Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
Na Lanzarote. Nie chcę brać zbyt dużo sprzętu. Boję się wkładać do bagażu do samolotu, bo nie wiem jak go tam traktują na lotniskach, a do podręcznego za dużo też nie można wziąć (5kg chyba??). Dlatego zrezygnuję chyba z lampy i nie wiem czy nie z 17-40 i 85. Raczej wezmę tylko body i 24-105 plus 50. Ela ma w miarę duży zakres ostrość szerokość kolory i jest stosunkowo lekka. Do portretu wezmę 50/1,4 bo jest wg mnie chyba bardziej uniwersalna niż 85. Ta jest tylko do portretu.
Sprzęt foto tylko do bagażu podręcznego,chyba,że masz 200% pewności,że nie poleci innym kursem,albo,że na lotnisku nie rzucą walizką,jak workiem ziemniaków,a to raczej nieuniknione
Zresztą na sprzęt foto,video,laptopy,etc. nie ma limitów wagowych w bagażu podręcznym...a w samolocie (z samolotu) też można pstryknąć małe "conieco".

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
Miałem 70-200 i oddałem za 200/2,8. Ale na wycieczki nie biorę bo to dodatkowe 0,7kg, a ja wole szeroko niż długo. Myślę że 105 z 24-105 mi wystarczy.

Polara i szarą połówkę (pewnie nie tylko szarą ale i czystą ;-) ) też wezmę.

Właśnie lukam na allegro na karty 16 GB. Jadę z żoną na 11 dni więc będzie co robić. Myślę żeby kupić Preteca 16GB. Jest w miarę tani i chyba nie zły.
Na mój gust to szkoda takich klimatów "zoomować"-dla mnie tylko stałki wchodziłyby w grę.
Połówkę weź tylko szarą,ta po fermencie na miejscu jest znacznie tańsza,bo to strefa bezcłowa ...i jaki wybór "inności".
Z kartami to na full max,jak odwiedzisz park Timanfaya,kaktusiarnię,wybrzeże(np.tam gdzie kręcą reklamy samochodów),chatkę Césara Manrique,itp....to zrozumiesz,że to najważniejszy "gadżet".