dzisiejsze pc-ty nie ustępują makom... pomijając fakt że jest to gadka typowego kolesia z Vobisa na przykład to:
konfiguracją tak, ale obsługą - bez porównania.
dla mnie komputer to system + łatwa obsługa, komfort pracy.
mam w domu już 2 maki i nie wiem co to są wirusy czy jakieś antywirusy itp., problemy z systemem, jakieś durne sterowniki ? błędy? czegoś nie można znaleźć, itd. system pracuje dwa lata , nadal odpala się w 20 sekund, szukam pliku po nazwie / literce w 2 sekundy, zostawiam w uśpieniu na miesiąc, 10 aplikacji uruchomionych jednocześnie to normalka, rozpoznaje 95% urządzeń od wyszukanej drukarki po rzutniki. porównaj teraz to do windowsa.
wyświetlanie grafiki i obróbka super, one po to są. co widzisz tak masz.
ja akurat bardzo często przygotowuję zdjęcia do druku (czasem kilkaset w dwa dni) i wiem co piszę.
czy szkoda wywalać kasę? to nie "wywalanie" tylko ułatwienie sobie życia.
pracuję na przeciętnym 2.4GHZ 2gb ramu i zwalnia dopiero przy ogromnych tiffach a więc Twoja pierwsza propozycja wystarczy spokojnie.
to są dwa różne światy obsługi komputera, przy czym windows to katowanie siebie, bliskich i kolegów informatyków.
oczywiście jabłka mają też minusy, zazwyczaj z napędem, kiepskie są te wbudowane nagrywarki, trzeba lepsze płyty kupować, a nie no name po 50 groszy. no i są jednak drogie.
ale dla mnie warto... nawet się nie zastanawiaj jeśli budżet pozwala. To że u nas króluje windows wynika z tego że 1.cena 2.ciemnogród.
I tyle w tym temacie.
PS: Jaki lans? Chodzi Ci o to, że mają dobry design przy okazji? No i bardzo dobrze. To są dwa różne systemy, nie chodzi tylko o konfigurację.