Strona 107 z 114 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 061 do 1 070 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Z tej całej dyskusji jest dla mnie osobiście jeden bardzo pozytywny wniosek: mój media PC który złożyłem pod kątem maksymalizacji stosunku wydajność/prądożerność (praca 24/7) ciągnie prawdopodobnie mniej niż mi się wydaje

- Gigabyte GA-E7AUM (wbudowany GF9400M)
    - Celeron 440 2GHz (z serii z TDP 35W)
    - Obudowa Antec Fusion Remote Black, z pilotem, LCD itp.
    - CPU chłodzony pasywne - Scythe Ninja Mini, niedaleko dwóch praktycznie bezgłośnych wiatraków (<1000rpm, inne niż oryginalne ale już nie pamiętam modelu)
    - BeQuiet StraightPower 350W - i tu się w 100% zgadzam że na wyrost ale "waty" były drugorzędnym parametrem.
    - Hauppauge HVR-4000 (DVB-T/C/S2, analog, radio itp)
    - Jakieś tam RAMy, dyski i napęd optyczny z odzysku

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Te wyklady z zawodowki to nie do mnie tylko chyba do autora tego co ponizej mialy byc?
    Nie, to było do Pana. Jak na razie nie obronił Pan żadnej z tez ani nie odpowiedział poprawnie na żadne z prostych pytań. Wyskoczył Pan tylko jak Filip z konopi z amerykańską zabawką, która miała chyba położyć nas plackiem a conajmniej odszczekać wszystko.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Te wyklady z zawodowki to nie do mnie...
    Ależ jak najbardziej do Ciebie, wszakże sam napisałeś że amperomierzem mierzy się moc:

Amperomierzem to mozna sobie pomierzyc VA...
    EOS + Speedlite

Bywalec

Domyślnie

ja sam komputera nie złożę, sklepowi w którym kupowałem składaki (a w zasadzie dwóm sklepom) absolutnie już nie wierzę i ostatnio zauważyłem że najlepsze jest to co akurat mają na półce, a jak okazało się że jednak mają coś innego (rzecz dot. akurat karty graficznej) to pomyłka bo tamto to jednak takie sobie ale to ... nie no, to - to jest wypas! - dziękuję za takie ferrari :-D

koledzy, podpowiedzcie mi proszę zanim wrócicie do tematów które ogarniam co najwyżej tylko wzrokiem; czy różnica pomiędzy i5 a i7 w nast. konfiguracjach:
    http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl...6-4011395.html
    to rzecz warta grzechu w grafice 2d? czy tylko marketing?
    pozdrawiam
    Tomek

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    ostatnio zauważyłem że najlepsze jest to co akurat mają na półce, a jak okazało się że jednak mają coś innego (rzecz dot. akurat karty graficznej) to pomyłka bo tamto to jednak takie sobie ale to ... nie no, to - to jest wypas!
    E, to jest praktycznie zawsze normalka jedyny wyjątek to, gdy sprzedawca jest twoim dobrym znajomym

Cytat Zamieszczone przez tomekde
    koledzy, podpowiedzcie mi proszę zanim wrócicie do tematów które ogarniam co najwyżej tylko wzrokiem; czy różnica pomiędzy i5 a i7 w nast. konfiguracjach:
    Do typowych zastosowań nie powinno być różnicy. 2.6 vs 2.8GHz, oba 8MB cache, dual channel, większość pozostałych detali też ta sama. No, jeden ma HyperThreading a drugi nie. Swoją drogą zastanawiam się jak oni tam wkładają 6GB RAM (i na ile jest to optymalne), bo obydwa procesory są z serii dual-channel...
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 02-01-2010 o 18:27

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    Zacytuje sam siebie, kiedy to odpowiadałem na inne Twoje pytanie na stronie 100 tego wątku:

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Od siebie dodam, że w tym roku wychodzą procesory Intela iCore 9, posiadające 6 rdzeni, które wraz z technologią HT są widziane w systemie jako 12 rdzeni. Będą w pełni kompatybilne z płytami głównymi pod iCore 7, które na rynku są już dłuższego czasu.
    To jest największa różnica pomiędzy iCore 5 a iCore 7. Są też mniejsze różnice, ale też istotne, wystarczy poczytać czym oba procesory się różnią.

A czy do tego konkretnie komputera włożysz iCore 9? Czy płyta go zaakceptuje, czy wydadzą aktualizacje biosu? To już zależy od kaprysu HP. Nie było by tego problemu, gdybyś sam wybrał płytę główną, większość Asusów z wyższej półki będzie zgodna iCore 9.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    A czy do tego konkretnie komputera włożysz iCore 9? Czy płyta go zaakceptuje, czy wydadzą aktualizacje biosu? To już zależy od kaprysu HP. Nie było by tego problemu, gdybyś sam wybrał płytę główną, większość Asusów z wyższej półki będzie zgodna iCore 9.
    Mylisz tzw. "target". Ten pytający nie włoży do komputera ani i9 ani nowej grafiki, nie zaktualizuje BIOSu, ani nic innego. No może kiedyś dorzuci RAMu (i kupi ten z nalepką "HP certified", mimo że będzie kosztował 1.5x tego co kostki luzem w sklepie za rogiem). Będzie używał komputera przez jakieś 3-4 lata aż się moralnie zużyje, po czym kupi następny, też markowy. I nie ma w tym wszystkim nic złego, po prostu inna kalkulacja potrzeb/oczekiwań/kosztów.

tomekde bardzo się pomyliłem?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Ależ jak najbardziej do Ciebie, wszakże sam napisałeś że amperomierzem mierzy się moc:
    Napisalem "Amperomierzem to mozna sobie pomierzyc VA..." i slusznie napisalem, bo VA to jednostka mocy pozornej, ktora jest po prostu iloczynem skutecznych (rms) wartosci napiecia i pradu.

Panowie, nie szukajcie dziury w calym, przestancie sie klocic i bronic nonsensu, kupcie se po Kill-a-Wacie jak kazdy szanujacy sie geek komputerowy na calym swiecie (tylko nie "indukcyjnym" :-D:-D bo informuje (zyczliwie), ze nie tak to dziala) .

A zaintresowanych informuje, ze moj skladany komputer i5 opisany pare stron wczesniej pobiera ok. 116 W w stanie spoczynku i rowne 200 W liczac test Prime95 na 4 cylindrach. Oczywiscie wg. wskazan Kill-a-Watta (power factor 0.97-0.98 ). (Grafika jest w zasadzie bezczynna).

To przy czestotliwosci CPU tylko 17x160 =2720 MHz, czyli mniej niz co uwaza sie za "par" dla tego procesora (20x), nie mowiac o powaznym podkrecaniu, raczej troche niedokrecony.

Temperatura z chlodnica wodna rewelacyjna 50 C max. (przypomne, ze na wiatraczku Intela osiagnalem 91 C przy tym samym tescie).

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Mylisz tzw. "target". Ten pytający nie włoży do komputera ani i9 ani nowej grafiki, nie zaktualizuje BIOSu, ani nic innego. No może kiedyś dorzuci RAMu (i kupi ten z nalepką "HP certified", mimo że będzie kosztował 1.5x tego co kostki luzem w sklepie za rogiem). Będzie używał komputera przez jakieś 3-4 lata aż się moralnie zużyje, po czym kupi następny, też markowy. I nie ma w tym wszystkim nic złego, po prostu inna kalkulacja potrzeb/oczekiwań/kosztów.

tomekde bardzo się pomyliłem?
    Ja to rozumiem i nie uważam, że jest w tym coś złego, zwyczajnie chciałem pokazać co straci Trzeba być świadomym zalet ale i wad danego rozwiązania.

Ja, pomimo, że kupiłem kilka miesięcy temu, już ostrzę sobie zęby na jakiegoś 6 rdzeniowca, bo skok wydajności aplikacjach, które używam będzie proporcjonalny do wzrostu ilości rdzeni w procesorze.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Swoją drogą zastanawiam się jak oni tam wkładają 6GB RAM (i na ile jest to optymalne), bo obydwa procesory są z serii dual-channel...
    Moznaby sobie pomyslec, ze sa tam 4 DIMMs : 2x2 i 2x1 co by moglo dzialac jako dual channel, ale HP mowi, ze to sa 3 DIMMs, czyli single channel. Bez sensu.

Strona 107 z 114 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów