Strona 264 z 357 PierwszyPierwszy ... 164214254262263264265266274314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 631 do 2 640 z 3561

Wątek: W czym nosic sprzet?

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radradish Zobacz posta
    Czyli jednak... A naprawdę nie idzie obrócić tego na pasie biodrowym i dostać siędo komory foto? Może chociaż kucając?
    Na pasie biodrowym da się od biedy wymienić obiektyw, aparatu wyciągnąć nie bardzo. Kucając nie próbowałam, zawsze udało mi się znaleźć jakiś kawałek na tyle suchego miejsca, żeby położyć chociaż na chwilę.

A czy nie da się jakoś poziomo?
    Nie bardzo. Ale na pewno da się mocniej przypiąć z boku, muszę tylko wymyślić, jak.

Właśnie ze względu na to, że nie zamierzam kupić torby wybrałem Lowepro FLipside 400 dla większej wygody. Ale zastanawiałem się jeszcze czy może nie kupić właśnie mniej pakownego plecaka z komorą na laptopa 15.4'', bo do Flipside'a mieści się maks netbook i zajmuje praktycznie całą zewnętrzną kieszeń...
    Ja na krótkie spacery zamierzam kupić Tamrac Velocity albo Flipside'a właśnie; toreb nie znoszę...
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aloes Zobacz posta
    Nie polecam:

- jako codzienny, miejski plecak, w którym nosi się różne rzeczy i dodatkowo aparat
    - na krótkie spacery, na które zabieramy mało sprzętu
    - na sytuacje, kiedy kluczowa jest szybka wymiana obiektywów
    Nie bardzo rozumiem punktu "jako codzienny, miejski plecak". Dla mnie miejski plecak to możliwość noszenia powiedzmy dokumkentów, laptopa czy drobnych zakupów. Naneu Alpha L wydaje się być tutaj odpowiedni. Prosiłbym o wytłumaczenie.

Co do krótkich spacerów rzeczywiście duży plecak nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jednkaże czasem krótkie spacery np. w środku lata wymagają zabrania jakiejś wody ze sobą i jeśli pomyśleć o torbie lub torbopodobnym rozwiązaniu, to sytuacja się komplikuje.

Szybka wymiana obiektywów - tutaj prosiłbym Ciebie o obejrzenie filmu http://www.youtube.com/watch?v=DXCAMU2A2ws prezentującego Flipside'a 400 i sposób dostępu do sprzętu mając przymocowanego go pasem biodrowym. Chciałbym wiedzieć na ile wygodne jest coś takiego w przypadku Naneu Alpha. Oczywiście trzeba przy nim poluzować pas biodrowy. Wcześniej napisałaś:
    Na pasie biodrowym da się od biedy wymienić obiektyw, aparatu wyciągnąć nie bardzo.
    Dlaczego tak jest? Czy plecak odgina się pod ciężarem i trzeba przytrzymywać go ręką? A jeśli przykucnąć i z zapiętym pasem biodrowym opierać ten plecak płasko na kolanach?

Obecnie posiadam Flipside'a 400. Ale zastanawiam się nad zakupem Naneu Alpha L głównie ze względu na możliwość wrzucenia do niego pełnowymiarowego laptopa i podobną do Flipside'a 400 cechę - dostęp do sprzętu foto od strony pleców. Przydałoby mi się to szczególnie podczas podóży pociągiem, gdzie oprócz plecaka z elektroniką zabieram duży plecak trekkingowy z ubraniami itp. Do Flipside'a daje się włożyć co najwyżej netbooka. Choć oczywiście ludzie różnie kombinują jak się okazuje:
    http://www.flickr.com/photos/lachlanrogers/3525268858/

Jestem ciekaw Twojej opinii co do powyższego.

Dzięki i pozdro! ;-)
    RR
    Ostatnio edytowane przez radradish ; 09-01-2010 o 19:13

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

O Naneu Alpha:

Mam 176 cm i, hmmm, nie jestem istotą drobną. No owszem, nie jest to ponad 180, ale mnie rozmiar plecaka odpowiada...........
    Ty się wypowiadasz o Naneu Pro Alpha L - w tym modelu dodano specjalną przegrodę na komputer przenośny 15.4 cala. Ja z kolei wypowiadałem się o Naneu Pro Alpha który nie ma takiej komory. Z tego co się doczytałem w specyfikacjach, to producent zwiększył o kilka centymetrów rozmiar wersji „L” dodając tą dodatkową kieszeń. Nie jest to oczywiście dużo w porównaniu z starszą wersją. Jestem też tylko wyższy od Ciebie o 10 cm - co też nie jest dużo w porównaniu z Twoim wzrostem.
    W każdym razie (jak zaznaczyłem) wyraziłem tylko swoją subiektywną ocenę – ocena innej osoby może być skrajnie różna od mojej.

......
    + Plecak nie krzyczy, że jest w nim drogi sprzęt foto. Właściwie zgadną to tylko ci, którzy rozpoznają znaczek Naneu.
    ...........
    Rzeczywiście plecak "nie rzuca" się w oczy. Faktycznie logo Lowepro jest bardziej znane i co nie którzy

........
    - Co tu mówić; jest to wielkie bydlę, a nie mały, elegancki plecaczek.
    ...........
    Eeeee.........wielki z Naneu to jest K4L

Na pasie biodrowym da się od biedy wymienić obiektyw, aparatu wyciągnąć nie bardzo. Kucając nie próbowałam..........
    Jest to plecak turystyczny a nie reporterski i na szybko aparatu nie da się wyciągnąć z środka.

Nie bardzo rozumiem punktu "jako codzienny, miejski plecak". Dla mnie miejski plecak to możliwość noszenia powiedzmy dokumkentów, laptopa czy drobnych zakupów. Naneu Alpha L wydaje się być tutaj odpowiedni. Prosiłbym o wytłumaczenie.
    ...........
    Przeznaczenie: "codzienny miejski plecak" jest także oceną subiektywną i dla jednej osoby może mieć on takie zastosowanie a dla innej do tego celu się nie nadaje.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 09-01-2010 o 22:21 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Na początku: Witam wszystkich!

Wcześniej padło pytanie, czy jest możliwość dokupienia przegródek do plecaka bodajże Lowepro. Pisałem w tej sprawie do Lowepro w Polsce i otrzymałem pozytywną odpowiedź. Prosili tylko o zdjęcie o jaką dokładnie przegródkę mi chodzi. Finału nie mogę zdradzić, bo nie doszło do zakupu produktu tej firmy (miał być Lowepro Primus).

Co do plecaka, do którego jest szybki dostęp, to mogę polecić serię Kata 3n1. Miałem plecak z tej serii, obecnie mam torbę tejże firmy.

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

..........Chciałbym wiedzieć na ile wygodne jest coś takiego w przypadku Naneu Alpha. Oczywiście trzeba przy nim poluzować pas biodrowy. Wcześniej napisałaś...........
    Dlaczego tak jest? Czy plecak odgina się pod ciężarem i trzeba przytrzymywać go ręką? A jeśli przykucnąć i z zapiętym pasem biodrowym opierać ten plecak płasko na kolanach?
    ............
    W przypadku Naneu Pro Alpha jest to bardzo niewygodne chociaż teoretycznie możliwe.

..............
    Ogólnie jestem bardzo zadowolona - pakowność i wygoda noszenia są dla mnie bardzo ważne.
    ...............
    I o to w tym wszystkim chodzi Ja po zakupie Lowepro Rover Plus AW mam teraz takie same odczucia Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 09-01-2010 o 22:30 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam,

ile osób tyle i preferencji :-) Ja używam Slingshota 350 i jestem zadowolony. Mały rzeczywiscie nie jest, ale wygodny i nie musze się zastanawiać co mam, a czego nie mam pakować. Na poczatku drażniła mnie tylko jedna "szelka", ale okazało się, że jeżeli się dobrze wyreguluje to jest w porządku.
    Z mojego punktu widzenia ważne jest też to, że plecaka nie muszę nigdzie kłaść żeby wyjąć sprzęt. Dodatkowo moze też służyć (po przesunięciu na przód) jako oparcie dla łokci w czasie fotografowania.
    TYle mojego subiektywnego komentarza.
    Mariusz

7D, 5D, 100 24-105; 70-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    W przypadku Naneu Pro Alpha jest to bardzo niewygodne chociaż teoretycznie możliwe.
    A czy mógłbyś to opisać dokładniej? Tzn. co jest problemem? Czy opadające "wieko" czy może plecak nie utrzymuje się w odpowiedniej pozycji i np. spada?

Zastanawiam się na ile jest to bardziej niewygodne niż w przypadku serii Lowepro Flipside. Mam dylemat i do wyboru trzy opcje w przypadku podróżowania ze sprzętem:

1. Flipside 400 + torba z laptopem
    tutaj wadą są w sumie trzy rzeczy do przenoszenia: plecak trekkingowy, foto i laptop

2. Flipside 400 + Alpha L
    tutaj w podróż z laptopem biorę po prostu Alpha L, a bez laptopa czy po prostu zwykłe wyjście do miasta - Flipside 400

3. tylko Alpha L....
    dość ryzykowny wybór choć być może bardziej ekonomiczny i praktyczny (ale nie wygodny...) niż Flipside
    Ostatnio edytowane przez radradish ; 10-01-2010 o 00:25

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

A czy mógłbyś to opisać dokładniej? Tzn. co jest problemem? Czy opadające "wieko" czy może plecak nie utrzymuje się w odpowiedniej pozycji i np. spada?..............
    Wg mojej oceny plecak nie jest konstrukcyjnie przygotowany do tego typu manewrów. Żeby tego dokonać należy zsunąć szelki z ramion i mocno poluźnić pas biodrowy - spowoduje to, że praktycznie plecak nie będzie stabilnie zamocowany na Tobie. Ponadto jeśli górną komorę będziesz mieć dodatkowo wyładowaną cięższymi przedmiotami lub rzeczami, to jeszcze utrudni to ten manewr. W plecakach dwukomorowych wyjmowanie sprzętu nigdy nie będzie tak wygodne jak w jednokomorowych. Zresztą zerknij na ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=fcGhF0Sbd4E i zwróć uwagę na szczegóły konstrukcyjne tego plecaka.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 10-01-2010 o 11:33

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ok, to zbiorowo:

Jest na to za duży. Ja na co dzień chodzę z plecakiem o pojemności około 25l, ale ten jest po prostu wielkim grzmotem na plecach - to kwestia głębokości gąbki w przedziale foto. Bez gąbki nie chodziłam, fakt, ale i wtedy zostaje wielki pas biodrowy. Jak dla mnie na codzienny plecak jest za duży.

Co do krótkich spacerów rzeczywiście duży plecak nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jednkaże czasem krótkie spacery np. w środku lata wymagają zabrania jakiejś wody ze sobą i jeśli pomyśleć o torbie lub torbopodobnym rozwiązaniu, to sytuacja się komplikuje.
    Dlatego pisałam o spacerach, na które zabieramy mało sprzętu. Sęk w tym, że w tym plecaku komora foto jest _naprawdę_ duża, owszem, można jej nie wypełniać, ale i tak chodzi się wtedy z dużym, nieforemnym worem na plecach.

Jak mówię, wymienić obiektyw się da. Jeśli chodzi o aparat, to być może jest to również możliwe, ale próbować nie będę, za bardzo lubię moją czterdziestkę, żeby się z nią szarpać. Problem jest taki, że pas jest dość szeroki, mniej więcej na pół klapy komory. Nieodpięcie pasa uniemożliwia otwarcie komory do końca.

Obecnie posiadam Flipside'a 400. Ale zastanawiam się nad zakupem Naneu Alpha L głównie ze względu na możliwość wrzucenia do niego pełnowymiarowego laptopa i podobną do Flipside'a 400 cechę - dostęp do sprzętu foto od strony pleców. Przydałoby mi się to szczególnie podczas podóży pociągiem, gdzie oprócz plecaka z elektroniką zabieram duży plecak trekkingowy z ubraniami itp. Do Flipside'a daje się włożyć co najwyżej netbooka. Choć oczywiście ludzie różnie kombinują jak się okazuje:
    Z Twojego późniejszego postu wynika, że rozważasz Alphę i Flipside'a. Nie znam Flipside'a, ale do pociągu chyba polecałabym raczej Alphę + niewielką torbę sportową. Ale to musisz zobaczyć ten plecak sam i sam ocenić.

Ty się wypowiadasz o Naneu Pro Alpha L - w tym modelu dodano specjalną przegrodę na komputer przenośny 15.4 cala. Ja z kolei wypowiadałem się o Naneu Pro Alpha który nie ma takiej komory. Z tego co się doczytałem w specyfikacjach, to producent zwiększył o kilka centymetrów rozmiar wersji „L” dodając tą dodatkową kieszeń. Nie jest to oczywiście dużo w porównaniu z starszą wersją. Jestem też tylko wyższy od Ciebie o 10 cm - co też nie jest dużo w porównaniu z Twoim wzrostem.
    Aaaaa, faktycznie, masz rację. Mój błąd.

W każdym razie (jak zaznaczyłem) wyraziłem tylko swoją subiektywną ocenę – ocena innej osoby może być skrajnie różna od mojej.
    Ja też. Kiedy szukam opinii o czymś na forach, najbardziej cenię takie opinie właśnie, więc może komuś innemu się przydadzą.

eeee.........wielki z Naneu to jest K4L
    A wiesz, że aż go wyguglałam. Otóż Alpha L ma większą głębokość. Jest niższy i trochę węższy, ale głębszy. To właśnie sprawia, że wygląda na strasznie wielki.

Jest to plecak turystyczny a nie reporterski i na szybko aparatu nie da się wyciągnąć z środka.
    Prawda, ale można się starać kombinować, jak wyciągnąć obiektyw, nie pakując plecaka w błoto.

Ogólnie, jak mówię, jako plecak na dłuższe wycieczki Alphę L bardzo polecam, jako mały miejski plecaczek "a aparat wezmę przy okazji, może trafi się okazja" - nie. Ale nie znajdzie się modelu, który spełniałby doskonale oba kryteria naraz.
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

Miasto
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

nie znajdzie się modelu, który spełniałby doskonale oba kryteria naraz.
    Dlatego ja mam trzy plecaki. Kiedyś szukałem czegoś uniwersalnego, ale nie znalazłem, bo przecież nie ma takich zwierząt.
    Sling Shot 200 - na krótkie chodzenie (czy rowerowanie) z co nawyżej jednym dodatkowym obiektywem. Mniejszy wydawał mi się za mały, większy zbyt duży. Bardzo dobry dostęp do aparatu, bezproblemowa zmiana obiektywów, podparcie dla łokci, dodatkowy pasek może się przydać podczas jazdy rowerem. Za bardzo nie można go obciążać bo na jednym ramieniu jest jednak niewygodnie. Ten plecak kupiłem najpierw i chyba najczęściej go używam.
    Orion Trekker - na dłuższe wycieczki po mieście. Tu już można wrzucić trochę więcej. Czasem brakuje mi w nim paska piersiowego, chyba sobie wreszcie doszyję.
    Rover Plus AW - na wyprawy, ten jest naprawdę pojemny.
    I na razie taki zestaw mi wystarcza.

Strona 264 z 357 PierwszyPierwszy ... 164214254262263264265266274314 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów