No bo wcześniej właśnie o nim mówiłem. (gdyby w grę wchodziła przesiadka na FF) Jak zostajemy tylko w cropie, to zamiast 14 2.8 mamy 11-16 2.8 (droższe, a i owszem, ale szerzej). Mając 17-55 sens kupowania 14 jest raczej mały. (wiadomo, za chwilę przyjdą inni i napiszą, że 3mm na szerokim zakresie to bardzo dużo, ale wg mnie rzadko kiedy user zdecydowałby się na zmianę szkła mając podpięte 17-55 na 14. Chyba, że jest dużo czasu itp itd)
Jak masz już 17-55, to jeden argument za canonem odpada (17-22). Pozostaje kontrast i kolory canona vs ostrość i jasność Tokiny. Musisz wybrać sam. Ja postawiłem na światło.
Czy w tej tokinie AC w praktyce stwarza istotne problemy? Jak działa AF? czy rzeczywiście przejscie z AF na MF jest kłopotliwe, czy mozna to jakoś opanować?
1)Dla mnie żadnych.
2) 98% trafione, szybko, AI Servo też ogarnia. Stosunkowo cicho, nie przeszkadza, nie wkurza.
3) Głupio rozwiązane. Najbardziej wkurza to, że nie idzie przejść z AF do MF bez przestawienia ustawionej przez AF odległości. Po przełączeniu w MF trzeba użyć LV, żeby na nowo ustawić. Dla mnie przełącznik jest jednak warty grzechu, bo 11-16 wymiata optycznie, no i to 2.8 cały czas :P
Jaką masz teraz puszkę?
Czy po przejsciu na FF będziesz sie jej pozbywał![]()
300v, 350d, 50d. Planuję już od roku 5d2. Mam na nią nawet kasę, ale mama nie pozwala kupić, bo mówi, że 8k na następną zabawkę to już za dużo, i że na 50d śluby też idzie robić
11-16 sprzedaję, kupuję S14 2.8 ale dopiero wtedy, gdy naocznie stwierdzę, że S ogarnia optycznie.
Jak będę sprzedawał, to dam znać na CB, ale nie pójdzie raczej dużo taniej, niż te używki co na allegro widywać można![]()
Ostatnio edytowane przez micles ; 23-12-2009 o 23:27
Też uważam, że 5d mkII jest za drogi i że 50d śluby można robić, ale optymalny wydaje mi sie do ślubów zestaw 5d+stałka razem z 50d+zoom :smile:
Zajrzę na allegro i jeszcze trochę pomyślę, ale przy dotychczasowych tendencjach za 2m-ce canon może być już tańszy od tokiny i wybór stanie sie jeszcze trudniejszyPrzy cenach sprzed 1,5 roku wybór był oczywisty ;-)
Tyle że aż mnie wzdryga na myśl tak starej puchy. Na LCD gorzej widać gdzie trafił AF niż w samym wizjerze, do tego brak LV, filmów, "tylko" 8mpix, microadjustmentów, wyższe szumy (niż 5d2)... Z jednej strony żal mi 8k na puchę z AFem nie takim jakbym chciał (i bez poprawnego downscalingu video), ale z drugiej 4k na stare 5d też mi żal. Z trzeciej strony - jakiś FF musi być, no bo ile można bez niego ^^
chyba jednak bym lekko aktualizował swoją listę:
-małe, lekkie, ciche lustro FF
-mały, ostry UWA w okolicach 17-20
-mały, jasny szeroki kąt (28/1,8 chyba mnie zaspokoi)
-ostry, strasznie jasny standard (może być f/1,4)
-jasna portretówka (85/1,8?)
-mały teleobiektyw (135? 150?)
-lekki supertele (300? 400?)