Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Zażółcone RAWy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Spróbuj tego: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles

tam jest link do download

EDIT:

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Czy profile w CS4 w ogóle się różnią od tych dostępnych w CS3 (beta)?
    Przykładowo czy taki adobe standard beta 2 który mam w CS3 daje taki sam obrazek jak analogiczny profil dostępny w CS4?
    To chyba tylko Adobe mógłby odpowiedzieć. Adobe wszystkie profile aparatów publikuje najpierw w wersji beta i po uwagach od beta-testerów zmienia na wersje finalna. Nawet jeśli są różnice to raczej nie są duże. Profile do aparatów były najpierw w wersji beta potem beta2 więć w raczej powinno być dobrze.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-11-2009 o 13:54 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Spróbuj tego: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles

tam jest link do download
    Ok sciagne. A wlasnie, widzialem gdzie kiedys typowy profil do 350d
    (ACR color profile for 350D czy cos w tym stylu).
    Czy ten profili Camera Standard o ktorym rozmawiamy ustawia sobie jakos samemu te suwaki? Czy lepszy bylby typowy profil mojej puchy?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Ok sciagne. A wlasnie, widzialem gdzie kiedys typowy profil do 350d
    (ACR color profile for 350D czy cos w tym stylu).
    Czy ten profili Camera Standard o ktorym rozmawiamy ustawia sobie jakos samemu te suwaki? Czy lepszy bylby typowy profil mojej puchy?
    Suwaki są "na zero". To raczej sposób, algorytm wywołania. Suwakami można ustawić włąsny profil ale jest z tym trochę zachodu. ACR Calibrator, tablica gretaga są raczej niezbędne chba, że chcesz mieć jakieś "efekty specjalne" to można się pobawić suwakami i zapisac ustawienia jako profil.

Janusz,

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Suwaki są "na zero". To raczej sposób, algorytm wywołania. Suwakami można ustawić włąsny profil ale jest z tym trochę zachodu. ACR Calibrator, tablica gretaga są raczej niezbędne chba, że chcesz mieć jakieś "efekty specjalne" to można się pobawić suwakami i zapisac ustawienia jako profil.
    aha. No nie - nie interesuja mnie jakies fku-miku tricki. Chcialbym uzystkac tylko identyczny RAW jak w aparacie, bez zadnych dodatkowych udziwnien ze strony porgramu.
    Czyli proflil o ktorym rozmawiamy daje 100% zrzutu z aparatu?
    Zapytam z ciekawosci - czy profile na printscreen w Twoim poscie (tj. Camera Portrait, Neutral..) sa ustawiane przez Ciebie czy sa to tez jakies wtyczki do pobrania?

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Profile zainstalowane - pomoglo.
    Mam jeszcze pytanie do Janusza - zauwazylem, ze uzywanie profilu Faithful daje zdecydowanie lepsze efekty zwlaszcza w miejscach bardzo zacienionych. Sam profil Standard jakos kiepsko sie sprawdza pod wzgledem kolorystyki - jest zwyczajnie za ciemno, kontrast za wysoki, choc sam plik raw na ekranie puchy jest zdecydowanie jasniejszy (wiem glupie porownanie, gdyz wszystko zalezy od ustawien monitora ale ten akurat ma skalibrowany i ustawiony optymalnie - zboczenie zawodowe ). Stad pytanie czy nie lepiej dzialac na Faithful? Moze to kwestia indywidualna ale zapytam z ciekawosci.

ps. ogromnie wielkie dzieki dla Janusza za wszelka pomoc i nakierowanie na istotne elementy

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Profile zainstalowane - pomoglo.
    Mam jeszcze pytanie do Janusza - zauwazylem, ze uzywanie profilu Faithful daje zdecydowanie lepsze efekty .....- zboczenie zawodowe ). ....
    Sam sobie odpowiedziałeś :-)

Każdy z tych profili to swego rodzaju "propozycja" jak wywołać danego RAWa. Faithfull jest najbardziej "wyblakły" - chyba najmniej ingeruje w RAWa i zostawia userowi pole do popisu.

Janusz,

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Sam sobie odpowiedziałeś :-)

Każdy z tych profili to swego rodzaju "propozycja" jak wywołać danego RAWa. Faithfull jest najbardziej "wyblakły" - chyba najmniej ingeruje w RAWa i zostawia userowi pole do popisu.
    Ale zaraz bo czegos nie rozumiem. Skoro profil standard rzekomo jak sama nazwa wskazuje oznacza standard (ja to rozumem tak lopatologicznie), to inne profile powinny byc czym a le "programem tematycznym" jak np. sport, portret, etc. Jednak zauwazylem, ze to wlasnie ten faithful odwzorowuje najbardziej wyglad RAWa z aparatu, reszta juz delikatnie ingeruje w kolorystyke.
    A jak to wyglada u Ciebie? Korzytasz tylko ze standardu?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Ale zaraz bo czegos nie rozumiem. Skoro profil standard rzekomo jak sama nazwa wskazuje oznacza standard (ja to rozumem tak lopatologicznie), to inne profile powinny byc czym a le "programem tematycznym" jak np. sport, portret, etc. Jednak zauwazylem, ze to wlasnie ten faithful odwzorowuje najbardziej wyglad RAWa z aparatu, reszta juz delikatnie ingeruje w kolorystyke.
    A jak to wyglada u Ciebie? Korzytasz tylko ze standardu?
    Wszystkie profile Adobe inaczej odwzorowują barwy niż np. DPP. Jeśli chcesz mieć to samo co robi softowo aparat to pozostaje Tobie DPP. Poza tym mylisz nazwy profili z programami tematycznymi ustawianymi pokrętłem w aparacie.
    Osobiście jeśli chodzi o zdjęcia ludzi to podstawą dla mnie jest profil neutral.

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Poza tym mylisz nazwy profili z programami tematycznymi ustawianymi pokrętłem w aparacie.
    W tym przypadku chodzilo mi tylko o porownanie nie doslowne oczywiscie, bo wiadomo, ze to zupelnie co innego
    Czyli korzytasz z profilu standard?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W tym przypadku chodzilo mi tylko o porownanie nie doslowne oczywiscie, bo wiadomo, ze to zupelnie co innego
    Czyli korzytasz z profilu standard?
    Standard jest nieco bardziej kontrastowy. Mnie się wydaje, że używanie jest "zdjęciozależne". Korzystam, ze wszystkich profili plus mam parę własnych :-) robionych tym ACR Calibratorem (uzywam też in Camera - ale to jest poza ACR).

EDIT: Wygląd RAWa czy podglądu z aparatu jest "meaningless". Trzeba pamiętać, że Canon musi to robić "pod przeciętnego usera" i "przeciętny monitor". Jak dla mnie na monitorze Wide Gamut kolorki z DPP (aparatu) są nazbyt jadowite - takie dobrze wyglądają na tanszym displayu ale niekoniecznie są w jakikolwiek sposób "lepsze".
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-11-2009 o 11:20

Janusz,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów