Kupując Samyanga, kupujesz szkło które W OGÓLE nie ma AF, zatem cel nie jest zrealizowany. Czy próbowałeś ostrzyć w ciemnościach używając manualnego szkła? Nie jest to superłatwe, zwłaszcza z aparatem o mniejszym i ciemniejszym wizjerze, i zwłaszcza że zapewne Samyang będzie pracował na pełnym otworze przesłony - różnica pomiędzy ostrym a nieostrym planem będzie bardzo widoczna (pomimo szerokiego kąta). Spróbuj zanim się zdecydujesz.
Co do dalszych porad- mam te same obiektywy+ Sigmę 30/1,4, ale nie zamieniłbym Tamrona 17-50 na tąż Sigmę- obydwa są bardzo przydatne. Tamron bije stałoogniskówkę wysoką uniwersalnością i znacznie szerszym kątem, co do jego AF ja nie mam wielkich zastrzeżeń- czasem nie trafi w ciemniejszych warunkach (ale każdy obiektyw czasem nie trafi), ale masz przecież lampę, można ją np. wyłączyć tak by włączony był jej podświetlacz AF- z czerwonym wzorkiem rzucanym przez tą lampę mój Tamron strzela bezbłędnie.
Sigma 30/1,4 czy też podobna stałka (28/ 1,8 ) pobije Tamrona plastyką obrazu- małą głębią ostrości, możliwością pracy w ciemniejszych warunkach, co nieco ostrością, ale nie mogę powiedzieć że go z powodzeniem ZASTĄPI.
Tyle można radzić nie wiedząc do czego zestaw ma być stosowany.