Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: Jakie ustawienia na chrzciny

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Ja tam calkowicie sie z toba zgadzam. Jest dla mnie nie wyobrazalne jest posiadanie takiego sprzetu i brak wiedzy po co sie go ma i jak go wykorzystac.
    Ja polecam koledze zeby zainwestowal w ksiazke jak korzystac z 5d lub jako ze pieniazkow ci chyba nie brakuje polecam wybrac sie na jakis kurs.
    Co do chrztu to chyba nejlepiej bedzie odpuscic lampe. Zapinaj 35L ustaw iso na 1600 albo nizej jesli utrzymasz czasy powyzej 1/60s i lampa bedzie zbedna.
    Ogolnie zycze powodzenia i podziel sie efektami twojej pracy.

Dla mnie jest to calkowicie wyobrazalne
    Ostatnio sprzedawalem zenitara, na przesympatycznym spotkaniu z nabywca ogladalismy swoje puszki, on moja 5tke, a ja jego 1d mk2. Ku memu zskoczeniu klient z pewnym rozczarowaniem i rozbawieniem stwierdzil ze niestety nie ma ff w swojej puszce bo sie pomylil kupujac 1d, a nie ds..

Ale - jak stwierdzil - i tak jest zadowolony.

Zatem, kwestia podejscia

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr_greg Zobacz posta
    Jutro przejadę się do tego kościółka i sprawdzę czy przy przy ISO 1600
    dałbym rade wyłącznie przy zastanym, bo boję się tej lampy jak ognia.
    Jak nie to według rady Janusza program P + lampa z dyfuzorem w górę.
    Jutro jest piątek - postaraj sie trafić na jakąś mszę, bo inaczej światła będą pogaszone i wtedy lipa z rekonesansu.
    A jak lampa w górę, to już niekoniecznie z dyfuzorem.
    CanOn Can'tOff

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prezes81 Zobacz posta
    Wiesz co? naprawde to śmieszne, masz taki sprzęt i sie pytasz jak ustawic aparat??? Masakara.....

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Ja tam calkowicie sie z toba zgadzam. Jest dla mnie nie wyobrazalne jest posiadanie takiego sprzetu i brak wiedzy po co sie go ma i jak go wykorzystac.
    Ja polecam koledze zeby zainwestowal w ksiazke jak korzystac z 5d lub jako ze pieniazkow ci chyba nie brakuje polecam wybrac sie na jakis kurs.
    Co do chrztu to chyba nejlepiej bedzie odpuscic lampe. Zapinaj 35L ustaw iso na 1600 albo nizej jesli utrzymasz czasy powyzej 1/60s i lampa bedzie zbedna.
    Ogolnie zycze powodzenia i podziel sie efektami twojej pracy.
    W Sklepach foto sprzedają wszystko bez zaświadczeń i zezwoleń.
    W sklepie myśliwskim już nie wszystko.
    To chyba normalne i nie widzę nic złego w posiadaniu ani tym bardziej w pytaniu

Jak kompletnie nie wiesz jak i nigdy nie fotografowałeś to tak jak Janusz napisał zielony kwadracik. A w miarę poszerzania wiedzy inne ustawienia. Instrukcja aparatu też ma porady jak się fotografuje

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Rety, co się człowieka czepiacie? Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi... Każdy chyba kiedyś zaczynał, co za różnica, jaki ma sprzęt?

A poważnie: lektura http://foto.jasiu.pl powinna Ci dużo wyjaśnić, zdążysz jeszcze poćwiczyć w domu. Możesz próbować bez lampy ale efekty nie koniecznie będą idealne. Na pewno RAW - to podstawa. Iso - w zalezności od okoliczności. A z lampą: tryb M (nie P, czy AV), zmierzyć światło zastane, ustawić czas tak, żeby było 1-2EV ciemniej i doświetlać światłem lampy, jak się da od czegoś odbić, to odbijać, jak nie, lampa do góry z białą karteczką. Lampa na wprost i aparat na P tylko i wyłącznie wtedy jak nic Ci nie nie będzie wychodzić i wpadniesz w panikę A - i jak nie masz doświadczenia i nie wiesz co kiedy będzie stałkę bym sobie raczej odpuścił, mimo wszystko (ale do torby weź..) Powinno wystarczyć. Pokaż, co wyszło i powodzenia - nie święci garnki lepią.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Ja zwracam autorowi wątku uwagę, na jeszcze jedną rzecz. Foty robisz w kosciele, pamietaj, że ksiądz może poprosić Ciebie o pokazanie specjalnego zaświadczenia o ukończeniu kursu. Jeżeli nie masz takiego "kwitka" to lepiej przed ceremonią porozmawiaj z celebrantem, aby póżniej w trakcie uroczystości, nie było niespodzianki. A zdarzają się takie sytuacje. Pozdrawiam i udanych fotek rzyczę. Z tym co masz śmiało dasz radę.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jejku na tym 5D spokojowo możesz używać iso 800-1600, ja robiłem chrzciny tokina 20-35/3.5-4.5 i dawałem rade a mam 400d Ty na tej piątce i 35/1.4 to będziesz mógł sobie przymknąć przysłone do 2.8-3.5 i masz miodek foty.
    Unikaj tej lampy.. naprawde to nie fajnie wygląda. Ja robiłem bez, raz że nie był otakiej potrzeby a dwa że sufit był jakies 12-15m nad ziemią także ciężko by było, a po trzecie wole się chować w tłumie i nie rzucać się klesze w oczy - nie mam papierka jeszcze na focenie w kościele. Ja proponuje przyjść wcześniej na chrzciny i przygotować się, wejść strzelić pare fotek. Obejrzeć chrzcielnice obejrzeć jakie będziesz miał odejście i zadecydować czy korzystać ze stałki czy szerszego zoomu. Ja robiłem 50 ale zmieniłem potem do szerszych ujęć na tokine.
    Gotowych ustawień nikt Ci nie poda ale nie bój się wyższego iso. 800 ustaw załóż 35L i baw się dobrze;d

A to że masz sprzęt jaki masz. Ludzie nie kipcie tak zazdrością. Skoro kogoś stać na taki aparat to czemu ma sobie go odmawiać? Ktoś powiedział że jak masz prawo jazdy to nie możesz sobie kupić szybszego samochodu tylko musisz się uczyć na maluchu. Takie opowieści dziwnej treści.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ustaw aparat "na zielonym" .....
    Chciałem to samo napisać ale czy 5D ma taki tryb ??

Co do wątpliwej jakości dyskusji o tym na co kogo stać i co kupić to IMHO uważam 5D za taki sam "wykomplikowany" aparat jak 300D. Jak kogoś stać to kupuje i tyle, może nim robić zdjęcia, może leżeć w szafie, może być ozdobą, sprzęt jak sprzęt, każdego prywatna sprawa. Dziwne że t tym kraju najzwyklejszy aparat fotograficzny jakim jest 5D uchodzi za arcytrudne narzędzie którego absolutnie nie powinien dotykać amator bo szkodliwość może być tylko porównywalna z chorobą psychczną wywołaną młodzieńczym onanizmem, co w prostej linii prowadzi do zguby
    Ostatnio edytowane przez remol71 ; 15-10-2009 o 20:27

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Pięć stron lektury i jedna, jedyna sensowna odpowiedź na pytanie Grześka :

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Rety, co się człowieka czepiacie? Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi... Każdy chyba kiedyś zaczynał, co za różnica, jaki ma sprzęt?

A poważnie: lektura http://foto.jasiu.pl powinna Ci dużo wyjaśnić, zdążysz jeszcze poćwiczyć w domu. Możesz próbować bez lampy ale efekty nie koniecznie będą idealne. Na pewno RAW - to podstawa. Iso - w zalezności od okoliczności. A z lampą: tryb M (nie P, czy AV), zmierzyć światło zastane, ustawić czas tak, żeby było 1-2EV ciemniej i doświetlać światłem lampy, jak się da od czegoś odbić, to odbijać, jak nie, lampa do góry z białą karteczką. Lampa na wprost i aparat na P tylko i wyłącznie wtedy jak nic Ci nie nie będzie wychodzić i wpadniesz w panikę A - i jak nie masz doświadczenia i nie wiesz co kiedy będzie stałkę bym sobie raczej odpuścił, mimo wszystko (ale do torby weź..) Powinno wystarczyć. Pokaż, co wyszło i powodzenia - nie święci garnki lepią.
    Powtórzę w skrócie :
    1. Tryb "M"
    2. Szkło 24-70; przysłona f/2.8-5.6 (zależnie od preferowanej głębi ostrości)
    3. Czas 1/60 - 1/125 (sceny raczej statyczne, to 1/60 sek. powinien wystarczyć)
    4. ISO 800-1600 (patrzeć na drabinkę, żeby nie prześwietlić zastanego)
    5. Lampa - palnik w górę z założonym białym kartonikiem ca. 10 cm x 10 cm
    6. Ewentualna korekta ekspozycji z błyskiem +1/3 - +1 EV (w 5D to pierwszy przycisk od prawej na górnym panelu + duże kółko)

To powinno wystarczyć.
    Możesz oczywiście pobawić się też 35L - bez lampy, na zastanym, czyli tryb AV i wysokie ISO.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Początki nałogu

Domyślnie

Ja podobnie zostałem niedawno zaskoczony przez znajomych, żeby zrobić zdjęcia na chrzcie ich dziecka, oczywiście w pełni amatorskie i za darmo. W tej roli wystapiłem pierwszy raz i czułem się niezbyt pewnie. MIalem do dyspozycji 450D, sigmę 17-70, oraz 2 stałki 50 f1.8 i 28f.2.8. NIe mialem nawet zew. lampy. Myślę, że spokojnie mozna sobie poradzić. Sigmą robiłem zdjęcia na zewnątrz, w kosciele stałki w trybie AV i max iso tj, w 450D 1600. Zapisywalem w trybie RAW+JPG. Zrobiłem ok. 200 zdjęć i spokojnie można coś z tego wybrać. Jedyne co sprawiało mi problem, to żonglowanie obiektywami w czasie mszy i "kłapanie" migawki.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Posprzątałem, proszę więc o nietrolowanie, tylko konkretne porady dla nowicjusza.

Każdy następny post nie na temat = ban

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów