Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 93

Wątek: Żywotność migawek Canon'ów

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarooes Zobacz posta
    W przypadku żywotności migawek, duże znaczenie ma jej ekspoatacja, jak się używa zdjęć seryjnych. Wtedy migawka dostaje najwięcej w dup...e.
    To ja się dołączę do pytania Kolekcjonera, bo mnie zaciekawiła ww. teza.
    jarooes, rozwiń proszę temat i uzasadnij to co napisałeś.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z góry sory jeśli rozbudziłem kontrowersyjny temat. Po prostu mam wrażenie, że jeśli coś jest w większym stopniu ekspoatowane to ma krótszy czas działania. Jeśli się mylę prosze o poprawienie mnie.
    Z drugiej jednak strony, sprzęt jest do tego stworzony i powinien wytrzymać.
    Co nieco poczytałem tutaj http://canon-board.info/archive/index.php/t-323.html

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z góry sory jeśli rozbudziłem kontrowersyjny temat. Po prostu mam wrażenie, że jeśli coś jest w większym stopniu ekspoatowane to ma krótszy czas działania.
    oczywiscie masz racje, tylko ze w tym przypadku szybkosc nie ma nic wspolnego z wieksza praca, przy 10 strzalach na sekunde czy 10 zdjeciach na minute migawka wykonuje taka sama prace

podobnie nie ma zadnego znaczenia czas ekspozycji,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    oczywiscie masz racje, tylko ze w tym przypadku szybkosc nie ma nic wspolnego z wieksza praca, przy 10 strzalach na sekunde czy 10 zdjeciach na minute migawka wykonuje taka sama prace

podobnie nie ma zadnego znaczenia czas ekspozycji,
    Okej dzięki za odpowiedź. A co do długości ekspozycji to nie jest przypadkiem tak, że im ona jest dłuższa (10-15minut w zwysz) to matryca się przegrzewa? Czy to wpływa w negatywny sposób? Kolega robił naświetlenie 55minut Canonem 5D i widać na środku zdjęcia poświate.
    (Jeszcze nie miałem okazji robić naświetleń rzędu 15minut, ale może będzie okazja)

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

<...>matryca się przegrzewa? Czy to wpływa w negatywny sposób? Kolega robił naświetlenie 55minut Canonem 5D i widać na środku zdjęcia poświate.
    <...>
    Nagrzewa - owszem, ale przegrzewa to sugeruje destruktywny wpływ naświetlania Pozwól, że "przypomnę" odpowiedź z Canon USA, jaką zacytował na forum kolega gietrzy - link*.
    *) dla niezbyt biegłych w ang. - tłumaczenie w skrócie: naświetlanie w granicach 2-3h nie stanowi zagrożenia dla matryc CMOS Canona (pamiętać tylko o bateriach).
    ewent. tłumacz
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    Nagrzewa - owszem, ale przegrzewa to sugeruje destruktywny wpływ naświetlania Pozwól, że "przypomnę" odpowiedź z Canon USA, jaką zacytował na forum kolega gietrzy - link*.
    *) dla niezbyt biegłych w ang. - tłumaczenie w skrócie: naświetlanie w granicach 2-3h nie stanowi zagrożenia dla matryc CMOS Canona (pamiętać tylko o bateriach).
    ewent. tłumacz
    No tak nagrzewa nie przegrzewa pomyłka w przy pisaniu, sorki.
    A co do angielskiego to zgodze się, nie jeste zbyt biegły :P

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Z góry sory jeśli rozbudziłem kontrowersyjny temat. Po prostu mam wrażenie, że jeśli coś jest w większym stopniu ekspoatowane to ma krótszy czas działania. Jeśli się mylę prosze o poprawienie mnie.
    No cóż byłoby to proste nie używać seryjnych i migawka wytrzymuje 200-tyś . Niestety to chyba zbyt prosta recepta .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Moja recepta na sukces: zawsze strzelać dużo i szybko. Jak migawka padnie znaczy że prawidłowo fotografujesz. Im więcej migawek wymienisz tym lepiej.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Koleżanka fociła EOSkiem 350D ... migawka padła po nieco ponad 175tyś. klapnięć !! Niebywałe ... :razz:
    CANON REBEL XSi + C EFS 18-55mm f/3.5-5.6 IS + C EF 17-40mm f/4.0 L USM + C EF 50mm f/1.8 II + C EF 70-200mm f/2.8 L USM + Filtr UV HOYA HMC Super 58mm + Filtr UV MC Slim MARUMI WPC 77mm + Filtr polaryzacyjny MARUMI CPL 77mm DHG SLIM

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Moja recepta na sukces: zawsze strzelać dużo i szybko. Jak migawka padnie znaczy że prawidłowo fotografujesz. Im więcej migawek wymienisz tym lepiej.

no tak ale nikt chyba nie lubi niespodzianek niech pada ta migawka nie podczas zlecen

mam pytanie czy migawka pada od razu czy tez sa juz jakieś sygnały, komunikaty na wyświetlaczu po których należy sie spodziewać ze w każdej chwili może paść
    Canon FF

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów