Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dariuszman86
    • 2009
    • 6

Czy któryś z Szanownych Forumowiczów ma doświadczenie z pracą Phottixa z Sunpakiem PZ42X oraz 500D? Czy wyzwalanie działa bez żadnych pin-modów itp?
    Canon 500D Gripped + Tamron 17-50 2.8 VC + Sigma 70-300 + Sunpak pz42x + Velbon Sherpa + wiele marzeń o lepszych szkłach... W planach: S10-20

Komentarz

• adisb
      Coś już napisał
      • 2007
      • 70

Witam, szybkie pytanie do znawców i użytkowników błyskania planuje skompletować sobie dla siebie zestaw w skład, który wchodziły by:

2 lampy: http://www.allegro.pl/item744070020_...d_40d_30d.html
      2 zestawy: http://www.allegro.pl/item749009694_...olka_wawa.html
      1 zestaw: http://www.allegro.pl/item749119377_...dbiorniki.html

Pytanie jak się sprawdzają w użytkowaniu poszczególne elementy? czy warto kupić czy kierować się na coś innego?

Komentarz

• donald7000
        Początki nałogu
        • 2004
        • 382

Te sunpaczki to takie zabawkowe, daj sobie z nimi spokój, chyba że mają służyć jedynie o jakiegos makro. Reszta oczywiście może być.

proponuję kupić 580EX II bo widzę że w stopce nie masz wypisanej, podłącz ja po kablu żeby oddalić ja od puszki. Ewentualnie dokup blendę.

Komentarz

• adisb
          Coś już napisał
          • 2007
          • 70

Zamieszczone przez donald7000 Zobacz wpis
          Te sunpaczki to takie zabawkowe, daj sobie z nimi spokój, chyba że mają służyć jedynie o jakiegos makro. Reszta oczywiście może być.

proponuję kupić 580EX II bo widzę że w stopce nie masz wypisanej, podłącz ja po kablu żeby oddalić ja od puszki. Ewentualnie dokup blendę.
          Z tą 580EX II to troche przesadziłeś lampa jest bardzo dobra ale też bardzo droga biorąc zakup odrazu dwóch sztuk :] pozostaje mi szukać w takim razie jeszcze innych może te: http://www.allegro.pl/item744233022_...0d_40d_5d.html

Komentarz

• donald7000
            Początki nałogu
            • 2004
            • 382

Zamieszczone przez adisb Zobacz wpis
            Z tą 580EX II to troche przesadziłeś lampa jest bardzo dobra ale też bardzo droga biorąc zakup odrazu dwóch sztuk :] pozostaje mi szukać w takim razie jeszcze innych może te: http://www.allegro.pl/item744233022_...0d_40d_5d.html
            Określ co będziesz chciał oświetlać, w ten sposób prędzej coś pomożemy.
            Nie myślałem o zakupie 2 580EXII, jedna + blenda. Lampki które wcześniej wskazałeś są malutkie, mają małą moc. Rozejrzy się za jakimiś używanymi w okolicy liczby przewodniej 38-45, bo wszystko inne zgonie w trakcie odbijania czy przepuszczania. Jeśli będziesz miał nadmiar mocy to można to regulować filtrami.

Komentarz

• adisb
              Coś już napisał
              • 2007
              • 70

Zamieszczone przez donald7000 Zobacz wpis
              Określ co będziesz chciał oświetlać, w ten sposób prędzej coś pomożemy.
              Nie myślałem o zakupie 2 580EXII, jedna + blenda. Lampki które wcześniej wskazałeś są malutkie, mają małą moc. Rozejrzy się za jakimiś używanymi w okolicy liczby przewodniej 38-45, bo wszystko inne zgonie w trakcie odbijania czy przepuszczania. Jeśli będziesz miał nadmiar mocy to można to regulować filtrami.
              ta by była ok http://www.allegro.pl/item739581049_..._eos_w_wa.html ?? oświetlenie modelka + tło jakimś kolorem

Komentarz

• szwayko
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2083

Jeśli uzywa sie lamp do parasolek, softboxow to zawsze na palniku ustawionym szeroko - na ogniskowe 24-35mm.

Stara zasada mowi i ja sie jej trzymam ze jezeli lampa blyskowa przy palniku ustawionym na 35mm ma LP=35 lub blisko to jest to mocna lampa.

Np. ostatni test lamp z Foto-video stwierdzil ze przy 35mm - 430EX miala prawie tyle samo mocy co duzo drozsza 580EX. Oznacza to ze nie nalezy tez za bardzo sugerowac sie max moca lampy podawana przez producenta najczesciej rowniez w nazwie modelu tylko zobaczyc w instrukcji ile ma przy 35mm. Najczesciej wlasnie uzywa sie lampy przy szerokim palniku.
                frickr FB
                www.szwajkowski.pl

Komentarz

• AMMarshall
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 671

IMO za małe/za słabe.

Mam taki jeden (uchwyt lampy & parasola), nie polecam. Kup z innym uchwytem, podobny, w podobnej cenie ale nie ten.

Mam. Polecam.
                  Adam Marczak Marshall
                  Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• kasprzak
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 189

Witam, szybkie pytanie do znawców i użytkowników błyskania planuje skompletować sobie dla siebie zestaw w skład, który wchodziły by:

2 lampy: http://www.allegro.pl/item744070020_...d_40d_30d.html
                    2 zestawy: http://www.allegro.pl/item749009694_...olka_wawa.html
                    1 zestaw: http://www.allegro.pl/item749119377_...dbiorniki.html

Pytanie jak się sprawdzają w użytkowaniu poszczególne elementy? czy warto kupić czy kierować się na coś innego?
                    Lampy są mega słabe, do namiotu bezcieniowego małego może by dały radę, ale tak to raczej słabo na zabawę typu strobist.

Rozejrzyj się za 540EZ, 550EX, 430EX albo tymi fajnymi, ale ciężko do dostania Nikonami SB-80 (?)
                    Pozdrawiam
                    Paweł Kasprzak

Komentarz

• Slider
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1052

Zamieszczone przez kasprzak Zobacz wpis
                      albo tymi fajnymi, ale ciężko do dostania dostania Nikonami SB-80 (?)
                      Miałeś na Myśli Nikony SB 28 i 26?;-)

A te starsze Canony da sie jeszcze gdzieś wyciągnąć, czy tylko z allegro?

Komentarz

• Maggot
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 286

witam
                        a co powiecie o mlotkach Metza np 60CT-1 da sie je jakos sensownie wykorzystac? wydaja sie byc idealne do sesji plenerowych. niskie napiecie pracy, ogromna moc, zasilanie z baterii, tylko laduja sie dlugo jak sie blyska pelna moca.

pozdrawiam

Komentarz

• dariuszpicasso
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 95

mam pytanie dlaczego taka roznica cenowa jest pomiedzy
                          Lastolite a chińskim zamiennikiem ? czy to az taka roznica miedzy wykonaniem a w koncowym efekcie bedzie odbijac sie na zdjeciac?
                          przykladowo ezybox od Lastolite to koszt min 200 dolcow.

a tu chinczyk

mam sobie na dniach kupic taka zabaweczke tylko czy warto placic x4 za ezybox? prosze o komentarze
                          co do bezprzowodowych nie stac mnie chwilow na wizard wiec kupilem cos takiego
                          Canon 6D / Canon135L / Sigma 35Art/ Sigma 85 Art

Komentarz

• droog
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 88

witam
                            prosze o podanie modelu lamp ogolnodostepnych wspolracujacych z zestawem radiowym "phottix" z allegro, info jest, ze lampy musza byc manualne.
                            Jakis metz czy cos, tak, zeby cenowo nie bylo za wysoko, ale w miare dobrze jakosciowo - potrzebuje to do testow, z ktorych owa lampa niekoniecznie moze wrocic zywa
                            WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl

Komentarz

• adisb
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 70

Zamieszczone przez droog Zobacz wpis
                              witam
                              prosze o podanie modelu lamp ogolnodostepnych wspolracujacych z zestawem radiowym "phottix" z allegro, info jest, ze lampy musza byc manualne.
                              Jakis metz czy cos, tak, zeby cenowo nie bylo za wysoko, ale w miare dobrze jakosciowo - potrzebuje to do testow, z ktorych owa lampa niekoniecznie moze wrocic zywa
                              Witam, przyłączam się do prośby kolegi sam nosze się z zamiarę kupna tych wyzwalaczy jak narazie zostały mi polecone lampy NIKONA SB25, SB26, SB28 nie wiem jak wypadają w tym zestawieniu inne lampy.

Komentarz

• adikPL
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 349

Zamieszczone przez droog Zobacz wpis
                                witam
                                w opisie aukcji tych phottixow sa przeciez podane wspolpracujace lampki.
                                wklejam je ponizej:

Canon: 580EX II, 580EX, 550EX, 540EZ, 430EX II, 430EX, 430EZ, 420EX, 420EZ, 380EX
                                Nikon: SB-900, SB-800, SB-600, SB-28, SB-27, SB-26, SB-25, SB-24
                                Olympus: FL-50, FL-40, FL-36
                                Pentax: AF-540 FGZ, AF-360 FGZ, AF-400 FT, AF-240 FT
                                Sigma: EF-500 DG Super, EF-500 DG ST, EF-430
                                Sunpak: Auto 2000DZ, 622 Pro, 433AF, 433D, 383, 3555AFm, 344D, 333D
                                Vivitar: 282HV (starsze modele 285/283 działają przez gniazdo PC) oraz innymi modelami lamp o napięciu sychronizacji 12V lub niższym

pozdr.
                                www.adriankordas.blogspot.com
                                -------------------------------
                                sigpic

Komentarz

Pracuję...
                                X