Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Aparat za 700 zł - 300D?

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BastekNT Zobacz posta
    Witajcie.

Mam ja sobie odłożone 700 złotych na aparat.

Aparat kupić muszę. Nie mam żadnego oprócz 3,2 mpx w telefonie.

Chciałbym rozpocząć jakoś zabawę z jakąś bardziej profesjonalną fotografią.

Wiem, że 700 zł to tragicznie mało. Znalazłem jednak za tę cenę 300D z kitem.

Czy ten aparat sprawdzi się w roli nauczyciela dla początkującego? Czy ewentualnie, jeśli okaże się, że nie mam czasu na naukę - zdjęcia w trybie auto będą w porządku?

Pozdrawiam!
    Jeśli mogę coś doradzić, choć wiem że masz odłożone 700 zł, to chwilkę poczekać i dozbierać jeszcze ze 200-400 zł albo szukać okazji jednak już na 350d. To chyba jest jeden z bardziej wytrzymałych lustrzanek w serii xxxD. Sam nią działałem przez 2 lata i powiem szczerze po przeskoczeniu na 450d, czasem się zastanawiam czy warto było a nie od razu na np 40d.
    Jednym slowem z 350d będziesz na bardzo długo zadowolony!

A i jeszcze jedno, ...
    zaraz wchodzą nowe modele Canon'a więc wszystkie wcześniejsze będą miały tendencję to spadku cenowego. Nawet po niektórych już widać na przestrzeni ostatnich 5 m-cy np. 40d i 450d, nie mówiąc o startujących cenach 500d pod 4000 a dziś nieraz za niecałe 3000 można nowe body kupić
    Ostatnio edytowane przez Desperado ; 23-09-2009 o 12:27

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Ja w +/- w tej cenie kupiłem Canona 500 (analog) + obiektyw C24-85. Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania (wcześniej fociłem 400D)!!!

Ale podejrzewam, że analog odpada?

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    Może znajdziesz za ta cenę 10D?? poczekaj szukaj i moze jakaś okazja się trafi.
    Ale wtedy odpada tani szeroki kąt (kit).

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I już Chłopaka zniechęcacie...
    Napisał, że ma 700 zł, znalazł 300D, większość poleca, ale już znajdują się malkontenci: "że migawka padnie, że słaby mechanizm, itd..."

A jak kupi stare 10D, albo 350D to szansa, że tam migawka padnie Mu po miesiącu użytkowania wynosi 0%.

Niestety, kupując używany aparat - nieważne jaki - zachodzi prawdopodobieństwo, że coś się zepsuje i z tym trzeba się pogodzić.

Mój 300D ma niecałe 10 tysia klapnięć, 4 lata i teraz za każdym razem go wyciągnę, to myślę: "a może dziś padnie mi migawka" i to w dużej mierze dzięki temu forum.

Jeśli Bastek ma 700zł, chce wydać je na 300D, które będzie w dobrym stanie, to niech bierze, uczy się, fotografuje... Nie odbierajcie Mu radości straszeniem zepsucia.
    A wszystkich, którym wydaje się, że nowy aparat nie może się zepsuć zapraszam do tematu: "Error 99".
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    I już Chłopaka zniechęcacie...

Jeśli Bastek ma 700zł, chce wydać je na 300D, które będzie w dobrym stanie, to niech bierze, uczy się, fotografuje... Nie odbierajcie Mu radości straszeniem zepsucia.
    A wszystkich, którym wydaje się, że nowy aparat nie może się zepsuć zapraszam do tematu: "Error 99".
    Wszystko jasne, tylko w tym momencie po co miałby pytać. Niech kupi to się sam przekona i założy nowy wątek o doświadczeniach z 300D
    Przecież właśnie po to jest to forum, żeby takie osoby jak On czy Ja, mało doświadczone w pewnych dziedzinach mogły dopytać się bardziej doświadczonych i poznać ich opinię. A może już zmienił zdanie po tych kilku postach...:-D

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wiem, że 700 zł to tragicznie mało. Znalazłem jednak za tę cenę 300D z kitem.
    w 2004r za zestaw 300d z gripem i kitem + 1GB karta zaplacilem 3500 pln

Swietny zestaw do nauki dla poczatkujacego.
    Mam go do dzis jako backup
    Zrobil okolo 130.000 i migawka dalej smiga jak nowa

700pln za ten zestaw to dobre pieniadze zeby zainwestowac w nauke gdybys mial taka potrzebe. Moglbys dokladac i kupic nowszy, lepszy - ale to niekonczaca sie inwestycja..
    A to lepsze body, szklo itd.

Kupujac kazdy uzywany sprzet nie wiesz kiedy wysiadzie migawka
    Nie stresuj sie wiec i spokojnie baw sie 300d i kitem - przy odrobinie zapalu i cierpliwosci bedziesz bardzo zadowolony. A z czasem jak sie wciagniesz bedziesz wiedzial co Ci sie podoba najbardziej i jakie zdjecia lubisz robic. Wtedy bedziesz wiedzial jakie szklo nastepne

Czy ten aparat sprawdzi się w roli nauczyciela dla początkującego? Czy ewentualnie, jeśli okaże się, że nie mam czasu na naukę - zdjęcia w trybie auto będą w porządku?
    Beda w porzadku, a w kazdym razie lepsze od tych z komorki

Powodzenia,

BastekNT
    Guest

Domyślnie

Niezależnie od tego co i kiedy kupię, już wiem gdzie będę pytał o radę. ) Dzięki bardzo!

Jutro napiszę, po obejrzeniu aparatu, jaka decyzja.

Domyślnie

Chris_11 jak masz 10 tyś to spokojnie możesz jeszcze robic moj padł po 54tyś.. choc wiem że zdarzało się ludzią i po 7 ale głownie jak się interesowałem to 20-30 tyś wytrzymują.

Parteq mowisz ze masz 130 tyś?? to chyba rekord... a moze bląd i 13??
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    ...głownie jak się interesowałem to 20-30 tyś wytrzymują.
    Mój jak na razie wytrzymał ponad 85 000 cykli i działa jak należy. Znam wiele przypadków w których to 300D wytrzymywał grubo powyżej "20-30 tyś", tak więc nie upierał bym się specjalnie przy tych wartościach. Nie także żadnej specyfikacji technicznej Canon-a dotyczącej wytrzymałości migawki i napędu lustra w EOS-ach 300D.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 24-09-2009 o 09:20
    EOS + Speedlite

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów