Bezprzewodowe wyzwalanie lamp
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Bo tutaj masz przy radiu pewne opóźnienie... jak body wyśle sygnał do lampy to przystawka musi go rozpoznać, następnie przesłać radiowo (zakodować itp.) i wyzwolić lampę.. Po drucie dzieje się to niemal natychmiast (opóźnienia bardzo małe - tak że ich się nie uwzględnia).
A co do LV to chyba tylko na drodze eksperymentu uda się dojść.
Z tego co widziałem na necie rozebranego chińczyka to robione są one na kościach (nadajniki i odbiorniki oraz układy kodowania i dekodowania) stosowane w alarmach samochodowych itp.
Ich wada to stosunkowo duże opóźnienia, podany w linku wyżej układzik ma na pewno lepsze parametry czasowe autor podaje (345-417µs)...
Są jeszcze fajne moduliki na których by szło zjechać jeszcze niżej
z tym że na 2.4GHz - a tam ze względu na WiFi itp. to śmietnik w paśmie jakich mało. Więc mogło by to w niektórych miejscach pogorszyć działanie.
Komentarz
-
to juz czajeBo tutaj masz przy radiu pewne opóźnienie... jak body wyśle sygnał do to przystawka musi go rozpoznać, następnie przesłać radiowo (zakodować itp.) i wyzwolić .. Po drucie dzieje się to niemal natychmiast (opóźnienia bardzo małe - tak że ich się nie uwzględnia).
A co do LV to chyba tylko na drodze eksperymentu uda się dojść.
Z tego co widziałem na rozebranego chińczyka to robione są one na kościach (nadajniki i odbiorniki oraz układy kodowania i dekodowania) stosowane w alarmach samochodowych itp.
Ich wada to stosunkowo duże opóźnienia, podany w linku wyżej układzik ma na pewno lepsze parametry czasowe autor podaje (345-417µs)...
Są jeszcze fajne moduliki na których by szło zjechać jeszcze niżej
z tym że na 2.4GHz - a tam ze względu na WiFi itp. to śmietnik w paśmie jakich mało. Więc mogło by to w niektórych miejscach pogorszyć działanie.
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 MaxKomentarz
-
Niestety, w trybach LV silent, czyli tam, gdzie migawka nie ma wpływu na początek naświetlania, lampa nie jest wyzwalana w ogóle
Zakleiłem styki ETTL i sprawdziłem na 40D. Obawiam się, że w 5dmkII będzie podobnie...
.Komentarz
-
ooo dzięki za cenną uwagę - będzie przydatna.
tzn. nie jest wyzwalana tym dużym pinem tylko przez E-TTL ? ma się rozumieć...Komentarz
-
Tak, duży pin wydaje się być sprzężony z pierwszą kurtyną migawki. Jak ta nie jest używana (silent mode) to i wyzwalania ni mo
Przy ETTL nie ma problemu. Lampion błyska (oczywiście ograniczenie do 1/250 wtedy działa)..Komentarz
-
To ja jeszcze postaram się coś wymajstrować i zobaczyć po jakim czasie jest błysk. Ciekawi mnie po ilu faktycznie następuje w przypadku E-TTL i wyzwolenia z migawki. Bo tak jak wspominałem różnica pomiędzy wysłaniem komendy błysku po E-TTL, a zwarciem pinu do masy to ok. 4ms (cholernie duża).Komentarz
-
hej, mam pytanko, bo wlasnie wrocilem ze sklepu troszke skołowany.
Chcialem kupic lampe do mojego EOS 50D
430 speedlite albo 580 speedlite ale.... koles w sklepie powiedzial mi ze te lampy nie wspolpracuja z wbudowana lampa w aparacie.
Mam zatem pytanie czy Eos 50D a konkretnie wbudowana lampa blyskowa wyzwoli jedna z tych dwoch lamp ( 430, lub 580) ??? tak jak jest to w przypadku lamp i aparatow Sony ??
bardzo prosze o porade bo zalezy mi na dobrej lampie i na takim walsnie efekcie pracy lampy speedlite i wbudowanej w aparat. Prosze o porade i z gory dzieki.Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Jeśli przy odbiorniku Phottix Strato po pierwszym błysku "zawieszają" Wam się lampy Canona, to być może rozwiązanie (polegające na wlutowaniu 1 diody za 1 zł) znajdziecie tutaj:
http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=53PiotrKomentarz
-
No i pięknie. Ciekawe czy z allegrową fotocelą za 30 zł też zda egzamin ta dioda, bo efekt jest póki co dokładnie taki jak piszesz - zwis po pierwszym błysku.Komentarz
-
Czy Nissin 350T powinien działać ze zwyczajną fotocelą bez złącza PC? Kupiłem ją, aby wyzwalać go błyskiem 430EX II połączonej z puszką off-shoe cord, ale coś nie chce działać.Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4Komentarz
-
A czy nie jest tak, że Twoja lampka zostaje wyzwolona ale przez przedbłysk pomiarowy o chwilę wcześniej niż błysk właśiwy i widzisz efekt braku błysku z jej strony. ?
Moja propozycja: kupić chińską radiówkę ale bezpośrednio w Chinach.Ostatnio edytowany przez donald7000; 999.Komentarz
Komentarz