a może poczekać jeszcze chwilkę na:
EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
albo
18-135mm f/3.5-5.6 IS
Oczywiście lepiej jeszcze by dodać trochę czasu i poczekać na testy.
Sam na nie z niecierpliwością czekam!
Co do Nikkora, to o puchę lepiej na forum Nikona zapytać. Nie miałem w rękach d80, ale mialem d90 i jestem miło zaskoczony, a w dodatku właśnie z tym szkłem 18-105 VR.
to jest rewelacja jeśli chodzi o rozdzielczość!!! Szkoda trochę, że dystorsja, a szczególnie aberracja już w dole, ale co do wyrazistości zdjęć byłem zszokowany pozytywnie!.
Ja kupiłem Tamrona 17-50 uchodzące szkło za naprawdę ostre i jak porównywałem zdjęcia z tego samego wyjazdu moje 450D + 17-50 Tamron z kumpla D90 + 18-105 VR to mnie zabił swoimi zdjęciami tak ostrymi, że glowa mała. Nagle mój ostry tamron zaczął robić mydlane zdjęcia
Tak więc reasumując. Jeśli chodzi o 450D bardzo polecam jak na początek, natomiast osobiście bym już kupował 40D ze względu na autofokus i ergonomię.
Co do szkła o takim zakresie jak Nikkor, to próżno szukać o takich właściwościach u Canona albo zamnienników w tym segmencie.
Więc trzeba sobie odpowiedzieć na jedno za..... ważne pytanie :-D
Co do czego:
Szkło do puchy
czy pucha do szkła
jeśli to pierwsze to brać bez zastanowienia 18-105 VR i szukać d80 do przetestowania.
jeśli to drugie to 450D jak najbardziej, chyba że już 40di czekać na testy nowych szkieł.
z tych co są to zamiast 18-125 os hsm nie za bardzo bym polecał
o dziwo jeśli już to 18-200 OS Sigmy w przedziale 18-60 rewelacja!!! póżniej do 120 całkiem, do 200 jak ktoś musi, choć to już zależy od światła. Przy bardzo dobrym mocnym świetle też bardzo ciekawe fotki wychodzą w przedziale 100-200mm.
Pamiętając o tym, że mówimy o obiektywie na długi początek:-)
Więc na koniec zapomniałem o jeszcze jednym, tani naprawdę fajny obiektyw z niezłym światłem 17-70 Sigmy![]()