Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: LR 2.5 64bit cyrki aż miło..

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bigmaras Zobacz posta
    Raid to piękna sprawa ale nie "1", to tzw. mirroring czyli lustrzane odbicie drugiego dysku, masz kopie zapasową ale kosztem ogromnego spadku wydajności. Najlepszym rozwiązaniem domowym jest Raid w wersji "0" czyli striping - tutaj dwa dyski widzimy jako jeden, nie mamy co prawda zabezpieczenia danych w przypadku uszkodzenia dysku ale zyskujemy ogromny skok wydajności, szczególnie przy odczycie.
    Sam używam raida 0 z dwoma dyskami, zwykłymi seagate 80GB ale mogę śmiało polecić, różnica spora.
    Znam różnice pomiędzy raidami. Popełniłem (i już poprawiłem) zwykłą literówkę .

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Janusz podał dobry link. Ja coś podobnego z 2 mies temu czytałem i się na razie wyleczyłem z dysków SSD. Dwa Velociraptory 320GB w Raid 0 mogą dać również zadowalającą szybkość (jeszcze się drugiego nie dorobiłem ale zamierzam).
    Ale jeśli dobrze zrozumiałem, to ustawiasz system, ghostujesz, a później jak zwalnia to robisz backup i znów masz szybko. Jeśli nie będzie się ślimaczył szybciej niż po miesiącu, to taką 5 minutową operację mogę podejmować bez problemu. Bo różnica w szybkości pracy jednak jest. No i ta cisza... :grin:
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po drugie mam wyłączone takowe usługi systemowe:
    Application Experience
    Application Identity
    Application Information.
    a to gdzie można znaleźć?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Również śmigam na Velociraptorku 300GB. System odpala się w kilkanaście sekund, dysk jest cichy i się nie grzeje.

Raid to piękna sprawa ale nie "1", to tzw. mirroring czyli lustrzane odbicie drugiego dysku, masz kopie zapasową ale kosztem ogromnego spadku wydajności.
    RAID 1 nie powoduje żadnego spadku wydajności (no chyba, że używamy byle jakiego kontrolera albo windowsowego RAIDa), a wręcz przeciwnie. Zapisy są realizowane z tą samą prędkością co bez RAID - na oba dyski jednocześnie, odczyty mogą być wykonywane do 2 razy szybciej - czytamy z obu kopii, np. na przemian.

nie mamy co prawda zabezpieczenia danych w przypadku uszkodzenia dysku
    Mamy znacznie gorzej - dwukrotnie większe prawdopodobieństwo, że stracimy dane.
    Ostatnio edytowane przez quail ; 08-11-2009 o 10:54 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nic na siłę... trzeba wziąć większy młotek .
    Ja mam wyłączoną kontrolę kont użytkownika (system mam po angielsku -> Control Panel->System and Security->Change User Account Control settings i tu pasek na sam dół.
    Po drugie mam wyłączone takowe usługi systemowe:
    Application Experience
    Application Identity
    Application Information
    Dzięki piękne, już działa.
    Kupiłem uaktualnienie na 2010
    Jarek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ale jeśli dobrze zrozumiałem, to ustawiasz system, ghostujesz, a później jak zwalnia to robisz backup i znów masz szybko. Jeśli nie będzie się ślimaczył szybciej niż po miesiącu, to taką 5 minutową operację mogę podejmować bez problemu. Bo różnica w szybkości pracy jednak jest. No i ta cisza... :grin:
    Nie. Stawiam system, robię backup. Jak coś muszę poważniejszego zmienić (np sterowniki) to też robię backupy. Jak się spowalnia (na Win7 jeszcze się nie zdarzyło, obecną wersję mam od połowy sierpnia) to robię backup i puszczam programy tuningujące. Jak coś się spartoli to robię restore.

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Odpowiem w kwestii 'włączania/wyłączania usług' w Win: najprościej: wciśnij równocześnie klawisz z logo windows + R, w oknie wpisz 'services.msc'.
    Proszę bardzo - włączaj/wyłączaj do woli (nie zalecam wyłączania wszystkiego co popadnie, chyba, że masz czas i lubisz reinstalować system ).
    Niemniej - Win7 także można (jak Vitez napisał) odchudzić z niepotrzebnie (spora część użyszkodników) włączonych procesów
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max78 Zobacz posta
    Niemniej - Win7 także można (jak Vitez napisał) odchudzić z niepotrzebnie (spora część użyszkodników) włączonych procesów
    Szczególnie jak ktoś się połakomił na wersję Ultimate mimo że Home Premium by wystarczyła...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Janusz podał dobry link. Ja coś podobnego z 2 mies temu czytałem i się na razie wyleczyłem z dysków SSD. Dwa Velociraptory 320GB w Raid 0 mogą dać również zadowalającą szybkość (jeszcze się drugiego nie dorobiłem ale zamierzam).
    Fakt, SSD rządzi się nieco innymi prawami niż HDD. Osobiście, od ponad pół roku, używam na lapku razem z Vistą i nic nie zwalnia. Potrzebne były na początku zabiegi mające na celu obniżyć zapis na dysku. Generalnie - system bez swapa na SSD, małe tempy, browser cache, inne mniejsze pliki używane często do zapisu i odczytu siedzą sobie w RAMdysku (~1GB). Do PS, LR itd jest standardowe HDD (eSATA).

W7 ma już zaimplementowane wykrywanie SSD oraz komendę TRIM (pomocna w usuwaniu danych z dysku), kwestia tego, że nie wszyscy producenci SSD potrafią z niej prawidłowo skorzystać.

Ale rzeczywiście, jeśli chodzi o uniwersalność, starego, poczciwego HDD jeszcze nic nie wyprze
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 09-11-2009 o 03:22
    .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Czy zauważyliście znaczący przyrost prędkości Lightrooma w systemie 64 bitowym w porównaniu do 32 bitowego? Szykuję się na zmianę sprzętu ze względu na spore mulenie w obróbce dużych plikow z 5d2 i zastanawiam się czy wraz z upgradem sprzętu procek,płyta, ram ( teraz mam 4gb) nie pójść dalej i przeskoczyć na win7 64 bit

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów