Niekoniecznie,mam 350D i jeśli zrobię zdjęcie i wcisnę 2 razy info w celu sprawdzenia histogramu nad nim ukazuje się cyfra np.215-1543.
W nowym aparacie jeśli zrobisz pierwszą klatkę zapis wyglądał by następująco 100-0001.W ten sposób moje body ma 21143 klapnięcia.Po 9999 klapnięciach liczba 100 zmienia się na 200 itd.Oczywiście wynik w serwisie może się trochę różnić,ale jest to chyba najłatwiejszy i w miarę trafny sposób sprawdzenia:razz:.
Ostatnio edytowane przez mmlolek ; 08-12-2009 o 21:43
Canon :-D
Tyle tylko że liczba ta odnosi się do zdjęć zapisywanych na danej karcie pamięci i z faktycznym przebiegiem korpusu ma niewiele wspólnego (chyba że sprzęt mamy od nowości).
Patrz uwaga powyżej.
Sposób kompletnie niemiarodajny. Wystarczy że raz zmienisz opcję "File numbering" z "Continous" na "Auto reset" a numeracja zaczyna się od początku. W przypadku zakupu używanego korpusu 350D jedyną metodą pozwalającą stwierdzić jego faktyczny przebieg jest usługa odczytania wewnętrznego licznika realizowana przez serwis Canon-a.
EOS + Speedlite
Można to też zrobić za pomocą "alternatywnego"oprogramowania.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=52726
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Witam,
Na migawkę w 450D nie jest udzielana gwarancja w żadnej postaci oprócz tej która jest na aparat. Ba, nawet po wymianie migawki na nową nie dostaje się na nią gwarancji. Jedynie na usługę wymiany 6 m-cy. Co ciekawe, migawki wymieniane przez serwis są dużo cichsze. Różnica kolosalna.
Pozdrawiam