Strona 109 z 114 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 081 do 1 090 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    rozmawiałem o swoim problemie (składak czy np. gotowe PC HP) ze znajomym informatykiem i on zapytał mnie tak:
    gdyby samochody sprzedawane były w dwóch opcjach; te produkowane w fabryce jak do tej pory, oraz składaki, z teoretycznie tych samych części ale składane u ciebie w mieście w małym punkcie handlowym to który byś kupił? kupiłbym ten fabryczny
    zapewne wymiana oleju jest dla niego czymś kosmicznym...
    400D/7D/500N/17-40/70-200/55-250/Samyang 8mm/580 EX II/Manfrotto 680B/Lowepro Computrekker AW/Hama Defender 210
    http://mariuszryz.pl
    http://camera.boleslawiec.pl/ - Stowarzyszenie Fotograficzne - Bolesławiec

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    No właśnie. Dlatego nie ma mowy o takich samych komputerach, "fabrycznych" i "składakach".
    Czyli kolor płyty głownej i jej rozmiar określa który z komputerów jest lepszy do zastosowań domowych?

Czy idąc dalej tym tropem i myśląc, że wszystko od Apple jest lepsze, możemy stwierdzić, że panel LCD w iMacu jest też lepszy niż profesjonaly NEC czy EIZO? W końcu te drugie można kupić w sklepie i podpiąć do każdego komputera.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Czyli kolor płyty głownej i jej rozmiar określa który z komputerów jest lepszy do zastosowań domowych?
    Znaczy płytę wyprodukowaną dla np HP a taką na rynek składaków różni tylko kolor? Niestety tak nie jest. Tak samo jak kolor nie jest wyznacznikiem odróżniającym chińskie tenisówki od butów wyczynowych. Oczywiście podzespoły składakowe są lepsze i gorsze, ale w obrębie kategorii low-end. Cudów nie ma. Wszystkim rządzą pieniądze. Wytwórca typu OEM dla HP czy Apple nie będzie klepał tańszych elementów do złożenia takich samych odpowiedników. To nie kwestie ideologiczne a finansowe i wynikająca z tego segmentacja rynku. Między bajki można włożyć składak 3x tańszy i taki sam technicznie. Takie cudo istnieje tylko w pobożnych życzeniach ich właścicieli.

Pewnym wyjątkiem są komputery z klocków oferowane przez Intela i przez pewien czas HP, ale to cenowo jest dalekie od składaków. Z ciekawości liczyłem możliwość poskładania z klocków od Intela podobnego peceta do Mac Pro i wyszło mi drożej. Zresztą to jest logiczne, ten sam produkt gotowy i w częściach różni się ceną na korzyść gotowego. Proponuję poskładać samochód, albo choćby rower.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zresztą to jest logiczne, ten sam produkt gotowy i w częściach różni się ceną na korzyść gotowego.
    Proszę zajrzeć na apple.com i zobaczyć jakie są u nich ceny komponentów (gotowe, jako opcja do Mac Pro) takich jak dyski twarde, pamięci i procesory, a następnie porównać te ceny ze sklepowymi.

Rozszerzenie RAM w MacPro z 3GB (3 x 1 GB DDR3 1066 MHz) do 6 GB (3 x 2 GB DDR3 1066 MHz) kosztuje w Apple 150 dolców. U nas 3 kości 2 GB 1333 od Kingstona to jakieś 300 złotych. Dysk 1TB SATA 7200rpm kosztuje od jabłuszka jedyne 300 USD, a w normalnym sklepie mniej niż połowę tej ceny.

No to jak będzie z tymi LCD? Te w iMac też lepsze od NECa, bo niedpstępne w normalnym sklepie, a tylko dla Apple?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Proszę zajrzeć na apple.com i zobaczyć jakie są u nich ceny komponentów (gotowe, jako opcja do Mac Pro) takich jak dyski twarde, pamięci i procesory, a następnie porównać te ceny ze sklepowymi.
    Takie jest prawo producenta. Ceny niektórych części bywają kosmiczne. Nikt nie każe kupować Mercedesa kiedy żarówka to niego będzie kosztować 20x tyle co do Fiata.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tom01, coś wybiórczo odpowiadasz na pytania, a niektóre rzeczy strategicznie pomijasz milczeniem. Aż tak, zależy Ci, żeby Twoje było na górze, że boisz się poruszać niektórych kwestii?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Tom01, coś wybiórczo odpowiadasz na pytania, a niektóre rzeczy strategicznie pomijasz milczeniem.
    Co a sens mieszać? Pytanie o monitory jest bez związku z komputerami. Poza tym powszechnie jest znana moja opinia o ekranach iMaców. Wystarczy użyć "szukaj".

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    O to chodziło
    Napisałem wcześniej co wiem, wg mojej najlepszej wiedzy w temacie 4 lub 3 slotów.

Strona 109 z 114 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów