Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 93

Wątek: Żywotność migawek Canon'ów

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W przypadku żywotności migawek, duże znaczenie ma jej ekspoatacja, jak się używa zdjęć seryjnych. Wtedy migawka dostaje najwięcej w dup...e.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarooes Zobacz posta
    W przypadku żywotności migawek, duże znaczenie ma jej ekspoatacja, jak się używa zdjęć seryjnych. Wtedy migawka dostaje najwięcej w dup...e.
    To ja się dołączę do pytania Kolekcjonera, bo mnie zaciekawiła ww. teza.
    jarooes, rozwiń proszę temat i uzasadnij to co napisałeś.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

mnie w 40d migawka padła po ok 18k. było to po roku od zakupy, czyli po gwarancji
    zawiozłem aparat do sklepu w którym kupowałem, aby skorzystać z rękojmi.
    przy okazji dzwoniłem na Żytnią i potwierdzili, że naprawa będzie za free.
    ta 40'ka chyba u sporej ilości użytkowników zawodziła z migawką po niespełna 20k.
    Regulamin pkt 8.

Coś już napisał Awatar Lukaasz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przepraszam z góry za OT i prawdopodobnie głupie pytanie..
    Póki co nie wysiadła mi migawka w mojej dwudziestce ale przypuszczam, że niedługo ten moment nastąpi. Czy wygląda to tak, że nagle pada czy może jest się w stanie zauważyć że zbliża się jej kres? Domyślam się, że nagle pada i koniec, ale chcę się upewnić
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nagle na zdjęciach pojawi Ci się np czarny niedoswietlony pasek naprzykład. Przewidzieć nie przewidzisz.

Coś już napisał Awatar Lukaasz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To dość ciekawe. Mógłbyś rozwinąć - czemu tak jest?
    Ew. skąd takie info?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-01-2010 o 02:19
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z góry sory jeśli rozbudziłem kontrowersyjny temat. Po prostu mam wrażenie, że jeśli coś jest w większym stopniu ekspoatowane to ma krótszy czas działania. Jeśli się mylę prosze o poprawienie mnie.
    Z drugiej jednak strony, sprzęt jest do tego stworzony i powinien wytrzymać.
    Co nieco poczytałem tutaj http://canon-board.info/archive/index.php/t-323.html

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z góry sory jeśli rozbudziłem kontrowersyjny temat. Po prostu mam wrażenie, że jeśli coś jest w większym stopniu ekspoatowane to ma krótszy czas działania.
    oczywiscie masz racje, tylko ze w tym przypadku szybkosc nie ma nic wspolnego z wieksza praca, przy 10 strzalach na sekunde czy 10 zdjeciach na minute migawka wykonuje taka sama prace

podobnie nie ma zadnego znaczenia czas ekspozycji,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    oczywiscie masz racje, tylko ze w tym przypadku szybkosc nie ma nic wspolnego z wieksza praca, przy 10 strzalach na sekunde czy 10 zdjeciach na minute migawka wykonuje taka sama prace

podobnie nie ma zadnego znaczenia czas ekspozycji,
    Okej dzięki za odpowiedź. A co do długości ekspozycji to nie jest przypadkiem tak, że im ona jest dłuższa (10-15minut w zwysz) to matryca się przegrzewa? Czy to wpływa w negatywny sposób? Kolega robił naświetlenie 55minut Canonem 5D i widać na środku zdjęcia poświate.
    (Jeszcze nie miałem okazji robić naświetleń rzędu 15minut, ale może będzie okazja)

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów