Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Nieostre? czy się czepiam?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolica

Domyślnie Nieostre? czy się czepiam?

Potrzebuje oceny i pomocy.

Szukałem na forum podobnych wątków ale nie znalazłem niczego co rozwiałoby moje wątpliwości.

Czy poniższe zdjęcie jest nieostre? W znaczeniu, że nie jest "żyleta"... Co zrobić, żeby zdjęcia były bardziej ostre. Czy to kwestia obróbki?

Zdjęcie jest tylko zmniejszone do wymogów forum... zostawiłem EXIF'a aby można było wyciągnąć informacje.

Używam Canona 20D wraz z obiektywami: S100-300/4; S105/2,8; C17-40/4L
    Wydaje mi się że do sprzętu nie mogę się doczepić więc doczepiam się do siebie i swoich umiejętności.

Proszę o opinie i pomoc: co zrobić aby zdjęcia były ostrzejsze?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Robisz w RAWach? Czym obrabiasz?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    Robisz w RAWach? Czym obrabiasz?
    Robię w RAW + JPG. ( To jest JPG z karty aparatu)

RAWy wywołuje w ACR a potem wykańczam w PS.
    Ja wiem, że po obróbce wygląda to trochę lepiej ale czy nie dałoby się zrobić zdjęcia od razu lepiej? Czy ja coś źle robię czy sprzęt zawodzi?

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hexen Zobacz posta
    Robię w RAW + JPG. ( To jest JPG z karty aparatu)

RAWy wywołuje w ACR a potem wykańczam w PS.
    Ja wiem, że po obróbce wygląda to trochę lepiej ale czy nie dałoby się zrobić zdjęcia od razu lepiej? Czy ja coś źle robię czy sprzęt zawodzi?
    Przepraszam, za trywialność mojej rady, ale (oprócz stosowania fundamentalnych porad uzyskanych od mistrzów) jeśli tak jak napisałeś robisz RAW-y i JPG-i to ustaw wyostrzenie w aparacie.
    Domyślam się, że zaczynasz poznawać lustrzankę i pewnie uczysz się obróbki, więc tym sposobem będziesz miał RAW-a do doskonalenia umiejętności albo ratowania źle naświetlonego zdjęcia, a jakby się nie udało to może JPG wyjdzie prawie dobrze, prawie jak z kompaktu... :-P

Piszę całkiem poważnie - przy domyślnych ustawieniach JPG-i z puszki wychodzą świetne..., ale do dalszej obróbki. Spróbuj ustawić ostrość - można nawet na maksimum, przy takich zdjęciach jak powyżej warto trochę zwiększyć nasycenie kolorów, jak będzie śnieg i słońce to możesz nawet zmniejszyć kontrast. Będziesz miał niezłego JPG-a oraz RAW-a do obróbki - jak potrafisz "wywołać" lepiej niż aparat zrobił na JPG-u to... wyłącz JPG-i !

Pozdrawiam - życzę udanych zdjęć, zapowiada się trochę przejaśnień.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    (...)to ustaw wyostrzenie w aparacie. (...)
    Możesz podesłać linka do szerszej informacji o tym o czym piszesz? Boję się, że nie za bardzo rozumiem.... a chętnie dowiem się czegoś nowego.

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Nie mam instrukcji 20D. Szukaj w rozdziale dotyczącym Picture Style.
    Praktycznie w aparacie: w trybach tzw kreatywnych czyli: P, Tv, Av, M wchodzisz w Menu, Picture Style, tam jest wybrany przez Ciebie styl fotografowania - pewnie będzie Standard. Wchodzisz w szczegóły, pojawiają się suwaczki od ostrości, kontrastu, nasycenia i kolory. Przestawiasz ostrość na plus kilka kresek.
    Do działa oczywiście tylko na JPG-i.
    W trybach automatycznych aparat sam dobiera sobie ustawienia stylu.
    Może niezbyt dokładnie to opisałem, bo u mnie jest trochę inaczej (jak ktoś ma po ręką 20D to niech poprawi), ale myślę, że znajdziesz.

Uzależniony

Domyślnie

wstaw oryginał, po tej miniaturce to trudno powiedzieć...
    popracuj też nad obróbką i powinno być lepiej....

Heniek

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zacznijmy od tego, że zdjęcie jest niedoświetlone o jakieś 1.5 EV czyli na "dzień dobry" zoatało zaprzepaszczone jakieś 70% informacji które powinna zapisać matryca. Informacji nie da się odzyskać.

http://canon-board.info/showthread.php?t=12704.html
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632

Wywołanie też nie jest rewelacyjne. Poniżej poprawiony jpeg - troche przesadnie :-)
    Chyba ostrość jest nie na buzi dziecka a gdzieś z przodu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-01-2010 o 22:37

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolica

Domyślnie

Witam Panie Januszu.
    Liczyłem na to, że zabierze Pan głos w tym wątku. A) Bo jest Pan w autorytetem (przynajmniej dla mnie) B) bo Lubie polemiki z autorytetami (Jak zostanę przekonany, że nie miałem racji łatwiej to znoszę ;-) )

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zacznijmy od tego, że zdjęcie jest niedoświetlone o jakieś 1.5 EV czyli na "dzień dobry" zoatało zaprzepaszczone jakieś 70% informacji które powinna zapisać matryca. Informacji nie da się odzyskać.
    Czyli da się coś poprawić w moim wykonaniu. Punkt dla Pana

Wywołanie też nie jest rewelacyjne.
    Jak napisałem wcześniej jest to zgrane z kary z aparatu więc nie można tu mówić o wywołaniu. Specjalnie podałem taki materiał aby można było ocenić czy to nie wina sprzętu

Chyba ostrość jest nie na buzi dziecka a gdzieś z przodu.
    No tutaj mamy rozbieżność zdań. Mi się wydaje, że jeżeli już chybiłem z ostrością - co jest możliwe przy przysłonie 4 i ogniskowej na obiektywie ponad 200 mm ( do tego jeszcze krop - ma na to wpływ) - to moim zdaniem jest na kapturze dziecka. Czyli trochę "za".

Reasumując: Nie doświetliłem - mea kulpa, Zdjęcie przed wywołaniem - czyli mogę coś poprawić - niewiele z tego co przeczytałem. Ostrość za lub prze dzieckiem - moja wina czy aparat/obiektyw nieostrzy ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hexen Zobacz posta
    No tutaj mamy rozbieżność zdań. Mi się wydaje, że jeżeli już chybiłem z ostrością - co jest możliwe przy przysłonie 4 i ogniskowej na obiektywie ponad 200 mm ( do tego jeszcze krop - ma na to wpływ) - to moim zdaniem jest na kapturze dziecka. Czyli trochę "za". ...?
    Ostrość jest raczej na tej białej obwódce kaptura albo nawet na rączce(prawej), na pewno na paru płatkch śniegu. Twarz może być poruszona ale na tak małym obrazku to się nie będę spierał - ocenic dokładnie trudno.

Pozostałe tłumaczenia o ogniskowej i przysłonie to.... może nieco brutalnie ale prawdziwie :-):
    - jak Ci 200mm przeszkadza to weź 50mm, jak Ci f/4 źle to rób 5.6, 11 cokolwiek ale proszę NIE TŁUMACZ własnych błędów. Nigdy. Nigdy nie tłumacz, ze to warunki były złe, trudne bo gdyby nie warunki to zrobiłbyś lepsze zdjęcie. Gdyby nie obiektyw to też zrobiłbyś lepiej. To nie tak. To nie warunki były złe tylko fotograf do.... :-) To NIGDY nie aparat spartolił tylko ZAWSZE fotograf. :-) Na tłumaczenie, że to tak bo to obiektyw 200mm winien to pytanie "to po diabła używałeś dwusetki" samo się ciśnie na usta. :-) Jak przyjmiesz tą "fizolofię" to będziesz robił tylko lepsze zdjęcia. :-)

Rób zdjęcia. Dużo. Samo przyjdzie. I nie przejmuj się jakimi BF/FF bo to temat dla tych co lubią fotografować linijki.

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez Hexen
    ....
    Ostrość za lub prze dzieckiem - moja wina czy aparat/obiektyw nieostrzy ?
    Odpowiedź już znasz... :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-01-2010 o 23:22

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów