Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Zażółcone RAWy

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Ale zaraz bo czegos nie rozumiem. Skoro profil standard rzekomo jak sama nazwa wskazuje oznacza standard (ja to rozumem tak lopatologicznie), to inne profile powinny byc czym a le "programem tematycznym" jak np. sport, portret, etc. Jednak zauwazylem, ze to wlasnie ten faithful odwzorowuje najbardziej wyglad RAWa z aparatu, reszta juz delikatnie ingeruje w kolorystyke.
    A jak to wyglada u Ciebie? Korzytasz tylko ze standardu?
    Wszystkie profile Adobe inaczej odwzorowują barwy niż np. DPP. Jeśli chcesz mieć to samo co robi softowo aparat to pozostaje Tobie DPP. Poza tym mylisz nazwy profili z programami tematycznymi ustawianymi pokrętłem w aparacie.
    Osobiście jeśli chodzi o zdjęcia ludzi to podstawą dla mnie jest profil neutral.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Poza tym mylisz nazwy profili z programami tematycznymi ustawianymi pokrętłem w aparacie.
    W tym przypadku chodzilo mi tylko o porownanie nie doslowne oczywiscie, bo wiadomo, ze to zupelnie co innego
    Czyli korzytasz z profilu standard?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W tym przypadku chodzilo mi tylko o porownanie nie doslowne oczywiscie, bo wiadomo, ze to zupelnie co innego
    Standard jest nieco bardziej kontrastowy. Mnie się wydaje, że używanie jest "zdjęciozależne". Korzystam, ze wszystkich profili plus mam parę własnych :-) robionych tym ACR Calibratorem (uzywam też in Camera - ale to jest poza ACR).

EDIT: Wygląd RAWa czy podglądu z aparatu jest "meaningless". Trzeba pamiętać, że Canon musi to robić "pod przeciętnego usera" i "przeciętny monitor". Jak dla mnie na monitorze Wide Gamut kolorki z DPP (aparatu) są nazbyt jadowite - takie dobrze wyglądają na tanszym displayu ale niekoniecznie są w jakikolwiek sposób "lepsze".
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-11-2009 o 11:20

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Tylko jeśli chodzi o zdjęcia krajobrazowe i traktuję ten profil jako podstawę do dalszej manipulacji kolorystycznej.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Tylko jeśli chodzi o zdjęcia krajobrazowe i traktuję ten profil jako podstawę do dalszej manipulacji kolorystycznej.
    ok, dzieki za odpowiedz.
    Faktycznie tak jak powiedzial Janusz nie bede sie upieral przy jednym, choc dla mnie ful jest najbardziej korzystny.
    Wyeliminowalem te zolte piksele i temat teoretycznie jest w pelni wytlumaczony
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Uprawnienia umieszczania postów