Z góry sory jeśli rozbudziłem kontrowersyjny temat. Po prostu mam wrażenie, że jeśli coś jest w większym stopniu ekspoatowane to ma krótszy czas działania. Jeśli się mylę prosze o poprawienie mnie.
Z drugiej jednak strony, sprzęt jest do tego stworzony i powinien wytrzymać.
Co nieco poczytałem tutaj http://canon-board.info/archive/index.php/t-323.html
Okej dzięki za odpowiedź. A co do długości ekspozycji to nie jest przypadkiem tak, że im ona jest dłuższa (10-15minut w zwysz) to matryca się przegrzewa? Czy to wpływa w negatywny sposób? Kolega robił naświetlenie 55minut Canonem 5D i widać na środku zdjęcia poświate.
(Jeszcze nie miałem okazji robić naświetleń rzędu 15minut, ale może będzie okazja)
Nagrzewa - owszem, ale przegrzewa to sugeruje destruktywny wpływ naświetlaniaPozwól, że "przypomnę" odpowiedź z Canon USA, jaką zacytował na forum kolega gietrzy - link*.
*) dla niezbyt biegłych w ang. - tłumaczenie w skrócie: naświetlanie w granicach 2-3h nie stanowi zagrożenia dla matryc CMOS Canona (pamiętać tylko o bateriach).
ewent.tłumacz
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Moja recepta na sukces: zawsze strzelać dużo i szybko. Jak migawka padnie znaczy że prawidłowo fotografujesz. Im więcej migawek wymienisz tym lepiej.![]()
Koleżanka fociła EOSkiem 350D ... migawka padła po nieco ponad 175tyś. klapnięć !! Niebywałe ...:razz:
CANON REBEL XSi + C EFS 18-55mm f/3.5-5.6 IS + C EF 17-40mm f/4.0 L USM + C EF 50mm f/1.8 II + C EF 70-200mm f/2.8 L USM + Filtr UV HOYA HMC Super 58mm + Filtr UV MC Slim MARUMI WPC 77mm + Filtr polaryzacyjny MARUMI CPL 77mm DHG SLIM