dzik czy te stery wspomagają też odtwarzanie filmów x264 na lapku? Mój sprzęt ma już 2 lata ale ciągle świetnie mi służy. Jest tam właśnie karta ATI X1400. Czy można by przeżucić na nią część pracy przy odtwarzaniu czy obróbce materiału HD?
2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania
Otóż to! Składając/kupując teraz komputer do filmów należy bardziej się kierować kartą graficzną niż procesorem. Wspomniana przewaga Mac OS bierze się właśnie stąd, że Apple przytomnie zaimplementowało bibliotekę Open CL na swojej platformie GPGPU. Obecnie podobnie przyspieszają również wszystkie pecety - czy to z kartą ATI/AMD, czy NVIDII.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sprawdź na stronie ATI - X1400 to trochę już stara karta.
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 12-11-2009 o 12:17 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...
To bardziej kwestia kodeku jaki jest zastosowany w 5d mark II , pracując nad materiałem , który ma z ponad 1h Adobe Premiere może renderować nawet z 3 dni !!! Pracując oczywiście w full hd , także najlepiej jest przekonwertować pliki np. do avi , pliki będą ważyły 2 razy tyle , ale i praca na nich będzie łatwiejsza
kartę graficzną mam Gainwarda 9600GT 512MB 256bit, która obsługuje OpenGL 2,1.
Dużo czytałem na forum filmowym i pisali, żeby grafiką specjalnie się nie kłopotać ... chyba, że to quadro od nVidi.
No cóż, jezeli ktoś ma jakąś konfigurację sprzętową swojego kompa, na którym montuje, to niech śmiało pisze.
Dziękuję za odpowiedzi![]()
nie wiem, ale chyba nikomu nie chce się już powtarzać, poszukajcie wcześniej, podawane były kodeki, ustawienia, odtwarzacze...
nawet najnowszy komp, niezadbany i z kiepskim tandemem kodek/odtwarzacz będzie rwał...![]()
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
dzieki za linka, fajny tekst, chociaż ilość sprzetu dodatkowego raczej mnie przeraziła niż zachecila do kupna 5d2![]()
600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210
Bardzo ciekawe.
W fotografii problemem bywa odpowiedni balans bieli, który - mając dostęp RAW-ów - stosunkowo łatwo skorygować.
Jak to wygląda u Canona, który w odróżnieniu od RED-ów, nie udostępnia surowego filmu?
EOS - conditio sine Kwanon...
To chyba pozostanę "nie pro"
Bev, nie poruszyłeś tematu mikrofonu, wbudowany aż tak dobrze się sprawdza? Na wietrze wiem jak, sprawdzałem na youtube, dlatego pytam - czy masz jakieś doświadczenia z mikrofonem do 5d a jeżeli tak, czy mógłbyś coś polecić? Tak do amatorki, nie aż pro.