozna ja wykonac nawet za pare zlotych (moze nie ten komfort, ale efekty widac).
Robienie paru klatek takim szerokim obiektywem to moim zdaniem raczej strata. Sklejajac wiecej wezszych ujec masz duzo wiecej detali w wyjsciowym pliku (choc rownierz wiecej do obrobienia i ciezsze pliki).
...
to jak rozumiem można zrobić pełną sferyczną panoramę gdzie będzie widać sufit i odłogę np przy pomocy sigmy 10-20 ??
Sprzęt --> mój zestaw
Mozna ja zrobic nawet tele 600mm. Przeciez to chodzi o odpowiednie krecenie aparatem a nie to ile mm ma obiektyw.
...