Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 85

Wątek: 85/1.8 vs 70-200/4 do fotografii (głównie) dziecka

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    A jak wyjdziesz z żoną i dzieckiem na spacer, to co im będziesz walić same głowy, czy będziesz iść 5-10m przed lub za nimi i co chwilkę wołać (odwróćcie się bo zdjecie robię).To cię żona pogoni w te pędy z twoimi fotografiami, bo ona chce iść na spacer razem a nie osobno. I tę "magię" szlag trafi raz a dobrze po takim nerwowym spacerze. [...]
    darecky dzięki za tego posta! Czytałem go z ciągłym uśmiechem, widzę, że nie tylko ja doświadczam podobnych akcji na spacerze i nie tylko, trafiałeś w sedno kilkukrotnie! Dobre! Poruszyłeś tą nietechniczną kwestię szkieł, która również ma bardzo wielkie, jak nie nawet decydujące znaczenie.
    Dogadamy się na priv na jakiś spacer to będzie możliwość przetestowania spraw w praktyce

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    To prawda, to powiedz, skoro masz tu takie ojcowskie doświadczenie
    Radzisz kupno obydwu, a statystycznie, który częściej zabierasz i z których zdjęć jesteś bardziej zadowolony? Roziumiem, że właśnie 70-200? Określiłbym przynajmniej priorytety kupowania :P
    Wszystko już w zasadzie zostało napisane wcześniej. Mam oba i nie mam (na szczęście) twoich dylematów. Który stosuję częściej? Trudno powiedzieć. Zwykle wychodząc wiem gdzie, co i czy w ogóle będę fotografował. Pisałem już – spacery w mieście 85-tka (nie zwraca uwagi otoczenia, wśród przechodniów i tak nie oddalasz się od pociech, łatwiej nosić na ramieniu - mijać się z ludźmi bez potrzeby noszenia plecaka). Las, jezioro, rzeka, plac zabaw, itd. raczej 70-200, chociaż nie koniecznie. Każdy dłuższy wypad i tak wymaga wzięcia wielu rzeczy, więc plecak. Ja mam Naneu Pro Military Alpha więc spokojnie mogę brać prawie wszystko co mam, i jeszcze mieszczę przekąski, picie, bluzy, kurtki i co tam jeszcze trzeba. Tak jak pisałem 85-ka daje lepszy obrazek, ale gdybym nie miał 70-200 wielu sympatycznych kadrów nie udałoby mi się zrobić. Oczywiście wielka sztuka to nie jest, ale album rodzinny ma swoje prawa, a 70-200 naprawdę daje radę i przepaści jakościowej nie ma. Co innego wnętrza (np. imprezy w przedszkolu) – 70-200 nawet nie biorę pod uwagę, tutaj tylko 85 i 28, brakuje mi niestety jasnej 50-tki, bo 85 na cropie często jest zbyt wąsko, a 28 nie nadaje się do ciaśniejszych portretów. Podsumowując: 85 (moim zdaniem) da ci bardzo dobrą jakość zdjęć i możliwość portretowania we wnętrzach, ale pozbawi uniwersalności zooma. 70-200 tylko trochę słabsza jakość, ale większe możliwości operowania w plenerze. Zaznaczyć tu należy, że ja zapinam te szkiełka do 400D, z innym body może byś inaczej. Niektórzy poruszali tu też sprawę masy zestawu, ja z 400D nie widzę problemu, ale jestem wyrośniętym chłopcem i mi 0,5 kg nie robi żadnej różnicy.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    85/1,8 po wykadrowaniu obrazu do pola widzenia 200mm da GO i rozmycie jak 200/4,2 bo (200/85)x1,8=4,2. Zobaczysz róznicę? Niepoprawność wtrącenia jest równa zaledwie 5%, nawet przy Twoim podejściu do tematu, że liczy się odległość
    Nawet i ten dziwny wywód nie zmienia faktu, że nie jest"całkowicie fałszywa", ale co to za jakieś 4,2? I gdzie Ty tam widzisz jakieś 5%? Przykładowe liczby podał Ci christof już w #16, weź jakikolwiek klakulator GO i sprawdź (przy stałej odległości ogniskowania GO jest ponad dwukrotnie mniejsza dla 200mm @ f/4)
    EOT
    Ostatnio edytowane przez APP ; 06-10-2009 o 13:30

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

posiadam oba szkła dawniej kazdy spacer to 70-200 z ukrycia i bez pozowania foto robione ale teraz dla glebi i jakosci tylko i wylacznie 85.
    jednak to wszystko jzu wczensiej napisano a moze skusisz sie na cos innego ??
    np 24-70/2.8 ? i dosc szeroko i do portretu tez sie nada, zwlaszcza jak beda przedstawienia w przedszkolu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Nawet i ten dziwny wywód nie zmienia faktu, że nie jest"całkowicie fałszywa", ale co to za jakieś 4,2? I gdzie Ty tam widzisz jakieś 5%? Przykładowe liczby podał Ci christof już w #16, weź jakikolwiek klakulator GO i sprawdź (przy stałej odległości ogniskowania GO jest ponad dwukrotnie mniejsza dla 200mm @ f/4)
    EOT
    No cóż, z kalkulatora GO trzeba umiec korzystać, inaczej to jak brzytwa w rękach małpy. Nic rozsądnego z tego nie wynika. Wycinanie kadru ze zdjęcia pociąga za sobą zmianę średnicy krążka rozproszenia, której zapewne nie uwzględniłeś. Tak jak trzeba jej zmianę uwzględniać przy porównywaniu cropa i FF. Nie jest istotne jaką metodą cropujesz

Uzależniony

Domyślnie

Jakie wycinanie kadru? Litości... przeczytaj o czym była mowa.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Mam 70-200 i 85-tkę, 28 f/1,8 zresztą też . Od dłuższego czasu fotografuję głównie swoje dzieci. Moje doświadczenie ze szkłami, o które pytasz, w połączeniu z wymienionym przez ciebie zastosowaniem mówi mi, że najlepiej mieć oba
    Podpusuję się pod tym rękoma i nogami. Nie można porównywać 85 do 70-200, bo to dwa całkiem różne szkła i trzeba mieć obydwa. Do portretu 70-200/4 jest stanowczo za ciemny, za to sprawdza się dobrze jako tele. 85 za to jest specyficznym szkłem portretowym i z racji swojej niezoomowatości trudna do wykorzystania w innych przypadkach. Jeżeli ma to być obiektyw uniwersalny to raczej 70-200. Osobiście zamieniłem wersję F4 na F2.8 i pomimo, ze ten drugi jest rzeczywiście większy i cięższy, to daje wiecej frajdy i możliwości, jest też moim zdaniem optycznie lepszy.
    Powiem tak:
    portret - 85/1.8
    uniwersalność: 70-200/4
    uniwersalność i czasem portret: 70-200/2.8, choć i tu brakuje trochę jasności
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie

Domyślnie

taniej wyjdzie 70-200/4 + 85/1.8 niż 70-200/2.8
    poza tym dla mnie 70-200/4 to już górna spacerowa granica, a co dopiero f/2.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Jakie wycinanie kadru? Litości... przeczytaj o czym była mowa.
    W takim razie przepraszam, przy takim założeniu, to stałka w ogóle nie ma sensu... Ja bym w praktyce jednak kadrował. Stałka prawie w całym zakresie zooma da mniejszą GO, a fotki 10x15, lub do internetu będą miały wystarczającą jakość.

Uzależniony

Domyślnie

(...) przy takim założeniu, to stałka w ogóle nie ma sensu... (...)
    Ano właśnie, poza wykonaniem i wiekszą uniwersalnością jest to chyba jedyna przewaga tego zoom'a -światło, ogólna plastyka i jakość obrazu to walory stałki, ale "zoom nożny" i kadrownie, to niestety nie zawsze jest wyjście, a te parę mm jak widać robi swoje nawet przy f/4.

Gdyby chodziło o "ogólnoturystyczne + wybitnie portretowe" pewnie przemyślałbym sprawę, ale "ogólnoturystyczne + dzieci na podwórku" bez wahania 70-200... tak zresztą zrobiłem i jestem zadowolony (f/4 IS).
    Ostatnio edytowane przez APP ; 06-10-2009 o 15:50

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów