Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Nieostre? czy się czepiam?

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hexen Zobacz posta
    No tutaj mamy rozbieżność zdań. Mi się wydaje, że jeżeli już chybiłem z ostrością - co jest możliwe przy przysłonie 4 i ogniskowej na obiektywie ponad 200 mm ( do tego jeszcze krop - ma na to wpływ) - to moim zdaniem jest na kapturze dziecka. Czyli trochę "za". ...?
    Ostrość jest raczej na tej białej obwódce kaptura albo nawet na rączce(prawej), na pewno na paru płatkch śniegu. Twarz może być poruszona ale na tak małym obrazku to się nie będę spierał - ocenic dokładnie trudno.

Pozostałe tłumaczenia o ogniskowej i przysłonie to.... może nieco brutalnie ale prawdziwie :-):
    - jak Ci 200mm przeszkadza to weź 50mm, jak Ci f/4 źle to rób 5.6, 11 cokolwiek ale proszę NIE TŁUMACZ własnych błędów. Nigdy. Nigdy nie tłumacz, ze to warunki były złe, trudne bo gdyby nie warunki to zrobiłbyś lepsze zdjęcie. Gdyby nie obiektyw to też zrobiłbyś lepiej. To nie tak. To nie warunki były złe tylko fotograf do.... :-) To NIGDY nie aparat spartolił tylko ZAWSZE fotograf. :-) Na tłumaczenie, że to tak bo to obiektyw 200mm winien to pytanie "to po diabła używałeś dwusetki" samo się ciśnie na usta. :-) Jak przyjmiesz tą "fizolofię" to będziesz robił tylko lepsze zdjęcia. :-)

Rób zdjęcia. Dużo. Samo przyjdzie. I nie przejmuj się jakimi BF/FF bo to temat dla tych co lubią fotografować linijki.

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez Hexen
    ....
    Ostrość za lub prze dzieckiem - moja wina czy aparat/obiektyw nieostrzy ?
    Odpowiedź już znasz... :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-01-2010 o 23:22

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów