Witam, planuję wkrótce kupić swojego pierwszego dSLR. Do tej pory używałem Minolty Dimage A200, z którego byłem całkiem zadowolony. wybór padł na 500d - i w tej kwestii to już pewne. Na początku zakładałem tylko kita 18-55, ponieważ mam 2 szkła M42 - 85mm/1,5 i 58mm/2 którymi całkiem sprawnie da się robić portrety i macro. Jednak ostatnio wpadłem w jakimś sklepie na 500d z 18-200IS. Bardzo dużym plusem jest jego uniwersalność i kompaktowe wymiary (w porównaniu do czołgowej 85 - prawie 0,5kg różnicy!). Gigantyczną zaletą dla mnie jest to że nie muszę wymieniać szkieł (z przyzwyczajenia do sporego zoomu w minolcie). Na cały zestaw mam zamiar przeznaczyć max 4200zł - (mam już kartę i tego typu pierdoły)
-2500 PLN za body
-1500-1700 PLN za szkło
I teraz Canonierzy pytanie do Was: który z obiektywów wybrać? 18-200 canona, sigmy czy może tamrona? lub może 18-55 + 55-250 (który jest sporo tańszy)? Jakie są ich zalety i wady? Przeszukałem już setki stron i na każdej jest inna opinia. Zależy mi na sporym zakresie ogniskowych, cenie i uniwersalności - nie do końca przejmuję się abberacjami, stratą ostrości i innymi bzdurami widocznymi na 100% cropie![]()