Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: zestaw - proszę o poradę

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Question zestaw - proszę o poradę

W tej chwili posiadam
    Canona 450d
    tamrona 17-50 f2.8
    canona 85 f1.8
    430 EXII

Planuję sprzedać Tamrona za ok 1300zł

dołożyć 700zł i kupić Canona 28mm f1.8

i po 2 miesiącach z racji że będzie mi brakować szerokiego kąta kupno Samyang 14 mm f/2.8

Finaly zestaw wyglądałby następująco
    C450d
    Samyang 14mm f2.8
    Canon 28mm f1.8
    Canon 85mm f1.8
    Canon 430EXII

Jeszcze dlaczego zmieniam Tamrona. Potrzebuję pewnego AF w ciężkich warunkach i lepszego światła.

Proszę o porady i sugestie.
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Jak już musisz słodzić herbatkę to lepiej cukrem trzcinowym. Mam nadzieję że takiej rady oczekiwałeś bo z Twojego posta nic nie wynika.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta

Finaly zestaw wyglądałby następująco
    C450d
    Samyang 14mm f2.8
    Canon 28mm f1.8
    Canon 85mm f1.8
    Canon 430EXII

Jeszcze dlaczego zmieniam Tamrona. Potrzebuję pewnego AF w ciężkich warunkach i lepszego światła.

Proszę o porady i sugestie.
    Po co Ci porady, skoro już podjąłeś decyzję. Z drugiej strony jak możemy Ci cokolwiek radzić skoro nie wiemy jaki rodzaj fotografii praktykujesz?

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Do czego ta 28 1.8 ma byc wykorzystywana?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    .
    Kupując Samyanga, kupujesz szkło które W OGÓLE nie ma AF, zatem cel nie jest zrealizowany. Czy próbowałeś ostrzyć w ciemnościach używając manualnego szkła? Nie jest to superłatwe, zwłaszcza z aparatem o mniejszym i ciemniejszym wizjerze, i zwłaszcza że zapewne Samyang będzie pracował na pełnym otworze przesłony - różnica pomiędzy ostrym a nieostrym planem będzie bardzo widoczna (pomimo szerokiego kąta). Spróbuj zanim się zdecydujesz.
    Co do dalszych porad- mam te same obiektywy+ Sigmę 30/1,4, ale nie zamieniłbym Tamrona 17-50 na tąż Sigmę- obydwa są bardzo przydatne. Tamron bije stałoogniskówkę wysoką uniwersalnością i znacznie szerszym kątem, co do jego AF ja nie mam wielkich zastrzeżeń- czasem nie trafi w ciemniejszych warunkach (ale każdy obiektyw czasem nie trafi), ale masz przecież lampę, można ją np. wyłączyć tak by włączony był jej podświetlacz AF- z czerwonym wzorkiem rzucanym przez tą lampę mój Tamron strzela bezbłędnie.
    Sigma 30/1,4 czy też podobna stałka (28/ 1,8 ) pobije Tamrona plastyką obrazu- małą głębią ostrości, możliwością pracy w ciemniejszych warunkach, co nieco ostrością, ale nie mogę powiedzieć że go z powodzeniem ZASTĄPI.
    Tyle można radzić nie wiedząc do czego zestaw ma być stosowany.

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

C28mm byłby dla mnie idealny do codziennej fotografii, przydałby sie również na studniówkach może późniejszych ślubach...
    Dlaczego sprzedaje Tamrona? Bo brakuje mi jeeszcze szerszego pola widzenia a jeżeli chodzi o Samyanga będę go wykorzystywał jedynie w plenerze do zdjec krajobrazów dlatego nie bedzie takiej sytuacji jaką opisywał fabrykant:
    Cytat Zamieszczone przez fabrykant Zobacz posta
    Kupując Samyanga, kupujesz szkło które W OGÓLE nie ma AF, zatem cel nie jest zrealizowany. Czy próbowałeś ostrzyć w ciemnościach używając manualnego szkła? Nie jest to superłatwe, zwłaszcza z aparatem o mniejszym i ciemniejszym wizjerze, i zwłaszcza że zapewne Samyang będzie pracował na pełnym otworze przesłony - różnica pomiędzy ostrym a nieostrym planem będzie bardzo widoczna (pomimo szerokiego kąta).
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów