Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: LR 2.5 64bit cyrki aż miło..

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Janusz podał dobry link. Ja coś podobnego z 2 mies temu czytałem i się na razie wyleczyłem z dysków SSD. Dwa Velociraptory 320GB w Raid 0 mogą dać również zadowalającą szybkość (jeszcze się drugiego nie dorobiłem ale zamierzam).
    Raid to piękna sprawa ale nie "1", to tzw. mirroring czyli lustrzane odbicie drugiego dysku, masz kopie zapasową ale kosztem ogromnego spadku wydajności. Najlepszym rozwiązaniem domowym jest Raid w wersji "0" czyli striping - tutaj dwa dyski widzimy jako jeden, nie mamy co prawda zabezpieczenia danych w przypadku uszkodzenia dysku ale zyskujemy ogromny skok wydajności, szczególnie przy odczycie.
    Sam używam raida 0 z dwoma dyskami, zwykłymi seagate 80GB ale mogę śmiało polecić, różnica spora.
    C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bigmaras Zobacz posta
    Raid to piękna sprawa ale nie "1", to tzw. mirroring czyli lustrzane odbicie drugiego dysku, masz kopie zapasową ale kosztem ogromnego spadku wydajności. Najlepszym rozwiązaniem domowym jest Raid w wersji "0" czyli striping - tutaj dwa dyski widzimy jako jeden, nie mamy co prawda zabezpieczenia danych w przypadku uszkodzenia dysku ale zyskujemy ogromny skok wydajności, szczególnie przy odczycie.
    Sam używam raida 0 z dwoma dyskami, zwykłymi seagate 80GB ale mogę śmiało polecić, różnica spora.
    Znam różnice pomiędzy raidami. Popełniłem (i już poprawiłem) zwykłą literówkę .

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Również śmigam na Velociraptorku 300GB. System odpala się w kilkanaście sekund, dysk jest cichy i się nie grzeje.

Raid to piękna sprawa ale nie "1", to tzw. mirroring czyli lustrzane odbicie drugiego dysku, masz kopie zapasową ale kosztem ogromnego spadku wydajności.
    RAID 1 nie powoduje żadnego spadku wydajności (no chyba, że używamy byle jakiego kontrolera albo windowsowego RAIDa), a wręcz przeciwnie. Zapisy są realizowane z tą samą prędkością co bez RAID - na oba dyski jednocześnie, odczyty mogą być wykonywane do 2 razy szybciej - czytamy z obu kopii, np. na przemian.

nie mamy co prawda zabezpieczenia danych w przypadku uszkodzenia dysku
    Mamy znacznie gorzej - dwukrotnie większe prawdopodobieństwo, że stracimy dane.
    Ostatnio edytowane przez quail ; 08-11-2009 o 10:54 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów