Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 112

Wątek: W który system wejść? 50D vs. D90 + szkła + lampa itp.

Domyślnie Dylemat N90 czy C50D

Witam
    Stoję przed podobnym dylematem (N90 czy C50D) i po około miesiącu czytania bliżej jestem C50D - powód bardziej naturalne zdjęcia, ale pozostaje jeszcze jaki uniwersalny obiektyw na początek:
    Canon 17-85/4-5.6 EF-S IS USM
    czy
    Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.5 IS

17-85/4-5.6 - posiada USM czy jest to bardzo pomocne czy można się bez tego obejść i zainwestować w trochę lepsze światło i większy zoom biorąc 18-135mm?
    Czy wspomniany 18-135mm będzie równie szybko ostrzył

Co fotografuję: przyrodę (biegające zwierzaki, lub latające), dom (imprezy rodzinne), no i tradycyjnie (wesela więc i wnętrza kościołów, czy sal)

Proszę o podpowiedzi.

Coś już napisał Awatar mirusiek
    Miasto
    Iceland

Domyślnie

Do przyrody i ptaszkow obydwa wymienione obiektywy beda za krotkie.
    Wiem bo mialem olympusa z 40-150 i brakowalo mi czesto zoomu, trzeba podejsc naprawde blisko by cos z tego bylo.
    Ostatnio edytowane przez mirusiek ; 28-11-2009 o 08:23
    Moje portfolio- zapraszam

Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

moim zdaniem ogniskowa do 300 mm nadaje się na spacery i jakieś tam fotki dla wiewiórek, psów kotów i innych zwierzaków które możemy spotkać łażąc po okolicy, powyżej tej wartości to szkła na dziką przyrodę minimum 500 mm
    Canon FF

Domyślnie Dylemat pomiędzy obiektywem z USM a bez niego

Jak sądzicie co jest lepsze w kwestii tych dwóch konkretnie obiektywów oczywiście do C50d
    czy
    Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.5 IS

czy Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.5 IS będzie dostatecznie szybko ostrzył czy raczej brać z USM

Proszę o podpowiedzi

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czajson Zobacz posta
    Jak sądzicie co jest lepsze w kwestii tych dwóch konkretnie obiektywów oczywiście do C50d
    czy
    (...)
    wybieram (...). bo chyba wszystko jest lepsze od 17-85. chociaz nie upieram sie, ze znam pelna oferte Sigmy i mozna mnie zaskoczyc

nie no... serio. 17-85 to koszmar. obchodz szerokim lukiem
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jako użytkownik 17-85 mogę śmiało polecić ten obiektyw. Nie miałem w ręku 18-135, gdyż to jest to zbyt nowy obiektyw ale w tym zakresie cenowym do tej pory nie miał konkurencji. Na zachodnich stronach bardzo często dostawał bardzo dobre opinie. Zauważyłem, że tutaj zbiera większość niepochlebnych opinii, jednak zwróć uwagę, że są to opinie najczęściej użytkowników eLek, do których oczywiście nie ma co porównywać tego obiektywu. Moim zdaniem jest on wart swojej ceny. W 18-135 nie ma USM i sądząc po zdjęciach wygląda mniej solidnie, bardziej przypomina mi typowy plastikowy kit.
    Ostatnio edytowane przez bigmaras ; 30-11-2009 o 10:00
    C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Deimon
    Guest

Domyślnie

Pozwole sie podlaczyc pod temat. Jestem uzytkownikiem zoltego systemu i posiadam obecnie D90. W pracy kozystam z 40D i musze powiedziec ze w codziennym zyciu D90 sprawuje mi sie lepiej. Jest to obiektywna opinia ale mam mniej nietrafionych fotek na N, szybciej pracuje mi sie uzywajac guzikologi nikonowskiej.
    Niestety Nikon jest drozszy i nie ma co liczyc puszki i kitowych szkiel bo kazdy pozniej rozbudowywuje szklarnie i tutaj mamy duza przewage C nad N.

Potwierdzam zdania poprzednikow. Wybierz szkla ktore chcesz teraz i pomysls o szklach w przyszlosci i na tej podstawie wybierz puszke. Nie zapomniaj ze oba aparaty potrafia robic cudowne zdjecia.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Deimon Zobacz posta
    Pozwole sie podlaczyc pod temat. Jestem uzytkownikiem zoltego systemu i posiadam obecnie D90. W pracy kozystam z 40D i musze powiedziec ze w codziennym zyciu D90 sprawuje mi sie lepiej. Jest to obiektywna opinia ale mam mniej nietrafionych fotek na N, szybciej pracuje mi sie uzywajac guzikologi nikonowskiej.[...]
    Co do guzikologii to z obiektywizmem ma nie wiele wspolnego, bowiem to naprawde kwestia gustu.

Co do trafnosci AFa, to zeby ta wypowiedz mogla byc uznana za calkowicie za obiektywna musisz podac jakich szkiel uzywasz na poszczegolnych puszkach, bo praca AFa w duzym stopniu od tego zalezy, nie zaleznie od puchy.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Dopiero zaczyna

Domyślnie jakie szkła?

Zastanów się nad stałkami. Na początek Canon 50/1,8 za kilka stówek, może kit Tamrona 17-50/2,8 i zbieraj kasę. Szkła niskiej jakości będzie trudno sprzedać.

Początki nałogu

Domyślnie

Wroce jeszcze do pytania na poczatku tematu:

Rozwaz szkla nie tylko na teraz ale takze na przyszlosc, jesli masz juz okreslone cele, ulubione ogniskowe itp. Mnie do Nikona ciagnelo, po kilkukrotnych zabawach D90, D300 i D300s... tylko ze zastanowilem sie, co ja do nich podlacze w znosnej cenie w przyszlosci? Odpowiednika 35 1.4 - nie ma, 85 1.8 - jest, ale jakis taki...niespecjalny, z innymi jasnymi stalkami sytuacja czesto podobna. Zoomy? 70-200 f4 w znosnej kasie? Nie ma, jest dobry 70-300VR, no ale znow nie ta konstrukcja itp...

Ciezko przewidziec dokladnie jak i co, niemniej jednak to aparat zmienia sie czesciej od obiektywow..nawet jesli teraz aparaty Canona moga miec dla kogos mniej zalet, to moze sie okazac ze do sprzetu konkurencyjnego nie bardzo jest co podpiac co miesci sie w naszym budzecie..

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów