Ale jeśli dobrze zrozumiałem, to ustawiasz system, ghostujesz, a później jak zwalnia to robisz backup i znów masz szybko. Jeśli nie będzie się ślimaczył szybciej niż po miesiącu, to taką 5 minutową operację mogę podejmować bez problemu. Bo różnica w szybkości pracy jednak jest. No i ta cisza... :grin:
Jarek
Również śmigam na Velociraptorku 300GB. System odpala się w kilkanaście sekund, dysk jest cichy i się nie grzeje.
RAID 1 nie powoduje żadnego spadku wydajności (no chyba, że używamy byle jakiego kontrolera albo windowsowego RAIDa), a wręcz przeciwnie. Zapisy są realizowane z tą samą prędkością co bez RAID - na oba dyski jednocześnie, odczyty mogą być wykonywane do 2 razy szybciej - czytamy z obu kopii, np. na przemian.
Mamy znacznie gorzej - dwukrotnie większe prawdopodobieństwo, że stracimy dane.
Ostatnio edytowane przez quail ; 08-11-2009 o 10:54 Powód: Automerged Doublepost
Nie. Stawiam system, robię backup. Jak coś muszę poważniejszego zmienić (np sterowniki) to też robię backupy. Jak się spowalnia (na Win7 jeszcze się nie zdarzyło, obecną wersję mam od połowy sierpnia) to robię backup i puszczam programy tuningujące. Jak coś się spartoli to robię restore.
Odpowiem w kwestii 'włączania/wyłączania usług' w Win: najprościej: wciśnij równocześnie klawisz z logo windows + R, w oknie wpisz 'services.msc'.
Proszę bardzo - włączaj/wyłączaj do woli (nie zalecam wyłączania wszystkiego co popadnie, chyba, że masz czas i lubisz reinstalować system).
Niemniej - Win7 także można (jak Vitez napisał) odchudzić z niepotrzebnie (spora część użyszkodników) włączonych procesów![]()
...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
(40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)
Fakt, SSD rządzi się nieco innymi prawami niż HDD. Osobiście, od ponad pół roku, używam na lapku razem z Vistą i nic nie zwalnia. Potrzebne były na początku zabiegi mające na celu obniżyć zapis na dysku. Generalnie - system bez swapa na SSD, małe tempy, browser cache, inne mniejsze pliki używane często do zapisu i odczytu siedzą sobie w RAMdysku (~1GB). Do PS, LR itd jest standardowe HDD (eSATA).
W7 ma już zaimplementowane wykrywanie SSD oraz komendę TRIM (pomocna w usuwaniu danych z dysku), kwestia tego, że nie wszyscy producenci SSD potrafią z niej prawidłowo skorzystać.
Ale rzeczywiście, jeśli chodzi o uniwersalność, starego, poczciwego HDD jeszcze nic nie wyprze![]()
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 09-11-2009 o 03:22
.
Czy zauważyliście znaczący przyrost prędkości Lightrooma w systemie 64 bitowym w porównaniu do 32 bitowego? Szykuję się na zmianę sprzętu ze względu na spore mulenie w obróbce dużych plikow z 5d2 i zastanawiam się czy wraz z upgradem sprzętu procek,płyta, ram ( teraz mam 4gb) nie pójść dalej i przeskoczyć na win7 64 bit