Strona 58 z 152 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    No tak, ale jeśli nie masz umów to na ryczałcie nic nie płacisz. A za przychody w wysokości 5k masz do zapłaty podatek w wysokości około 230zł.
    Już nie mówiąc, że np fotografia reklamowa nie może być na karcie podatkowej..

Jakie koszta na 1000zł? Przecież na ryczałcie koszty nie grają żadnej roli.
    Ale z czego wynika że, na karcie nie można robić reklamowe?

Ale tak czy siak sobie myślę... po co na siłę robić "reklamową"
    Przecież na rachunku można napisać, zamiast fotografia reklamowa, np. zdjęcia produktów, fotografia mody, albo obsługa fotograficzna spotkania, lub też fotografia wnętrz, fotografia budynku itd.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Domyślnie

Przy moim profilu działalności zmuszony byłem do VAT-u odrazu wybrałem zasady ogólne 19 procent, wiadomo że przez pierwszy rok i drugi teraz moje koszty przerosły dochód więc podatku nie płacę. Poza tym przy takim typie opodatkowania można sporo zakupów wrzucać w koszty, a jeszcze jak ma się samochód nawet prywatny można rozliczać paliwo i koszty napraw i inne usługi jakieś.
    Ważna informacja to taka że jak się zwolnisz z firmy to później przez 24 miesiące nie możesz jej świadczyć usług których wykonywałeś pracę zawodową.

Co do dofinanasowania, to ja skorzystałem z tego unijnego poprzez urząd pracy jako bezrobotny na otwarcie działalności, ale sporo informacji jest na tej stronie http://www.kapitalludzki.gov.pl/, jak również należy szukać informacje na stronach swoich regionalnych urządów, tam też zamieszczane są informacje na jakie typy działalności są dofinansowania i dla kogo, np teraz na topie jest związane wszystko z EURO 2012 i sprawy związane z promowaniem swojego regionu. Co jeszcze mogę podpowiedzieć ze w większości to panie mają większe szanse na otrzymanie środków.
    Ostatnio edytowane przez mk307 ; 07-01-2010 o 12:08
    Canon FF i słoików kilka

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Policzyłem 8,5% za usługę.
    Kurczę - fotografia reklamowa też nie może być na ryczałcie.
    no na ryczałcie właśnie nie wolno reklamowej (17% a nie 20 , i nie 8,5), na karcie podatkowej nigdzie nie ma ani słowa o takim zastrzeżeniu w ustawie.

1) 20% przychodów osiąganych w zakresie wolnych zawodów,
    2) 17 % przychodów ze świadczenia usług:
    a) reprodukcji komputerowych nośników informacji (PKWiU 22.33.10),
    b) pośrednictwa w sprzedaŜy pojazdów mechanicznych (PKWiU 50.10.30), pośrednictwa w sprzedaŜy
    części i akcesoriów do pojazdów mechanicznych (PKWiU 50.30.30), pośrednictwa w sprzedaŜy
    motocykli oraz części i akcesoriów do nich (PKWiU 50.40.30),
    c) pośrednictwa w handlu hurtowym (PKWiU grupa 51.1), z zastrzeŜeniem załącznika nr 2 do ustawy,
    d) hoteli (PKWiU grupa 55.1), świadczonych przez obiekty noclegowe turystyki oraz inne miejsca
    krótkotrwałego zakwaterowania (PKWiU grupa 55.2),
    e) parkingowych (PKWiU 63.21.24), obsługi centrali wzywania radio-taxi (PKWiU 63.21.25–00.10),
    pilotowania (PKWiU 63.22.12), organizatorów i pośredników turystycznych (PKWiU grupa 63.3),
    f) w zakresie zarządzania nieruchomościami, świadczonych na zlecenie (PKWiU 70.32), z
    zastrzeŜeniem załącznika nr 2 do ustawy,
    g) wynajmu samochodów osobowych (PKWiU 71.1), wynajmu pozostałych środków transportu (PKWiU
    71.2),
    h) doradztwa w zakresie sprzętu komputerowego (PKWiU 72.1), w zakresie oprogramowania (PKWiU
    72.2), przetwarzania danych (PKWiU 72.3),
    i) pozyskiwania personelu (PKWiU 74.50.2), z zastrzeŜeniem załącznika nr 2 do ustawy, dezynfekcji i
    tępienia szkodników (PKWiU 74.70.11), fotograficznych (PKWiU 74.81), z zastrzeŜeniem załącznika
    nr 2 do ustawy,
    przyjmowania telefonów (PKWiU 74.83.11), powielania (PKWiU 74.83.12),
    organizowania wystaw, targów i kongresów (PKWiU 74.84.15), z zastrzeŜeniem załącznika nr 2 do
    ustawy,
    j) poradnictwa dla dzieci, gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 85.32.13), opieki społecznej
    świadczonych przez instytucje o charakterze doraźnym (PKWiU 85.32.14), opieki społecznej
    związanych z przystosowaniem zawodowym (PKWiU 85.32.15)
    – z zastrzeŜeniem pkt 1 i 3–5,
    3) 8,5 %:
    a) przychodów, o których mowa w art. 6 ust. 1a, do kwoty stanowiącej równowartość 4000 euro; od
    nadwyŜki ponad tę kwotę ryczałt wynosi 20 % przychodów,
    b) przychodów z działalności usługowej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie
    sprzedaŜy napojów o zawartości alkoholu powyŜej 1,5 %, z zastrzeŜeniem pkt 1, 2, 4 i 5 oraz
    załącznika nr 2 do ustawy,
    c) przychodów związanych ze zwalczaniem poŜarów i zapobieganiem poŜarom (PKWiU 75.25.11),
    d) przychodów ze świadczenia usług związanych z prowadzeniem przedszkoli oraz oddziałów
    przedszkolnych w szkołach podstawowych, w tym specjalnych – dotyczy wyłącznie przygotowania
    dzieci do nauki w szkole (PKWiU 80.10.11 ex),
    e) przychodów ze świadczenia usług związanych z ogrodami botanicznymi i zoologicznymi oraz
    obszarami z obiektami chronionej przyrody (PKWiU 92.53),
    f) przychodów z działalności polegającej na wytwarzaniu przedmiotów (wyrobów) z materiału
    powierzonego przez zamawiającego,
    g) prowizji uzyskanej przez komisanta ze sprzedaŜy na podstawie umowy komisu,
    h) prowizji uzyskanej przez kolportera prasy na podstawie umowy o kolportaŜ prasy,
    i) przychodów, o których mowa w art. 14 ust. 2 pkt 11 i 12 ustawy o podatku dochodowym,
    4) 5,5%:
    INFOR Page 5 of 59
    cdweb:/taweb-cgi/taweb.exe?x=d&o=d&i=13&d=IB&v=IB&q=(GP2009228007*) :P... 2010-01-04
    a) przychodów z działalności wytwórczej, robót budowlanych lub w zakresie przewozów ładunków
    taborem samochodowym o ładowności powyŜej 2 ton,
    b) [3] uzyskanej prowizji z działalności handlowej w zakresie sprzedaŜy jednorazowych biletów
    komunikacji miejskiej, znaczków do biletów miesięcznych, znaczków pocztowych, Ŝetonów i
    kart magnetycznych do automatów,
    5) 3,0% przychodów:
    a) z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaŜy napojów o zawartości alkoholu
    powyŜej 1,5%,
    b) z działalności usługowej w zakresie handlu,
    c) ze świadczenia usług związanych z produkcją zwierzęcą, zaliczonych zgodnie z Polską Klasyfikacją
    Wyrobów i Usług do klasy 01.42 – usługi związane z chowem i hodowlą zwierząt (z wyjątkiem usług
    weterynaryjnych),
    d) z działalności rybaków morskich i zalewowych w zakresie sprzedaŜy ryb i innych surowców
    pochodzących z własnych połowów, z wyjątkiem sprzedaŜy konserw oraz prezerw z ryb i innych
    surowców z połowów,
    e) o których mowa w art. 14 ust. 2 pkt 2 i 5–10 ustawy o podatku dochodowym,
    f) z odpłatnego zbycia ruchomych składników majątku będących środkami trwałymi, ujętych w wykazie
    środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych oraz składników majątku, o których mowa
    w art. 22d ust. 1 ustawy o podatku dochodowym, z wyłączeniem składników, których wartość
    początkowa, ustalona zgodnie z art. 22g ustawy o podatku dochodowym, jest niŜsza niŜ 1500 zł,
    nieujętych w ewidencji środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych,
    wykorzystywanych w pozarolniczej działalności gospodarczej, nawet jeŜeli przed zbyciem zostały
    wycofane z tej działalności gospodarczej, a pomiędzy pierwszym dniem miesiąca następującego po
    miesiącu, w którym składnik majątku został wycofany z działalności, i dniem jego zbycia nie upłynęło
    sześć lat.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tylko ze ja mam PKD 74.20 - uslugi fotograficzne, skad wziales PKWiU 74.81 ?

a to wolny zawod - 20% podatku na ryczalcie

ani na karcie podatkowej ani na ryczalcie nie mozna robic zdjec reklamowych - trzeba przejsc wtedy na zasady ogolne

owszem mozna tak jak napisales robic ale to oszustwo bedzie w zasadzie , zdjecia produktow to juz fotografia reklamowa , niech ci sie urzednik przyczepi a masz problem
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

74.20 to działalność fotograficzna
    74.81 usługi fotograficzne

Sam się teraz nieco zakręciłem, ale może wspólnie dojdziemy do konsensusu.

Jeszcze jedna sprawa: 74.20 jest wykluczone z opodatkowania poprzez ryczałt (wg załącznika 2 ustawy o ryczałcie). Natomiast 74.81 nie jest wykluczone oprócz podgrupy zdjęć reklamowych.

Co do 17% to się właśnie uświadomiłem i to dobrze że w tym momencie a nie później...
    A jeśli to prawda, to chyba faktycznie już lepiej z ryczałtu (czy to 17% czy 20%) przejść na inna formę opodatkowanie. Chociaż na zasady ogólne bo przynajmniej koszta można poodejmować.
    Ewentualnie tak jak napisałeś - na kartę, ale to już zależy ile dowalą opłat w US.
    Ostatnio edytowane przez magart ; 07-01-2010 o 13:52
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Karta jest stala. A nie ile sobie urzad wymysli. Zalezy tylko od wielkosci miejscowosci ( ilosci mieszkancow ) i ilosc zatrudnionych osob.

nie widze tutaj 74.20 - http://www.senat.gov.pl/K4/DOK/DR/100/137-2.htm
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ja natomiast widzę np tu:
    http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-pod...-ryczaltu.html
    74.2 pod które podlega podobno również 74.20 :
    http://www.poznan.pl/mim/public/msp/...kd_kod=74.20.Z

Tylko czemu różnią się te listy wykluczeń??

Edit:
    Oświećcie mnie, ale już sam nie wiem - zależnie jak wyszukuję to pkd wychodzi pod 74.20 "Działalność fotograficzna" lub "Działalność w zakresie architektury i inżynierii"
    Może szukam jednoczenie w różnych PKD 2004 i 2007, nie mogę do tego dojść, za dużo stron z opisami...
    Ostatnio edytowane przez magart ; 07-01-2010 o 14:34
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

gdzie ty tu masz 74.20 ;]

jest grupa 74.2 -Usługi architektoniczne i inżynierskie , wiec to co innego i jest zapis o foto reklamowym co sie zgadza - grupa 74.81.23 - Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych

to 74.2 jest troche nie jasne , skad sie tu wzielo

a i za wiedze z takich portali jak e-prawnik.pl itp dziekuje , roi sie tam od bykow , chocby o braku mozliwosci swiadczenia uslugo dla firm co jest bzdura , wiec jesli juz to trzeba sprawdzac w ustawie i zalacznikach
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

jest jeszcze: http://bip.mf.gov.pl/dokument.php?co...adiZayifla.Com
    co się pokrywa z moim wcześniejszym linkiem.

Ale masz chyba rację. Jak w ostatniej wypowiedzi napisałem - haczyk tkwi w różnych oznaczeniach pkd. Swoją drogę denerwuje mnie, że jest taki bałagan i nigdzie nie podają wg którego pkd podają 2004 czy 2007. A właściwie chodzi tu o PKWiU, aczkolwiek oznaczenia są analogiczne i pozwolę sobie niżej porównać pkd.

I tak wg kluczy przejść pkd:
    2004 ........ 2007
    74.81.Z = 74.20.Z działalność fotograficzna
    natomiast:
    2004 ......... 2007
    74.81.Z = 71.11.Z działalność architektoniczna - co nas nie dotyczy

Więc to co wcześniej napisałem, że się wyklucza z ryczałtu to bzdury, za co przepraszam. Jednak zwróćcie uwagę, że nastąpił zbieg okoliczności w zbieżności oznaczeń grup PKD. Co za tym idzie, jak sobie zobaczycie na innych forach foto (np. nikon) ludzie podejmują podobne dyskusje do tej zaczętej przeze mnie. Jak się okazuje niepotrzebnie bo wszystko jest ok...

Natomiast 2 sprawa trzeba by wyjaśnić definitywnie jaki jest dla fotografów podatek w ryczałcie.
    Ostatnio edytowane przez magart ; 07-01-2010 o 15:33

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Tylko ze ja mam PKD 74.20 - uslugi fotograficzne, skad wziales PKWiU 74.81 ?

a to wolny zawod - 20% podatku na ryczalcie

ani na karcie podatkowej ani na ryczalcie nie mozna robic zdjec reklamowych - trzeba przejsc wtedy na zasady ogolne

owszem mozna tak jak napisales robic ale to oszustwo bedzie w zasadzie , zdjecia produktow to juz fotografia reklamowa , niech ci sie urzednik przyczepi a masz problem
    Mamy PKD oraz PKWIU. Dwie różne rzeczy - jedna mówi o działalności a druga o usługach..
    PKD 74.20 to nie usługi fotograficzne tylko Działalność fotograficzna

natomiast PKWiU się zmienia (PKD pewnie też) i tak:
    Wg PKWiU 2008:
    74.2 USŁUGI FOTOGRAFICZNE
    74.20 USŁUGI FOTOGRAFICZNE

74.20.22 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych
    74.20.22.0 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych

Wg PKWiU 2004 (starego - ten jest w ustawie):
    74.81 Usługi fotograficzne
    74.81.23 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych

W tej ustawie są po prostu podane stare PKWiU 2004.

Wolny zawód nie jest to na pewno w myśl tej ustawy, ponieważ wolne zawody są w niej zdefiniowane i są to:

11) wolny zawód – pozarolniczą działalność gospodarczą wykonywaną osobiście przez lekarzy, lekarzy
    stomatologów, lekarzy weterynarii, techników dentystycznych, felczerów, połoŜne, pielęgniarki, tłumaczy
    oraz nauczycieli w zakresie świadczenia usług edukacyjnych polegających na udzielaniu lekcji na
    godziny, jeśli działalność ta nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych oraz jednostek
    organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej albo na rzecz osób fizycznych dla potrzeb
    prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej, z tym Ŝe za osobiste wykonywanie
    wolnego zawodu uwaŜa się wykonywanie działalności bez zatrudniania na podstawie umów o pracę,
    umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze osób, które wykonują
    czynności związane z istotą danego zawodu,
    Więc jeśli nie jest to wolny zawód, a fotografia jest jasno określona w tabeli przy 17%, to chyba nie ma sensu doszukiwać się jej gdzie indziej.

a co to nazwy np zdjęcia produktów, to w sumie skąd fotograf ma wiedzieć do czego będą użyte zdjęcia które wykonuje.
    Jeśli firma zleca mi wykonanie zdjęć produktów to ciężko mi powiedzieć do jakich celów jest to potrzebne. Może jest to potrzebne np. do dokumentacji technicznej. Albo w firmie chce sobie zrobić wystrój wnętrza ze zdjęciami, albo chodzi o archwizację. Nie wszystkie zdjęcia dal firmy to z założenia jest reklama.

załączam wyszukiwarki (wpisane jest "fotografii", ale można też spróbować "fotograficzne"):

pkwiu 2008

pkwiu 2004

pkd 2007

Reasumując
    na ryczałcie można usługi foto za 17 % od przychodu (nie mylić z dochodem - czyli nie możemy odjąć kosztów) ale z zastrzeżeniem ze nie wolno reklamowych.

na karcie podatkowej można usługi foto, podatek stały co miesiąc ustalony raz na rok na podstawie wielkości miast i liczby pracowników.
    (ja osobiście nie znalazłem nigdzie w ustawie że nie można robić w tej formie zdjęć reklamowych)

na zasadach ogólnych
    albo progresywne czyli do jakiegoś tam dochodu podatek 18% od dochodów (przychody-koszty) i do tego jeszcze jakieś odliczenie, jak dochody przekroczą próg jakiś to % podatku znacząco rośnie.

albo liniowy czyli niezależnie od wielkości dochodów 19% i bez dodatkowego odliczenia.

Na zasadach ogólnych można robić co się chce także reklamowe i dla firm.
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 07-01-2010 o 16:09

Strona 58 z 152 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów