Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tylko ze ja mam PKD 74.20 - uslugi fotograficzne, skad wziales PKWiU 74.81 ?

a to wolny zawod - 20% podatku na ryczalcie

ani na karcie podatkowej ani na ryczalcie nie mozna robic zdjec reklamowych - trzeba przejsc wtedy na zasady ogolne

owszem mozna tak jak napisales robic ale to oszustwo bedzie w zasadzie , zdjecia produktow to juz fotografia reklamowa , niech ci sie urzednik przyczepi a masz problem
    no comment...

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Tylko ze ja mam PKD 74.20 - uslugi fotograficzne, skad wziales PKWiU 74.81 ?

a to wolny zawod - 20% podatku na ryczalcie

ani na karcie podatkowej ani na ryczalcie nie mozna robic zdjec reklamowych - trzeba przejsc wtedy na zasady ogolne

owszem mozna tak jak napisales robic ale to oszustwo bedzie w zasadzie , zdjecia produktow to juz fotografia reklamowa , niech ci sie urzednik przyczepi a masz problem
    Mamy PKD oraz PKWIU. Dwie różne rzeczy - jedna mówi o działalności a druga o usługach..
    PKD 74.20 to nie usługi fotograficzne tylko Działalność fotograficzna

natomiast PKWiU się zmienia (PKD pewnie też) i tak:
    Wg PKWiU 2008:
    74.2 USŁUGI FOTOGRAFICZNE
    74.20 USŁUGI FOTOGRAFICZNE

74.20.22 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych
    74.20.22.0 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych

Wg PKWiU 2004 (starego - ten jest w ustawie):
    74.81 Usługi fotograficzne
    74.81.23 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych

W tej ustawie są po prostu podane stare PKWiU 2004.

Wolny zawód nie jest to na pewno w myśl tej ustawy, ponieważ wolne zawody są w niej zdefiniowane i są to:

11) wolny zawód – pozarolniczą działalność gospodarczą wykonywaną osobiście przez lekarzy, lekarzy
    stomatologów, lekarzy weterynarii, techników dentystycznych, felczerów, połoŜne, pielęgniarki, tłumaczy
    oraz nauczycieli w zakresie świadczenia usług edukacyjnych polegających na udzielaniu lekcji na
    godziny, jeśli działalność ta nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych oraz jednostek
    organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej albo na rzecz osób fizycznych dla potrzeb
    prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej, z tym Ŝe za osobiste wykonywanie
    wolnego zawodu uwaŜa się wykonywanie działalności bez zatrudniania na podstawie umów o pracę,
    umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze osób, które wykonują
    czynności związane z istotą danego zawodu,
    Więc jeśli nie jest to wolny zawód, a fotografia jest jasno określona w tabeli przy 17%, to chyba nie ma sensu doszukiwać się jej gdzie indziej.

a co to nazwy np zdjęcia produktów, to w sumie skąd fotograf ma wiedzieć do czego będą użyte zdjęcia które wykonuje.
    Jeśli firma zleca mi wykonanie zdjęć produktów to ciężko mi powiedzieć do jakich celów jest to potrzebne. Może jest to potrzebne np. do dokumentacji technicznej. Albo w firmie chce sobie zrobić wystrój wnętrza ze zdjęciami, albo chodzi o archwizację. Nie wszystkie zdjęcia dal firmy to z założenia jest reklama.

załączam wyszukiwarki (wpisane jest "fotografii", ale można też spróbować "fotograficzne"):

pkwiu 2008

pkwiu 2004

pkd 2007

Reasumując
    na ryczałcie można usługi foto za 17 % od przychodu (nie mylić z dochodem - czyli nie możemy odjąć kosztów) ale z zastrzeżeniem ze nie wolno reklamowych.

na karcie podatkowej można usługi foto, podatek stały co miesiąc ustalony raz na rok na podstawie wielkości miast i liczby pracowników.
    (ja osobiście nie znalazłem nigdzie w ustawie że nie można robić w tej formie zdjęć reklamowych)

na zasadach ogólnych
    albo progresywne czyli do jakiegoś tam dochodu podatek 18% od dochodów (przychody-koszty) i do tego jeszcze jakieś odliczenie, jak dochody przekroczą próg jakiś to % podatku znacząco rośnie.

albo liniowy czyli niezależnie od wielkości dochodów 19% i bez dodatkowego odliczenia.

Na zasadach ogólnych można robić co się chce także reklamowe i dla firm.
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 07-01-2010 o 16:09
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów