Strona 101 z 114 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 001 do 1 010 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Chiftec jako firma z pewnością ma widzę, jak robić zasilacze, ale wybór ich zasilaczy do komputerów domowych jest niewielki
    A po co duży wybór zasilaczy do domowych pecetów? Przecież nie ma różnych standardów. Tak naprawdę wystarczy jeden model.

Wiele modeli Chiftec-ów jest głośne, co jest dużą wadą dla komputera domowego.
    Na bazie tych co widziałem raczej sformułowałbym przeciwną opinię. Fakt są różne modele z różnymi wentylatorami, ale jest to wynikiem mocy samego zasilacza. Straty wydzielane w postaci ciepła z zasilacza 600W będą dwa razy takie jak z 300W. Jeśli ktoś chce mocny zasilacz, a taka jest moda, to się musi liczyć z wydajniejszym wentylatorem. Oczywiście nie można mylić powyższego zasilacza 600W z masówką 600W bo może być tak, i najczęściej jest, że owe "600" jest tylko na papierze a w praktyce 150. Wtedy faktycznie jest cichszy. Duże moce wymagają chłodzenia, proszę zajrzeć w zasilacze serwerowe.

Sprostowywałem tą informację w podobnym tonie, czy moja poprzednia wypowiedź była niepełna lub nieścisła?
    Wygląda na to że przeoczyłem, przepraszam.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-01-2010 o 18:11
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    A po co duży wybór zasilaczy do domowych pecetów? Przecież nie ma różnych standardów. Tak naprawdę wystarczy jeden model.
    A co z różną mocą i różną półką cenową?
    Na bazie tych co widziałem raczej sformułowałbym przeciwną opinię. Fakt są różne modele z różnymi wentylatorami, ale jest to wynikiem mocy samego zasilacza. Straty wydzielane w postaci ciepła z zasilacza 600W będą dwa razy takie jak z 300W.
    Oczywiście, ale chłodzenie bywa różnej skuteczności. Wewnętrzne radiatory z różną wydajnością rozpraszają ciepło, bo są z różnych materiałów, wentylatory mają różną wydajność przy różnym poziomie hałasu, ze względu na konstrukcję łopat wirnika. Są nawet bardzo drogie zasilacze pasywne.
    Poza tym sprawność zasilacza również bywa rozmaita.
    Jeśli ktoś chce mocny zasilacz, a taka jest moda, to się musi liczyć z wydajniejszym wentylatorem.
    Skoro to jest moda na mocne zasilacze, to jakiej mocy zasilacz proponujesz do komputera z iCore 7, sześcioma modułami pamięci RAM, 10 HDD, z mocną kartą graficzną i 12 peryferyjnymi urządzeniami zasilanymi z USB? Oczywiście zasilacz nie może cały czas pracować na maksymalnym obciążeniu, bo będzie głośno pracował i skróci to jego żywotność.

Może to mocne komputery stają się coraz bardziej popularne? A podzespoły są coraz bardziej prądożerne?
    Oczywiście nie można mylić powyższego zasilacza 600W z masówką 600W bo może być tak, i najczęściej jest, że owe "600" jest tylko na papierze a w praktyce 150. Wtedy faktycznie jest cichszy.
    Zgoda, są zasilacze, które nie zasługują na miano zasilacza.
    Duże moce wymagają chłodzenia, proszę zajrzeć w zasilacze serwerowe.
    Tu również zgoda, ale jak pisałem, chłodzenie bywa rozmaite. Reguła którą podajesz, jest uproszczona do bólu. Miedziany radiator zawsze odda więcej ciepła w krótszym okresie czasu niż aluminiowy, ale będzie kosztował więcej etc.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    Najlepiej by było, gdyby ktoś z doświadczeniem zaproponował Ci gotowy zestaw szyty na Twoją miarę, a ty byś jedynie zlecił w sklepie złożenie komputera według podanych instrukcji. Wtedy nie dopłacając możesz mieć przyzwoity config, bez niebezpieczeństwa, że coś Ci wcisną.
    i jeśli idzie o udział mojej skromnej osoby w tym wątku wracamy do punktu wyjścia, pamiętasz ja od początku pisałem że właśnie tak bym chciał zrobić bo nie znam się na składaniu (doborze komponentów) a całkowicie powierzać tego sklepowi nie chcę bo nie mam już zaufania - na podstawie doświadczeń. Stąd moje zainteresowanie "gotowymi" komputerami - Mac / PC. Tylko że co napiszę o swoim ew. wyborze dostaję odpowiedź w stylu; tego nie ma sensu bo lepszy za 30% taniej można złożyć ...
    zatem może znajdzie się ktoś kto poradzi konkretnie które puzzle wybrać do komp. za +/- 3000PLN - już wcześniej dosyć szczegółowo opisałem co robię; grafika 2D - PS + CDraw z obróbką zdjęć + obróbka audio na zewnętrznym interfejsie USB (więc niezależnym urządzeniu) to co na PC nie wymaga mocy większej niż obróbka w PS 100MB tifów ... nie gram, nie uprawiam na komputerze rozrywki innej poza czytaniem forum:-D komputer na miarę takich potrzeb i pieniędzy, w miarę nowoczesny, przede wszystkim stabilny.
    pozdrawiam
    Tomek

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

A co z różną mocą i różną półką cenową?
    Nie ma żadnego uzasadnienia dla istnienia pecetowych zasilaczy powyżej 300W. Mocniejsze są potrzebne wyłącznie do silnych stacji roboczych, serwerów i macierzy. Te droższe to tylko ładniejsze malowane blachy, odłączane kable, duże wolnoobrotowe wiatraki.

Oczywiście, ale chłodzenie bywa różnej skuteczności. Wewnętrzne radiatory z różną wydajnością rozpraszają ciepło, bo są z różnych materiałów
    Fakt, w jednych są ze stopu glinu a w innych z aluminium.

wentylatory mają różną wydajność przy różnym poziomie hałasu, ze względu na konstrukcję łopat wirnika.
    Mam przeczucie graniczące z pewnością, że przy ich projektowaniu raczej nikt się nie przejmuje laminarnościa przepływu. Głośność jest po prostu funkcją prędkości obrotowej.

Skoro to jest moda na mocne zasilacze, to jakiej mocy zasilacz proponujesz
    Skoro jesteśmy przy Chieftecu, można zastosować każdy. Pobór mocy współczesnych, nawet maksymalnie wypasionych pecetów z zajętymi wszystkimi slotami i kieszeniami nawet nie zbliża się do wydolności prądowej najsłabszego ateiksowego zasilacza Chiefteca na rynku.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Nie ma żadnego uzasadnienia dla istnienia pecetowych zasilaczy powyżej 300W.
    A 640KB powinno wystarczyć każdemu...?
    Coś pisałeś wcześniej o ignorancji w tym wątku, mam nadzieję że nie tylko o swojej.
    Z ciekawości - ile zasilaczy (ogólnie) zbudowałeś w życiu?
    Bo mam wrażenie że masz na ten temat takie sobie pojęcia, ale próbujesz wypowiadać się z punktu widzenia eksperta.
    Ostatnio edytowane przez sal ; 01-01-2010 o 21:15
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01
    Nie ma żadnego uzasadnienia dla istnienia pecetowych zasilaczy powyżej 300W.
    Weźmy dobry komputer dla gracza. Nie jakieś SLI monstrum, bez podkręcania, ot sensowne i7 965 i jakieś GForce G295. Albo dwie starsze np. G260 spięte. Ile Twoim zdaniem po odjęciu tych dwóch komponentów zostanie mocy dla reszty? I ile po odjęciu tej reszty zostanie wolnych % mocy zasilacza?

Cytat Zamieszczone przez Tom01
    Pobór mocy współczesnych, nawet maksymalnie wypasionych pecetów z zajętymi wszystkimi slotami i kieszeniami nawet nie zbliża się do wydolności prądowej najsłabszego ateiksowego zasilacza Chiefteca na rynku.
    Ponownie: weźmy któreś wyższe i7 i dwie (skoro już ma być maksymalnie wypasiony) topowe "konsumenckie" karty Nvidii. Reszta to w sumie pierdoły, może sobie w tych slotach siedzieć co chce. Czy mógłbyś podać konkretny model tego "najsłabszego zasilacza Chiefteca" i potwierdzić że w bezpieczny i stabilny sposób uciągnie taki zestaw?

Edit: znalazłem taki: "CHIEFTEC CTP-300-12G, 300 Watts". Czy możesz potwierdzić, że jest on w pełni wystarczający dla zestawu j.w.? (tego drugiego).

To są proste, konkretne pytania, po pewności siebie z jaką piszesz, zakładam że potrafisz na nie odpowiedzieć od ręki. Proszę o konkrety.
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 01-01-2010 o 21:29

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Z ciekawości - ile zasilaczy (ogólnie) zbudowałeś w życiu?
    Parę będzie, choć to nie jest moje hobby.

Zamiast pleść głupoty proszę posłużyć się amperomierzem. To takie ustrojstwo z wskazówką i literką "A" pod nią. Ew nowsze z wyświetlaczem, ale te tanie mają dużą impedancję wewnętrzną i są podatne na spalenie przy prądach większych od miliamperów. Obliczenie mocy jest proste, mnożenie i dzielenie na poziomie szkoły podstawowej, tym bardziej że może Pan przyjąć, że pecet to w zasadzie tylko moc czynna. Wzór na moc znajdzie Pan w podręczniku fizyki z gimnazjum.

Wszelakim ekspertom od składania wydaje się, że pecet to niemalże spawarka. To między innymi miałem na uwadze pisząc o ignorancji bijącej z każdego wątku o składaniu pecetów. "-Jaki zasilacz? -500W wystarczy." Takie zdanie jest wygłaszane w 99,99% przez ludzi nie wiedzących nawet co to jest prąd albo napięcie.

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    To są proste, konkretne pytania, po pewności siebie z jaką piszesz, zakładam że potrafisz na nie odpowiedzieć od ręki. Proszę o konkrety.
    Przeciętny pecet z C2D dwoma dyskami, dźwiękówką, sieciówką, napędem optycznym i normalną grafiką to około 100W. Z i7, raidem na 3-5 dyskach i grafiką-potworem 200W, w szczycie 250W góra. Nie miałem do czynienia z dwiema kartami, ale z poboru prądu po stronie +5V wynika że trzeba dołożyć z 50W. Zmierzone a nie "obliczone" za pomogą internetowych kreatorów.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-01-2010 o 21:37

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Nie ma żadnego uzasadnienia dla istnienia pecetowych zasilaczy powyżej 300W. Mocniejsze są potrzebne wyłącznie do silnych stacji roboczych, serwerów i macierzy. Te droższe to tylko ładniejsze malowane blachy, odłączane kable, duże wolnoobrotowe wiatraki.

Wasza Ekscelencja nie orientuje sie najwidoczniej, ze wielkiej mocy zasilacze maja zastosowanie w "domowych pecetach" wylacznie do zasilania kart grafiki do gier. Oczywiscie to zastosowanie niegodne w porownaniu z , dajmy na to obrobka kotletow, ale tym zywi sie ten rynek. Podwojne karty najbardziej pradozernej topowej grafiki do gier (a moze da sie upchnac wiecej) potrzebuja sporo mocy. A dzieci i niektorzy dorosli, ktorzy sie w to bawia, dysponuja nie mniej prawdziwymi dolarami na sprzet, niz nadeci operatorzy "stacji roboczych".

Natomiast z tym chlodzeniem to trzeba byc na czasie. Dzisiejsze zasilacze maja bez porownania wieksza sprawnosc niz stare graty, ktore byc moze w niektorych miejscach swiata sa wciaz na polkach. Nowy zasilacz 1000W moze rozpraszac mniej ciepla niz stary grat 350 W.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nowy zasilacz 1000W
    W zasadzie już przechodzimy na kilowaty.

Tylko patrzeć jak trzeba będzie ciągnąć instalację siłową do komputera. Albo uruchomić kilka szarych komórek i skojarzyć dziwny trend stale rosnących liczb, które tak lubuje marketing.

Jeśli moce rzeczywiście szłyby w setki watów to prąd płynący ścieżką drukowaną osiągałby wartości kilkudziesięciu amperów. W samochodach, gdzie rzeczywiście są takie prądy, stosuje się przewody o przekroju powiedzmy 25 razy większym niż ścieżka a i to potrafią się "upalić" w słabych miejscach lub stykach. Niestety trzeba minimum wykształcenia z elektrotechniki żeby ocenić że to absurd, bo dla laików jest to tylko pusta liczba.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-01-2010 o 21:53

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Przeciętny pecet z C2D dwoma dyskami, dźwiękówką, sieciówką, napędem optycznym i normalną grafiką to około 100W. Z i7, raidem na 3-5 dyskach i grafiką-potworem 200W, w szczycie 250W góra. Nie miałem do czynienia z dwiema kartami, ale z poboru prądu po stronie +5V wynika że trzeba dołożyć z 50W.
    Czy mam przez to rozumieć, że "bezpieczne" szacowanie PSU na podstawie TDP ważniejszych komponentów jest bez sensu, i że (jeśli kupuje się dobry zasilacz) można to wszystko np. podzielić przez 3? Albo w ogóle mieć gdzieś, kupić dobre 300W i mieć wszystko w nosie?

No i moje ostatnie pytanie które dopisałem później: czy możesz proszę potwierdzić, że pobór mocy zestawu: dobre i7 + dwie "potworne" karty, "nawet nie zbliży" się do poziomu zagrażającego zasilaczowi "CHIEFTEC CTP-300-12G, 300 Watts"? (http://www.chieftec.com/green-power.html, pierwszy z lewej)
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 01-01-2010 o 21:46

Strona 101 z 114 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103111 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów