Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 139

Wątek: [Anka] Tamron 90 pierwsze makro

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

Nie wszystkie zdjęcia są doświetlane, częśc jest robiona przy świetle zastanym np z ostatnio dodanych, pąk, bodziszek i biedronka. Jeśli przy makro chcemy uzyskać sporą GO i zrezygnować ze statywu ( ja wszystkie zdjecia robię z 'ręki') to pozsotaje jedynie lampa ja dysponuje tylko tą wbudowaną + dyfuzor z pudełka zmiękczający światło. Niektóre owady mają na tyle błyczczące pancerzyki , że i słoneczne światło powoduje na nich bliki (biedronki, poskrzypki itp).
    Dzięki za odwiedziny.
    http://www.makrofotografia.ovh.org/
    Canon 40D, Tamron 17-50 f/2.8, Tamron 90/2.8 Di, Canon 70-300 IS + szkła m42

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Chodziło mi o konika i omiłka, które wg mnie są świecone z lampy i to świecone za mocno. Ewentualnie za mały dofuzor zrobiłaś Biedroneczki i kwiatki są jak najbardziej ok pod tym względem

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

Pisałam ogólnie. A konik z ostatniego zestawu był robiony w pełnym słońcu ( o ile dobrze pamiętam). Dyfuzor jest słusznych rozmiarów tu raczej chodzi o wydolność wbudowanej lampy, każda metoda ma swoje ograniczenia, doświetlanie zdjęc czymś takim równiez, trudno wypośrodkować tym bardziej , ze trzeba ręcznie modyfikować siłe błysku, nie można się w tym wypadku zdać na aparat. W tym roku planuje w końcu kupić lapmę zewnętrzną zobaczę co z nią można zwojować. Dzięki za wszelkie uwagi

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego jak "omiłek", jest omomiłek
    "Pasikonik" na jednym z Twoich ostatnich zdjęć, to konik polny, ludzie nie wiedzą, że świerszcze, koniki polne i pasikoniki to trzy zupełnie różne grupy prostoskrzydłych i używają tych nazw jak synonimów

Cytat Zamieszczone przez Anka Zobacz posta
    Dyfuzor jest słusznych rozmiarów tu raczej chodzi o wydolność wbudowanej lampy, każda metoda ma swoje ograniczenia, doświetlanie zdjęc czymś takim równiez, trudno wypośrodkować tym bardziej , ze trzeba ręcznie modyfikować siłe błysku, nie można się w tym wypadku zdać na aparat. W tym roku planuje w końcu kupić lapmę zewnętrzną zobaczę co z nią można zwojować. Dzięki za wszelkie uwagi
    Problem z lampą jest taki (a może z dyfuzorem), że świeci zbyt mocno przed czoło obiektywu. Polecałbym wydłużyć i rozszerzyć wylot, aby doświetlać też odrobinę plan za modelem. Gdy przestawisz się na lampę wbudowaną będzie lepiej (choć nie do końca). Primo, większa moc i łatwiejsza regulacja. Secundo, błysk prowadzisz bardziej z góry i możesz odpowiednio modyfikować budowę dyfuzora, stosując dodatkowo odbłyśniki z dołu lub boków.
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Problemy z przepałami od lampy , skąd ja to znam ? :-D
    W ostatniej serii widać niestety problemy z ostrością .
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Miasto

Domyślnie

Polecam na lampę zewnętrzną(jeżeli to będzie taka zwykła a nie do makro) coś w tym stylu dyfuzor Nie pamiętam czy dokładnie taki kupowałem, ale u mnie ten większy idealnie pokrywa się z końcem obiektywu Canon 100/2.8 USM

Tu masz linki do fotek wykonanych w pełnej automatyce ETTL z dyfuzorem Sunpaka tym większym. ISO bodajże 200 czasu nie pamiętam, ale światła było na tyle mało, że fotka została wykonana tylko ze światłem błyskowym.
    link1
    link2

A do lampy w budowanej spróbuj zrobić coś takiego jak radzi kolega Dark

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

Dzięki za wszelkie uwagi. Samokrytyka- zjadłam literę w Omomiłku zwykle staram się zaglądać do atlasu, czasem polegam na własnej pamięci, która jest zawodna, co do pasikonika to wiem, że zastosowałam nazwę popularną, a to dlatego , że nie potrafię zidentyfikować tego gatunku, jest podobny do konika brunatnego, ale ten pomarańczowy odwłok nie bardzo mi pasuje...Dyfuzor mam zrobiony z pudełka doświetla on fotografowany obiekt góry, skierowuje światło nieco w dół, w środku wyklejony jest folią aluminiową, wielkosci jest słusznej. Napisałam , ze częściowo winę zwalam na wbudowaną lampę , bo czasem nawet przy maksymalnie ustawionej sile błysku obiekt jest kiepsko oświetlony, nie chce przy tym zbytnio podbijać ISO. Lampy zewnętrznej jeszcze nie mam więc na jej temat się nie wypowiadam. Kiedy fotografowałam Nikonem nie stosowałam dodatkowego oświetlenia ale wiązało się to z małą GO miało to tez swoje uroki.

1. 01 Ogrodnica niszczylistka

2. 01 Naliściak

3. 01 Gąsiennica żerująca na liściu leszczyny

4. 01 Pająk ( kwietnik?)

5. 01 Gąsiennica 2

6. 01 Łątka dzieweczka

Ostatnio edytowane przez Anka ; 15-01-2010 o 14:25

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Koników polnych nie oznaczałbym po zdjęciach, zwłaszcza do poziomu gatunku. Jest tego z kilkadziesiąt gatunków i wiele z nich dość do siebie podobne. Multico wydało pod koniec roku atlas, podobno dość ułatwiający oznaczanie tych owadów.

Co do reszty oznaczeń.
    Obie "gąsienice" są larwami błonkówek z grupy rośliniarek (Symphyta). Nazwa gąsienica jest zarezerwowana wyłącznie dla motyli. Łatwo rozróżnić obie grupy po ilości odnóży odwłokowych. Te 6 nóżek na początku to odnóża tułowiowe (nas teraz nie interesują ), pozostałe, jeśli występują w liczbie do 5 par, to raczej będzie gąsienica. Jeśli więcej - błonkówka.
    Z ważką bym postępował ostrożnie. To może być też rodzaj Enallagma. Nie jestem specem od tej grupy.
    Pająk stanowczo nie jest kwietnikiem. To przedstawiciel Linyphiidae lub Theridiidae (z naciskiem na pierwszą rodzinę).

Najbardziej podoba mi się 5, cały kadr jest mniej więcej równomiernie doświetlony i za modelem/modelką nie zieje czarna pustka.
    Ostatnio edytowane przez Dark ; 15-01-2010 o 14:52
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Miasto

Domyślnie

Fajne

Ja nie mam pojęcia jak się nazywają stworzenia którym robię fotki

Co do dyfuzora to może spróbuj dodać jeszcze warstwę czegoś zmiękczającego światło. Chodzi mi o to żeby światło po odbiciu od folii zostało ładnie i równomiernie zmiękczone. Co do podbijania ISO to spokojnie możesz jechać do 400 a wtedy lampa dostanie nieco kopa

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

Mam 3 Atlasy wydane przez Multico jeden do określana roślin i zwierząt , drugi do samych zwierząt, a trzeci to atlas owadów i to właśnie ten ostatni narobił mi największego mętliku w głowie. Jest tam opisanych wiele gatunków np koników polnych, a nie ma niektórych owadów, które możemy spotkać na co dzień. Nie jestem entomologiem tylko fotoamatorem stąd mogę robić błędy w nazewnictwie za co z góry przepraszam. Mimo, że nie mam fachowego wykształcenia w temacie owadów to uważam, ze warto wiedzieć co jest na zdjęciach i dlatego staram mniej lub bardziej trafnie identyfikować za pośrednictwem posiadanej literatury to co jest ich tematem. Czasem jest to trudne bo wątpliwości mają znawcy tematu, więc co tu mówić o takim laiku jak ja. Myślę, że ewentualne potknięcia w identyfikacji są do wybaczenia bo w końcu jesteśmy na forum fotograficznym, a nie biologicznym.
    Do znawców tematu mam pytanie jak nazywa się ten owad:
    http://img35.imageshack.us/img35/9178/64745803.jpg można go spotkać na liściach wierzby.

1. 02 Szablak krwisty ( według mnie)

2. 02 Perłowiec malinowiec na szczeci

3. 02 Ważka
    Zdjecie nie z Tamrona a z 70-300IS Canona

4. 02 Pąki w zieleni

5. 02 Jesienny liść
    Zdjęcie z 70-300IS, światło zastane.

Uporządkowałam trochę wątek i wgrałam ponownie zdjęcia, które były w starszych postach a, które zniknęły po wykasowaniu ich z serwera. Teraz już wszystko powinno być w miarę ok.
    Wracając do mojego pudełkowego dyfuzora to jego wylot jest zakończony kalką techniczną i to ona ma za zadanie zmiękczać światło, muszę ją właśnie wymienić na nową bo niestety poprzecierała się w niektórych miejscach.
    Ostatnio edytowane przez Anka ; 15-01-2010 o 18:40

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów