Pokaż wyniki od 1 do 10 z 776

Wątek: Jaka drukarka do zdjęć?

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaspa Zobacz posta
    Jaki polecacie tusz zamennikowy do Pixmy 4600, dobry i tani?, czy są jakieś w miarę dobre tusze na allegro?

Żaden. Dobry i tani to, jak zawsze, dwa trzeba jeden dobry drugi tani. Zamienniki będą Cię kosztowały trzy razy tyle co oryginał. Wydasz dużą kasę na próby - zepsujesz sporo papieru, potem oprofilujesz drukarkę, kupisz nowe tusze i cała zabawa zacznie się od nowa.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam

Chcę kupić atrament do zdjęć - głównie 10x15 i trochę a4. Wybieram między Pixmą 4600 i Epsonem P50 (chyba zdecyduję się jednak na epsona) bo obie mają możliwość podłączenia CISSa.

Teraz pytanie: czy na tanich papierach z allegro i tuszach do CISSa drukarka bez kalibracji będzie dawała dobre rezultaty (nie zarabiam na zdjęciach, nie stać mnie na kalibrator) ? Przez dobre mam na myśli np. niebieski!=fioletowy, nie potrzebuję stuprocentowej wierności barw - w tej chwili robię odbitki głównie w fotojokerze ze względu na cenę, ale oni potrafią koncertowo spartolić kolory (np. na bw czerwony zafarb).

W najgorszym razie mogę może pożyczyć kalibrator i oprofilować - pytanie na jak długo to starczy ...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    ....
    Teraz pytanie: czy na tanich papierach z allegro i tuszach do CISSa drukarka bez kalibracji będzie dawała dobre rezultaty (nie zarabiam na zdjęciach, nie stać mnie na kalibrator) ?
    Nie, nie będzie.

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    ....
    W najgorszym razie mogę może pożyczyć kalibrator i oprofilować - pytanie na jak długo to starczy ...
    Jeśli zainstalujesz CISS to oprofilowanie może sporo pomóc. Profil powinien działać do czasu zmiany któregoś z elementów układanki "drukarka-tusz-papier". Profil trzeba zrobić dla KAZDEGO papieru odddzielnie.

EDIT: Tusze "zamienniki" są bardzo niestabilne. Po zakupie nowego trzeba powtarzać profilowanie. W CISS wymiana jednego tuszu powoduje konieczność profilowania od nowa.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

jaspa
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Żaden. Dobry i tani to, jak zawsze, dwa trzeba jeden dobry drugi tani. Zamienniki będą Cię kosztowały trzy razy tyle co oryginał. Wydasz dużą kasę na próby - zepsujesz sporo papieru, potem oprofilujesz drukarkę, kupisz nowe tusze i cała zabawa zacznie się od nowa.
    Ja jednak wolę się pobawić w zamienniki, wydruki nie muszą być od razu idealne, jak z fotolabu. Papier już mam sprawdzony i tani. Co do tuszu to poszukuję dobrego, od jednego dostawcy, którego parametry się nie zmienią za każdym nowym pojemnikiem. Mój kolega znalazł taki tusz, po wielu próbach, na giełdzie elektronicznej w Wrocławiu. Parametry tuszu się nie zmieniały. Ale ostanio nie było tego stoiska na giełdzie i nie mamy kontaktu z sprzedawczynią. Zamienniki były o wiele tańsze niż orginały. Kolory z zamienników były równie dobre jak orginały i trwałe (testy na słońcu w ciągu kilku miesięcy). Więc jak ktoś ma jakieś sprawdzone tusze to niech podaje namiary.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wiem czy widzieliście film Office Space, ale moje doświadczenia z atramentami niestety są zbliżone do jego bohaterów, więc na razie za radą Janusza i innych chyba sobie odpuszczę.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaspa Zobacz posta
    Ja jednak wolę się pobawić w zamienniki, wydruki nie muszą być od razu idealne, jak z fotolabu. Papier już mam sprawdzony i tani. Co do tuszu to poszukuję
    To po co w ogóle zawracać sobie tym głowę ? Jeżeli drukarka ma nie oferować lepszej jakości niż lab, to lepiej oddać do labu, szkoda czasu i pieniędzy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    To po co w ogóle zawracać sobie tym głowę ? Jeżeli drukarka ma nie oferować lepszej jakości niż lab, to lepiej oddać do labu, szkoda czasu i pieniędzy...
    W zasadzie masz rację chodzi zawsze albo o koszt albo o jakość a ja wole jakość atramentówki i wliczając moje dojazdy itp do labu to z kosztem też wyjdę podobnie.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    chodzi zawsze albo o koszt albo o jakość
    a czasami jeszcze o szybkość - z drukarki mogę mieć każdą odbitkę tu i teraz za 5 minut - i dać komuś np. w prezencie, gdy akurat do mnie wpadł - i nie muszę o tym myśleć z tygodniowym wyprzedzeniem
    pozdro.,
    m.

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Moim zdaniem, jakość wydruków z drukarki na dobrym papierze i przy użyciu firmowych tuszy bije laby na głowę. Ostatnio zrobiłem sobie test: te same fotki wysłałem do 4 labów i wydrukowałem na swoim Epsonie R285. W 90% laby przegrały. Najlepiej wypadł Epson, potem Vertis (Fuji) i FJ (Kodak).

Wydruki są drogie, fakt. Stosowanie zamienników tuszy lub papieru znacznie pogarsza efekty, przetestowałem parę firm, wróciłem do oryginałów. Żeby było taniej, po prostu stosuję ostrzejszą selekcję zjęć :razz: A możliwość naniesienia poprawek "od ręki" jest nie doprzecenienia.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Moim zdaniem, jakość wydruków z drukarki na dobrym papierze i przy użyciu firmowych tuszy bije laby na głowę. Ostatnio zrobiłem sobie test: te same fotki wysłałem do 4 labów i wydrukowałem na swoim Epsonie R285. W 90% laby przegrały. Najlepiej wypadł Epson, potem Vertis (Fuji) i FJ (Kodak).
    Ze swojego doświadczenia w tej materii, wyciągam wniosek całkowicie odwrotny...

Uprawnienia umieszczania postów