Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trampek
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1546

Zamieszczone przez arturs
    w nikonie d90 podobno 1/750..
    Nie czaje. jak sofotowo to powinna sie snchronizowac z kazdym czasem az do 1/8000....
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• tplewa
      Bywalec
      • 2009
      • 135

Zamieszczone przez trampek
      Nie czaje. jak sofotowo to powinna sie snchronizowac z kazdym czasem az do 1/8000....
      Bo tutaj masz przy radiu pewne opóźnienie... jak body wyśle sygnał do lampy to przystawka musi go rozpoznać, następnie przesłać radiowo (zakodować itp.) i wyzwolić lampę.. Po drucie dzieje się to niemal natychmiast (opóźnienia bardzo małe - tak że ich się nie uwzględnia).

A co do LV to chyba tylko na drodze eksperymentu uda się dojść.
      Z tego co widziałem na necie rozebranego chińczyka to robione są one na kościach (nadajniki i odbiorniki oraz układy kodowania i dekodowania) stosowane w alarmach samochodowych itp.

Ich wada to stosunkowo duże opóźnienia, podany w linku wyżej układzik ma na pewno lepsze parametry czasowe autor podaje (345-417µs)...

Są jeszcze fajne moduliki na których by szło zjechać jeszcze niżej z tym że na 2.4GHz - a tam ze względu na WiFi itp. to śmietnik w paśmie jakich mało. Więc mogło by to w niektórych miejscach pogorszyć działanie.

Komentarz

• trampek
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1546

Zamieszczone przez tplewa
        Bo tutaj masz przy radiu pewne opóźnienie... jak body wyśle sygnał do to przystawka musi go rozpoznać, następnie przesłać radiowo (zakodować itp.) i wyzwolić .. Po drucie dzieje się to niemal natychmiast (opóźnienia bardzo małe - tak że ich się nie uwzględnia).

A co do LV to chyba tylko na drodze eksperymentu uda się dojść.
        Z tego co widziałem na rozebranego chińczyka to robione są one na kościach (nadajniki i odbiorniki oraz układy kodowania i dekodowania) stosowane w alarmach samochodowych itp.

Ich wada to stosunkowo duże opóźnienia, podany w linku wyżej układzik ma na pewno lepsze parametry czasowe autor podaje (345-417µs)...

Są jeszcze fajne moduliki na których by szło zjechać jeszcze niżej z tym że na 2.4GHz - a tam ze względu na WiFi itp. to śmietnik w paśmie jakich mało. Więc mogło by to w niektórych miejscach pogorszyć działanie.
        to juz czaje
        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• dr11
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1143

Niestety, w trybach LV silent, czyli tam, gdzie migawka nie ma wpływu na początek naświetlania, lampa nie jest wyzwalana w ogóle Zakleiłem styki ETTL i sprawdziłem na 40D. Obawiam się, że w 5dmkII będzie podobnie...
          .

Komentarz

• tplewa
            Bywalec
            • 2009
            • 135

Zamieszczone przez dr11
            Niestety, w trybach LV silent, czyli tam, gdzie migawka nie ma wpływu na początek naświetlania, lampa nie jest wyzwalana w ogóle Zakleiłem styki ETTL i sprawdziłem na 40D. Obawiam się, że w 5dmkII będzie podobnie...
            ooo dzięki za cenną uwagę - będzie przydatna.
            tzn. nie jest wyzwalana tym dużym pinem tylko przez E-TTL ? ma się rozumieć...

Komentarz

• dr11
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1143

Zamieszczone przez tplewa
              ooo dzięki za cenną uwagę - będzie przydatna.
              tzn. nie jest wyzwalana tym dużym pinem tylko przez E-TTL ? ma się rozumieć...
              Tak, duży pin wydaje się być sprzężony z pierwszą kurtyną migawki. Jak ta nie jest używana (silent mode) to i wyzwalania ni mo
              Przy ETTL nie ma problemu. Lampion błyska (oczywiście ograniczenie do 1/250 wtedy działa).
              .

Komentarz

• tplewa
                Bywalec
                • 2009
                • 135

Zamieszczone przez dr11
                Tak, duży pin wydaje się być sprzężony z pierwszą kurtyną migawki. Jak ta nie jest używana (silent mode) to i wyzwalania ni mo
                Przy ETTL nie ma problemu. Lampion błyska (oczywiście ograniczenie do 1/250 wtedy działa).
                To ja jeszcze postaram się coś wymajstrować i zobaczyć po jakim czasie jest błysk. Ciekawi mnie po ilu faktycznie następuje w przypadku E-TTL i wyzwolenia z migawki. Bo tak jak wspominałem różnica pomiędzy wysłaniem komendy błysku po E-TTL, a zwarciem pinu do masy to ok. 4ms (cholernie duża).

Komentarz

• sadi31
                  Zablokowany
                  • 2009
                  • 21

hej, mam pytanko, bo wlasnie wrocilem ze sklepu troszke skołowany.
                  Chcialem kupic lampe do mojego EOS 50D
                  430 speedlite albo 580 speedlite ale.... koles w sklepie powiedzial mi ze te lampy nie wspolpracuja z wbudowana lampa w aparacie.
                  Mam zatem pytanie czy Eos 50D a konkretnie wbudowana lampa blyskowa wyzwoli jedna z tych dwoch lamp ( 430, lub 580) ??? tak jak jest to w przypadku lamp i aparatow Sony ??
                  bardzo prosze o porade bo zalezy mi na dobrej lampie i na takim walsnie efekcie pracy lampy speedlite i wbudowanej w aparat. Prosze o porade i z gory dzieki.

Komentarz

• dr11
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1143

Ale dlaczego ponownie się pytasz o to, co już w tym wątku zostało napisane i odpowiedziane?
                    .

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Zamieszczone przez sadi31
                      ...czy Eos 50D a konkretnie wbudowana lampa blyskowa wyzwoli jedna z tych dwoch lamp ( 430, lub 580)...
                      Nie, nie wyzwoli. Do wyzwolenia zewnętrznej lampy niezbędna jest lampa (lub ST-E2) pracująca w trybie Master.
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• dr11
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1143

Zamieszczone przez axk
                        Nie, nie wyzwoli. Do wyzwolenia zewnętrznej lampy niezbędna jest lampa (lub ST-E2) pracująca w trybie Master.
                        Czyli od 11 postu nic się nie zmieniło Stagnacja w obozie Canona
                        .

Komentarz

• steku
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 76

Jeśli przy odbiorniku Phottix Strato po pierwszym błysku "zawieszają" Wam się lampy Canona, to być może rozwiązanie (polegające na wlutowaniu 1 diody za 1 zł) znajdziecie tutaj:

http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=53
                          Piotr

Komentarz

• paproszek_na_kredensie
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 32

No i pięknie. Ciekawe czy z allegrową fotocelą za 30 zł też zda egzamin ta dioda, bo efekt jest póki co dokładnie taki jak piszesz - zwis po pierwszym błysku.
                            Chcesz w ryj?

Komentarz

• panmateusz
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 310

Czy Nissin 350T powinien działać ze zwyczajną fotocelą bez złącza PC? Kupiłem ją, aby wyzwalać go błyskiem 430EX II połączonej z puszką off-shoe cord, ale coś nie chce działać.
                              Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• donald7000
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 382

A czy nie jest tak, że Twoja lampka zostaje wyzwolona ale przez przedbłysk pomiarowy o chwilę wcześniej niż błysk właśiwy i widzisz efekt braku błysku z jej strony. ?
                                Moja propozycja: kupić chińską radiówkę ale bezpośrednio w Chinach.
                                Ostatnio edytowany przez donald7000; 999.

Komentarz

Pracuję...