Ja jednak wolę się pobawić w zamienniki, wydruki nie muszą być od razu idealne, jak z fotolabu. Papier już mam sprawdzony i tani. Co do tuszu to poszukuję dobrego, od jednego dostawcy, którego parametry się nie zmienią za każdym nowym pojemnikiem. Mój kolega znalazł taki tusz, po wielu próbach, na giełdzie elektronicznej w Wrocławiu. Parametry tuszu się nie zmieniały. Ale ostanio nie było tego stoiska na giełdzie i nie mamy kontaktu z sprzedawczynią. Zamienniki były o wiele tańsze niż orginały. Kolory z zamienników były równie dobre jak orginały i trwałe (testy na słońcu w ciągu kilku miesięcy). Więc jak ktoś ma jakieś sprawdzone tusze to niech podaje namiary.
Nie wiem czy widzieliście film Office Space, ale moje doświadczenia z atramentami niestety są zbliżone do jego bohaterów, więc na razie za radą Janusza i innych chyba sobie odpuszczę.
WitamMam pytanie jaki tusz do Drukarki Canon PIXMA ip3600 mam zakupić, aby jakość była dobra a cena nie za wysoka jak wy sobie z tym radzicie?
Jaki byłby najlepszy wybór w kwestii [jakość/koszty eksploatacji] w drukarkach 'foto' (wiem że za tą cenę nie ma sensu oczekiwać zbyt wiele) A4 (wiem też że lab wyjdzie taniej, ale nie wszystko można wysłać do labu) do kwoty ~700 PLN. Drukarka nie musi być najszybsza...
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
pozdro.,
m.
Moim zdaniem, jakość wydruków z drukarki na dobrym papierze i przy użyciu firmowych tuszy bije laby na głowę. Ostatnio zrobiłem sobie test: te same fotki wysłałem do 4 labów i wydrukowałem na swoim Epsonie R285. W 90% laby przegrały. Najlepiej wypadł Epson, potem Vertis (Fuji) i FJ (Kodak).
Wydruki są drogie, fakt. Stosowanie zamienników tuszy lub papieru znacznie pogarsza efekty, przetestowałem parę firm, wróciłem do oryginałów. Żeby było taniej, po prostu stosuję ostrzejszą selekcję zjęć :razz: A możliwość naniesienia poprawek "od ręki" jest nie doprzecenienia.
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka